Microsoft měl již v roce 2014 „bezrámečkovou“ Lumii a takto vypadala

5
Microsoft měl již v roce 2014 „bezrámečkovou“ Lumii a takto vypadala
  • Microsoft měl již v roce 2014 naprosto funkční prototyp „bezrámečkového“ telefonu názvem Vela
  • Jednalo se o první verzi Lumie 435, která měla nabídnout 5palcový HD displej obehnaný tenkými rámečky
  • Nechyběl Snapdragon 200, 1 GB RAM či v té době nadějný systém Windows Phone 8.1

Tenké rámečky jsou mezi telefony bezesporu největším hitem letošního roku, který odstartovalo loňské Xiaomi Mi MIX. Od té doby tu bylo mnoho podobných telefonů, ale žádný z nich v sobě samozřejmě nenesl mobilní Windows, která nedávno oficiálně pohřbil sám Microsoft prostřednictvím včerejších tweetů od Joa Belfiora, viceprezidenta společnosti pro operační systémy. Jak se však ukázalo, Microsoft s ničím novým úplně ani přicházet nemusel, protože měl „bezrámečkový“ telefon daleko před ostatními.

Microsoft Lumia Vela

Již v roce 2014 měl Microsoft prototyp telefonu s označením Vela, jenž se měl stát základem pro Lumii 435 a který se nyní dostal do rukou redaktorům z Windows Central. Lumia 435 se nakonec do prodeje dostala, ale stal se z ní poměrně nudný telefon nižší třídy. Původně tomu však mělo být jinak, jelikož Lumia Vela disponovala 5palcovým HD displejem s téměř nulovými bočními a horním rámečkem a tenkou bradou, ve které se ukrývala HD kamerka.

Šlo tedy o stejný design, na jaký vsadilo právě Xiaomi, avšak Microsoft jej měl už v roce 2014 u telefonu, který měl kdysi stát méně jak 200 dolarů (cca 5,5 tisíce korun s daní dle dnešního kurzu). Hardware měl zajišťovat Snapdragon 200, 1 GB RAM a 4GB úložiště se slotem pro microSD kartu až do kapacity 200 GB. Baterie se dostala na kapacitu 1 800 mAh a hlavní fotoaparát měl nabídnout 5 Mpx. To vše mohlo běžet ještě na Windows Phone 8.1.

Microsoft Lumia Vela

Je obrovská škoda, že Microsoft v roce 2014 nevyužil šance být průkopníkem a mít ten nejlevnější telefon s nejtenčími rámečky na trhu, zvláště když tehdy byl Windows Phone na své poměry relativně na vzestupu a veřejnost zajímal. Vela dokonce poráží v poměru displeje k tělu svými 79 procenty i Sharp Aquos Crystal z roku 2014 označovaný jako první prodávaný telefon „bez rámečků“.

Důvod, proč od Vely redmondský obr odstoupil, se asi nikdy nedozvíme a vzhledem ke včerejším prohlášením se dalšího Windows telefonu už asi ani nedočkáme. Opět jsme však svědky novátorského ducha Microsoftu, který s Velou předběhl dobu, ale bohužel zároveň opět udělal špatná rozhodnutí. Tento prototyp se tak musí zařadit po bok mnoha skvěle vypadajících a průkopnických prototypů Microsoftu, které nikdy nespatřily světlo světa.

Zdroj: windowscentral.com

Diskuze ke článku
Pastelka
Zhruba od poloviny působení Ballmera je většina rozhodnutí v MS nepochopitelných.
Antik
Klasika a microsoft co je dobre a mohlo by uspet zatrhneme ,zajimalo by me za jak dlouho dodelaji windows a office...
ODur
Klasika. Nepochopiteľné postupy manažmentu v Microsoftu. Zbytočné pochovanie ich OS, skvele odľadeného a len čo mu chýbala tá trocha mainstreamu. Už pred troma rokmi mali telefón bez rámikov atď. keby MC pokračovali, mohli sme tu mať už iné telefóny a nie tie rovnaké placky čo sú teraz.
huliš
Toto fakt nasere! Vše mohlo být jinak a jinde, nebýt toho debilního Inda! Kdy ho konečně vyhodí!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze