Měření krevního tlaku a EKG v hodinkách Galaxy Watch od března dostupné i v ČR

2
Měření krevního tlaku a EKG v hodinkách Galaxy Watch od března dostupné i v ČR
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Tlak se měří pomocí analýzy pulsu, který snímají senzory na hodinkách
  • Analýza srdeční činnosti je dostupná na hodinkách Galaxy Watch3 nebo Galaxy Watch Active2
  • V České republice a na Slovensku budou funkce dostupné v průběhu března 2021

Samsung po několika měsících zpřístupňuje aplikaci Samsung Health Monitor, umožňující monitoring zdravotního stavu a dosahování nejrůznějších cílů spojených s fitness a wellness, v dalších 31 zemích. Majitelé chytrých hodinek Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2 si tak budou moci pomocí aplikace Samsung Health Monitor měřit krevní tlak i EKG, a mít tak k dispozici důležité informace o zdravotním stavu.

Aplikace Samsung Health Monitor získala v prosinci 2020 certifikát CE, což Samsungu umožňuje rozšířit službu do 28 evropských zemí. Certifikát CE potvrzuje, že produkt splňuje požadavky na bezpečnost, zdraví a ekologický standard na území EU. Díky tomu si budou moct měřit krevní tlak a EKG uživatelé v následujících zemích: Belgie, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Island, Irsko, Itálie, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. Kromě toho bude aplikace Samsung Health Monitor dostupná i v Chile, Indonésii a Spojených arabských emirátech, takže celkový počet nových zemí naroste na 31.

Měření krevního tlaku

Vysoký krevní tlak bývá obvyklým projevem onemocnění mozku, ledvin či srdce. V případě zanedbání může vést k srdečnímu selhání či jiným kardiovaskulárním problémům. Díky chytrým hodinkám Samsung Galaxy lze ovšem krevní tlak měřit prostřednictvím aplikace Samsung Health Monitor, takže si uživatelé mohou udělat přesnější obrázek o svém zdravotním stavu a kvalifikovaněji rozhodovat o svých potřebách.

Fibrilace síní je častou příčinou srdečních problémů, k nimž patří krevní sraženiny, srdeční selhání či infarkt.

Po kalibraci hodinek Galaxy Watch3 nebo Galaxy Watch Active2 pomocí tradičního tlakoměru s manžetou lze jednoduše klepnout na příkaz „Měřit“ a přístroj změří krevní tlak kdykoli a za jakýchkoli okolností. Tlak se měří pomocí analýzy pulsu, který snímají senzory na hodinkách. Program analyzuje poměr kalibrované hodnoty a změny tlaku a z toho odvodí stávající hodnotu tlaku.

Funkce EKG

Podle odhadů trpí zhruba 33,5 milionu lidí po celém světě fibrilací síní, což je běžná forma poruchy srdečního rytmu. Fibrilace síní je častou příčinou srdečních problémů, k nimž patří krevní sraženiny, srdeční selhání či infarkt.

EKG neboli elektrokardiogram se měří pomocí analýzy srdeční činnosti senzorem na hodinkách Galaxy Watch3 nebo Galaxy Watch Active2. Stačí se pohodlně usadit, otevřít v telefonu Galaxy aplikaci Samsung Health Monitor a ujistit se, že vám hodinky sedí pevně na zápěstí. Pak si položte předloktí na rovný povrch a špičkou prstu druhé ruky zlehka přitiskněte horní tlačítko na hodinkách na dobu 30 sekund. Aplikace změří vaši srdeční činnost a rytmus a zařadí ho buď do kategorie sinusoidy (běžný, pravidelný tlukot srdce), nebo do kategorie fibrilace, pokud srdce tluče nepravidelně .

Dostupnost

K měření krevního tlaku nebo EKG je zapotřebí aplikace Samsung Health Monitor nainstalované jak v chytrých hodinkách Galaxy Watch3 nebo Galaxy Watch Active2, tak i v telefonu řady Samsung Galaxy. Aplikace Samsung Health Monitor se instaluje automaticky, když si uživatelé své hodinky Galaxy aktualizují na nejnovější verzi prostřednictvím aplikace Galaxy Wearable.

Aktualizovaná aplikace Samsung Health Monitor bude v modelech Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2 postupně k dispozici od 4. února. V České republice a na Slovensku budou funkce dostupné v průběhu března 2021 v závislosti na rychlosti a výsledku registrace kompatibilních zařízení jako zdravotnického prostředku.

Technické parametry Samsung Galaxy Watch Active2 40mm

Kompletní specifikace
Konstrukce40 × 40 × 10,9 mm, 26 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,2" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetSamsung Exynos 9110, CPU: 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor247 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostzáří 2019, 7 499 Kč

Technické parametry Samsung Galaxy Watch3 45 mm LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 46,2 × 11,1 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,4" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
ChipsetCPU: 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor340 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostsrpen 2020,
Diskuze ke článku
PHOENIX Nova
PHOENIX Nova
EKG jen jednou elektrodou ? no to určitě
Vladimir
Vladimir
Chytré hodinky s funkcí měření EKG, EEG, tlaku, se běžně dají koupit za cenu kolem 1600 Kč a s příslušnou aplikací z Google Play fungují skvěle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze