Megapixely nejsou vše. Porovnali jsme 108Mpx Xiaomi Mi 10 Pro a 12Mpx Google Pixel 4 XL

Megapixely nejsou vše. Porovnali jsme 108Mpx Xiaomi Mi 10 Pro a 12Mpx Google Pixel 4 XL
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Snímky jsme pořídili se zapnutým i vypnutým nočním režimem
  • Pořízené fotografie nebyly dodatečně upravovány

Přestože se nás většina výrobců telefonů snaží přesvědčit o tom, že u fotoaparátů hraje prim počet megapixelů a velikost senzoru, není tomu tak. Skvělým příkladem toho, že na počtu megapixelů zase až tolik nezáleží, jsou smartphony Pixel či iPhone, které spoléhají na 12Mpx rozlišení. I přesto jsou výsledné snímky zpravidla lepší než u konkurence s 48Mpx, 64Mpx či dokonce 108Mpx fotoaparáty. Rozhodli jsme se proto porovnat, jak si ve srovnání s vyhlášeným Pixelem 4 XL vedl nový Xiaomi Mi 10 Pro.

Google Pixel 4 XL Xiaomi Mi 10 Pro
Rozlišení 12 Mpx 108 Mpx
Světelnost objektivu f/1.7 f/1.7
Velikost snímače 1/2,55 " 1/1,33 "
Ohnisková délka 27 mm 24 mm
Rozteč pixelů 1,4 μm 0,8 μm
Ostření a stabilizace Dual Pixel PDAF, OIS PDAF, Laser AF, OIS

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Pixelu 4 XL, druhý pak Xiaomi Mi 10 Pro (posuvník umístěn vlevo). Každá druhá dvojice snímků byla pořízena s dvojnásobným přiblížením. Na konci si můžete prohlédnout dvojici fotografií pořízených s aktivovaným nočním režimem.

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením (poslední dva snímky byly pořízeny s aktivovaným nočním režimem u obou dvou telefonů). Prohlédnout si je můžete v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy).

Google Pixel 4 XL
Xiaomi Mi 10 Pro
Diskuze ke článku
Borland
Borland
Ja fandím redakcii, že si dáva námahu pustiť sa do takýchto testov, ale opäť a znova skúsim priateľský komentár: objektom drvivej väčšiny vašich snímkov je nejaká neurčitá zeleň, stromky... Tu veľa toho nenaporovnáme. Chce to väčšiu rozmanitosť podmienok. Krajinka / makro / portrétny režim / režim clony neživého objektu / nočná snímka / zoom. V každej disciplíne sa totiž prejaví každý telefón inak.

Ja zhodou okolností oba telefóny mám a potvrdzujem, že hoci Pixel 4 XL je výborný fotomobil, nevyhráva za každých podmienok. Najmä pri režime clony, resp. portrétnom režime neživých objektov Pixel pomerne zle vyrezáva hrany objektu a Xiaomi naopak exceluje. Situácia sa ale otáča pri fotení živých objektov, resp. tvárí, kde naopak Pixel zachytí oveľa viac detailu a vyrezávanie je na jednotku.

Ďalšou kategóriou je približovanie, kde Xiaomi ťaží zo svojho objektívu pre 5-násobný zoom maximum, a to najmä za šera. Pixel v tomto bohužiaľ stráca. Takže ak ste na fotenie cez zoom, určite treba popremýšľať o Xiaomi.

No a nočný snímok nie je opäť úplne jednoznačný. V exteriéri Pixel exceluje, ale v interiéri je paradoxne Xiaomi na tom z neznámych príčin lepšie.

Chcem tým povedať, že oba telefóny sú skutočne dobré na fotenie, ale nedá sa jednoznačne určiť, že Pixel vyhráva na plnej čiare a za každých podmienok, ako sa to dá vyrozumieť z nadpisu testu. Pre potenciálneho kupcu môžu byť tieto rozdiely podstatné.

Mám asi 300 porovnávacích záberov oboch telefónov, ak by niekto náhodou potreboval poradiť.
Tomáš Podolinský
Tomáš Podolinský
Nechapu tytulek toho clanku. Ten Pixel zmensenou fotku ma skutecne barevne hezci,ale o mnoho vice a to opravdu o mnoho vice detailu ma to Xiaomi. Staci snimek priblizit na 1:1 a hned je Pixel uplne v haji,pac ta RSkova Octavie ma necitelne logo VRS a u toho Xiaomi je ciste a jasne. Navic sam jsem mel chvili Xiaomi Mi 10 (jen takhle bez pro ci ultra ci lite,proste Mi 10) a musim rict,ze v porovnani s LG V30 fotky byli u LG na pohled hezci,ale pri priblizeni 1:1 melo Xiaomi opravdu hodne navrch. Stresni tasky ve vzdalenych budovach byli jasne a zretelne vykreslene a ne rozmazane. Ono se to nezda,ale bylo by to videt na vyvolanych vetsich fotkach ci obrazech. Pravdou ale je,ze uz mezi temi 27MPix a 108MPix uz takovy rozdil v detailech nebyl v beznem provozu,ale za jasneho slunecneho dne tam byl tak dvojnasobne vic detailu (ne ctyrnasobne,to zase ne). Takze asi tak k memu nazoru. Barvy si clovek uz muze pripadne upravit v nejakym fotoshopu a pak si vyvolat paradni fotku. Jinak musim rict,ze diky hardwarovimu HDR uz moje zrcadlovka Nikon D5300 pekne ztraci. Sice ma detailnejsi fotky hlavne v noci a nebo s optickym zoomem,ale dnesni telefony uz foti lepe a fotky vyvolane z nich jsou kolikrat hezci nez ze zrcadlovek....
Ivan Hrabec
Ivan Hrabec
Není ta levá fotka google foťák? to potom ta SPZ je lepší u něj a i střecha je ostřejší .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze