MediaTek potvrdil, že novinky s procesorem Helio X30 dorazí již brzy

4

Ve španělské Barceloně nejsme svědky pouze nových mobilních zařízení. Tchajwanská společnost MediaTek oznámila komerční dostupnost svého procesoru Helio X30 s deseti jádry. V telefonech by se měl objevit ještě v letošním roce.

MediaTek Helio X30

V mobilních telefonech vídáme nejčastěji procesory Snapdragon a MediaTek. Druhá jmenovaná společnost dnes konkretizovala dostupnost loni představeného modelu. Jde o procesor Helio X30, který se může pochlubit 10nm výrobním procesem a disponuje hned deseti jádry. To takové překvapení, neboť 10 jader měl již starší procesor Helio X20. Modernější výrobní proces však zajišťuje 2,4násobný výkon ve srovnání se staršími procesory s 16nm technologií. Současně se očekává také 60% úspora energie.

Procesor Helio X30 má ve výsledku dvě jádra ARM Cortex 73 s taktem 2,5 GHz, čtyři jádra typu A53 s taktem 2,2 GHz a čtyři úsporná jádra A35 s taktem 1,9 GHz. O grafický výkon se postará akcelerátor PowerVR GPU Series7XT Plus taktovaný na 800 MHz. Maximální operační paměť pak může činit 8 GB a být typu LPDDR4. V případě konektivity se u Helio X30 budete moci spolehnout na LTE modem s rychlostní kategorií 10. MediaTek se také chlubí, že Helio X30 je prvním procesorem s podporou videa 4K2K 10-bit HDR10. Nový procesor je též připraven na duální fotoaparáty s rozlišením až 16 megapixelů a současně podporou záznamu 4K videa s 30 snímky za vteřinu. První mobilní telefony s procesorem Helio X30 by se měly objevit již během druhého čtvrtletí roku 2017.

Zdroje: mediatek.com, twitter.com

Diskuze ke článku
Areon
Trochu mě mrzí, že nevyužili plný potenciál jader A73 Artemis a vlastně hlavní důvod toho proč byly vyvinuty, který umožňuje na rozdíl od A72 složit procesor pouze z těchto jader bez potřeby těch úsporných.
mental.disease
"Čínská společnost MediaTek oznámila.."
O HTC, Asus tiež nepíšete" čínska" spoločnost. Tak si to opravte na Taiwan.
Tom
Asi ten MediaTek začnu milovat...letošní Exynos 9(také 10nm výrobní proces) má nárůst výkonu skoro o 30% oproti loňsku. A MediaTek ? Nárůst výkonu rovnou 2,4násobek.
Muzz
S Elephonem s X20 maximální spokojenost. už se těším na nějaký nový model s X30, bohužel zatím Elephone S8 nabízí jenom s X20 (http://www.elephone.hk/static/ELEPhone2017NewProductComments8) ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze