MediaTek Helio X20 oficiálně: je libo 10 jader?

5

MediaTek nedávno odhalil novou řadu procesorů Helio, v jejíž čele stál 64bitový, osmijádrový procesor MediaTek Helio X10. Nyní přichází na světlo světa další procesor z této řady, konkrétně Mediatek Helio X20, který se postaví proti high-endovým procesorům od Qualcommu, na jehož vrcholu momentálně stojí Snapdragon 810.

Počet jader nového Helia X20 je skutečně impozantní, má jich rovných deset. Čtyři jádra ARM Cortex-A53 o taktu 1,4 GHz jsou pro základní zpracování, další čtyři o taktu 2,0 GHz na architektuře ARM Cortex-A53 slouží při těžším zatížení a dvě jádra o taktu 2,5 GHz na architektuře ARM Cortex-A72 pro maximální výkon. Procesor samotný je vyrobený 20nm technologií.

MediaTek Helio X20

Ani grafická stránka procesoru nepokulhává a MediaTek dosadil nový grafický akcelerátor ARM Mali-T880 MP4 taktovaný na 700 MHz. Procesor pracuje s 993 MHz LPDDR3 RAM nabídne také podporu LTE Cat-6 .

MediaTek Helio X20

Nový čip zvládá rozlišení displeje 2 560 × 1 600 pixelů a je také připraven pro až 25megapixelové fotoaparáty. Bude podporovat technologii Native3D 2.0, která umožní pořídit 3D fotografie.

TIP: Chladný a výkonný: Snapdragon 810 „topí“ méně než 801

Výrobce tvrdí, že Helio X20 spotřebuje o 30 % méně energie, než jeho předchůdce při dekódování videa a o 40 % méně při kódování videa, což je velmi působivé. Již od dubna tohoto roku se procesory MediaTek Helio můžou implementovat do telefonů, a věříme proto, že se velmi brzy dočkáme smartphonů s deseti jádry.

Zdroje: gsmarena.com, heliox20.com, gizmochina.com, palmserver.cz

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Tak potom konečne spravte nejaký poriadny test daného SoC, pretože tie frekvencie v reálnom nasadení nebudú ani zďaleka tak vysoké :)
d
Síla. 10 jader a já tady s trapným dvoujádrem LG.
M
A co podpora GPS? Měl jsem 8 jader s 1,7ghz a žádná sláva to nebyla... Nejen že díky MTK nefungovala GPS, ale i plynulost tam zanedbavala...
Spaidy96
Podpora GPS u MTK je už dávno vyřešena!!! Pokud máš problémy s GPS tak za to může výrobce telefonu a ne MTK!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze