Marketing vyhrál, vyzkoušeli jsme první 4K telefon na světě

72

Sony se dnes zapsalo do historie. Představilo první telefon se 4K displejem na světě. Vzhledem k 5,5palcové úhlopříčce to znamená neuvěřitelnou jemnost přes 800 pixelů na palec. Je to zbytečné? Ano. Je to ale povedený telefon? Každým coulem špičkový? Jednoznačně ano. My jsme tuto historickou novinku v Berlíně podrobně vyzkoušeli.

Nejdříve se zdálo, že ji Sony drží pouze za sklem a k vyzkoušení vůbec nebude, ale přeci jen jsme ji nakonec po tiskové konferenci na poměrně dlouhou dobu ukořistili, a to i ve společnosti sourozenců Z5 a Z5 Compact.

Ocel, zrcadlo a exkluzivita

Telefon je větší a masivnější, než jeho sourozenci, 5,5palcový displej si vyžádal své. Kvůli hranaté konstrukci zapomeňte, že obsáhnete palcem celý displej, nicméně kovový rámeček je zakulacený a telefon i přes přísné tvary padne do ruky relativně dobře.

Sony Xperia Z5 Premium – první pohled z IFA 2015

Rámeček ale stojí za zmínku, na rozdíl od hliníkového u Z5 je totiž ocelový. Působí masivněji, ale kvůli němu je telefon už poměrně těžký. Díky 180 gramům ale působí i hodnotně. Pozitivní je, že rámeček mírně vystupuje nad skleněnou přední i zadní stranu a telefon se díky tomu nepoškrábe. A to je žádoucí, protože zadní strana je doslova zrcadlem. A také lapačem otisků prstů. Na rozdíl od matného skla u menších sourozenců sáhlo Sony po velkém lesku, který se někomu nemusí líbit, příznivcům selfie nebo neustálého leštění ale udělá radost. Naživo telefon rozhodně upoutá, zejména pokud ho máte u ucha. Celkově působí luxusně, exkluzivně a vzhledem k vyšší hmotnosti z celé trojice v ruce i nejhodnotněji. Design se oproti předchůdcům příliš neposunul, spíše došlo k vyladění k dokonalosti a je opravdu minimalistický.

Sony Xperia Z5 Premium

Telefon je voděodolný s certifikací IP68, potěší odkrytý microUSB konektor a novinkou je podlouhlé tlačítko na boku, které skrývá senzor otisků prstů. Tlačítko není vystouplé, naopak je zapuštěné pod okolní povrch a na první nahmatání ho nenajdete a je potřeba si na jeho polohu zvyknout. Tiskne se ale dobře a senzor otisků prstů byl také spolehlivý, i přes malou plochu.

Světová premiéra se 4K displejem

Ano, hlavním lákadlem Xperie Z5 Premium je displej, který má, v telefonu zcela poprvé, 4K rozlišení. Je to obrovské číslo, konkrétně 3 840 × 2 160 pixelů, což dává na 5,5palcové úhlopříčce jemnost neuvěřitelných 801 pixelů na palec. Je rozdíl oproti QHD vidět? S čistým svědomím můžeme říci, že není. I při bližším pozorování je rozdíl za hranicí rozlišitelnosti pixelů a 4K rozlišení je zcela zbytečné. Může vás však hřát pocit, že budete mít nejjemnější displej ve své kapse, který si ale řekne také o pořádný příděl energie.

K dispozici je i upscaling videoobsahu, aplikací a dalších multimédií na 4K rozlišení. I když je rozlišení spíše dílem marketingových mágů, displej sám o sobě je naprosto špičkový. IPS Triluminos technologie zajišťuje jasné a věrné barvy, výborné pozorovací úhly a díky minimální vzdálenosti od krycího skla vypadá, jako by ikonky byly namalované. Displej se jednoduše povedl a bez nadsázky lze říci, že je to to nejlepší, co dnes v mobilu můžete potkat. Jediné, co bychom přivítali, jsou tenčí rámečky kolem displeje.

Jak vyplývá ze specifikací, mobilu výkon neschází a v praxi se to potvrzuje. I přes nasazení Snapdragonu 810 musíme říci, že při zhruba půlhodinovém intenzivnějším používání se telefon nijak znatelněji nezahříval a vše bylo v normě. Prostředí běžící na Androidu 5.1.1 je obohacené o nadstavbu výrobce, která ale není nijak masivní a Lollipop vcelku respektuje. Sony si ale přidalo mnoho věcí navíc, například obligátní miniaplikace a další vychytávky. Hlavní je, že vše běží velmi rychle a odezvy jsou okamžité.

Velkou novinkou je také zcela nový fotoaparát, vyvinutý od znova poprvé od Xperie Z1. Zaujme dobrou světelností a kvalitními nočními snímky, zejména ale potěší velmi rychlým ostřením, které je v praxi skutečně znatelně svižnější než u Z3+ a je hlavně velmi spolehlivé. Rozdíl oproti konkurenci s laserovým ostřením nelze pozorovat, samozřejmě ale v noci bude optické zaostřování mít větší problém.

Sony Xperia Z5 Premium je skutečným mistrovským dílem. Vypadá exkluzivně a Sony do ní napěchovalo to nejlepší, co má k dispozici a třešničkou na dortu je světová premiéra v podobě 4K displeje. V praxi je sice zbytečný, na krabičce to ale bude vypadat dobře a opět to dovolí zvýšit cenu. Ta bude v listopadu, až se novinka začne prodávat, znatelně přesahovat 20 tisíc korun.

Technické parametry Sony Xperia Z5 Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce154,5 × 76 × 7,8 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:13 hodin
Dostupnostlistopad 2015,
Diskuze ke článku
Fish
Pro me ma 4K smysl v tom, ze se clovek nemusi bat, ze kdyz si telefon koupi, tak bude mit vadnej pixel, kterej bude akorat nekde opruzovat ....
faktnezapřetenačístranějste
takhle kdyby to byl ťamťung, to byste měli z toho orgasmus, ale jak se jedná o Sony, tak je všechno špatné..........
JaroB
nato sme si už zvykli
satai
Ten display chci jako soucast headsetu pro VR.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze