Sony Xperia Z5 Premium: přivítejte první telefon se 4K displejem

17

Japonské Sony dnes na veletrhu IFA 2015 ukázalo, že stále umí zaujmout a na pomyslném technologickém žebříčku nehodlá hrát druhé housle. Představení se dočkal historicky první smartphone, jehož displej nabízí neuvěřitelné 4K rozlišení a jemnost přesahuje 800 ppi. Výbava je pak špičková v čele s procesorem Snapdragon 810, čtečkou otisků prstů nebo zvýšenou odolností.

Sony Xperia Z5 Premium

Největší pozornost na sebe v rámci veletrhu IFA 2015 strhává jednoznačně Sony, neboť představilo kompletní řadu Z5. Nejvyšší a největší model, Xperia Z5 Premium, pak jasně dokazuje, že Sony to s chytrými telefony myslí stále smrtelně vážně.

Změny ve vzhledu byste však čekali marně, byť nějaké jsou. Výrobce si je vědom, že jeho designový směr se uživatelům líbí i po několika letech. Zajímavým oživením je však vyryté logo Xperia na levém boku, které působí velmi stylově. Na pravém boku se povážlivě zvětšilo tlačítko sloužící k odemknutí. Důvod je prostý, je do něj integrována čtečka otisků prstů, která bude fungovat jen na přiložení prstu. Konektory nejsou nijak zakryté, avšak i přesto můžete počítat s odolností dle certifikace IP68. Xperia Z5 Premium odolá prachu a sladké vodě. Vyhnout se musíte slané vodě a vhodná není ani chlorovaná voda, po které výrobce doporučuje telefon opláchnout sladkou vodou.

Nejvíce diskutovaná však bude čelní strana, respektive displej. Sony se totiž rozhodlo zařadit vyšší rychlostní stupeň a ukázat soupeřům záda. Xperia Z5 Premium nabídne 5,5palcový IPS displej s rozlišením 3 840 × 2 160 pixelů, tedy zkráceně jde o 4K rozlišení. Jemnost vyšplhá na dech beroucí hodnotu 806 pixelů na palec. Rozlišení je čtyřikrát vyšší než stále běžné FullHD a Sony vyzdvihuje, že díky takto vysokému rozlišení bude na displeji vše vypadat zcela přirozeně. Jinými slovy tak, jako kdybyste to viděli v reálu. K patřičnému využití Sony nabídne možnost tzv. upscalu, kdy vaše fotky či videa dokáže digitálně přeměnit do 4K.

Ultra jemný displej bude vyžadovat výkonný hardware a dle očekávání Sony sáhlo po tom nejlepším. Nasazen je tedy Snapdragon 810 spolu s kombinací 3 GB RAM a 32GB interního úložiště, které je rozšiřitelné paměťovými kartami o dalších 200 GB. Důležitá bude také baterie, kde si Sony očividně věří. Nabízí totiž nijak oslňující kapacitu 3 430 mAh a zdá se tedy, že displej nebude nijak zásadně náročnější než dosavadní panely. Výrobce se navíc chlubí funkcí Memory on display. Zjednodušeně jde o to, že přenos dat mezi procesorem a zařízením je optimalizovaný, takže technologie, která ovládá paměť displeje modelu Xperia Z5 Premium, si pamatuje, co jste již na displeji zobrazili. Tyto snímky průběžně ukládá, takže podruhé již nemusí celý obrázek načítat, a tím šetříte svou baterii. Dostalo se navíc i na rychlonabíjení, kdy s patřičnou nabíječkou získáte během 10 minut nabíjení 5,5 hodiny v pohotovosti.

Sony vylepšovalo také v oblasti fotoaparátu. Nasazen je nový čim Exmor RS s velikostí 1/2,3", 23megapixelovým rozlišením a světelností f/2.0. Výrobce se chlubí extrémně rychlým automatickým ostřením. Zaostření má trvat 0,03 vteřin. Nový model se dočkal vylepšení technologie Sony SteadyShot s Intelligent Active Mode pro záznam videa. Tato inovace znamená, že nyní budete moci natáčet plynulé video třeba z jedoucího kola nebo na skateboardu bez otřesů a nárazů. Dostalo se také na 5násobný digitální zoom, u které prý takřka nedochází ke ztrátě kvality. S ohledem na vysoké rozlišení lze předpokládat, že vše bude kompenzováno o něco nižším rozlišením přiblíženého snímku.

Prostředí zajistí nejnovější verze operačního systému Android, tedy 5.1 Lollipop s mírnou nadstavbou od výrobce. Ve výbavě můžete čekat prakticky vše, nač si jen vzpomenete. Nechybí microUSB konektor s funkcí MHL 3.0 pro přenos obrazu a videa, Bluetooth 4.1, GPS s GLONASS nebo Wi-Fi. Samozřejmostí je rychlé LTE s podporou všech u nás potřebných pásem.

Sony Xperia Z5 Premium bude v prodeji od listopadu 2015, a to ve variantě s podporou jedné i dvou SIM karet. Cenu Sony prozatím neoznámilo, avšak spekuluje se o částce 799 €, což je přibližně 21 500 Kč.

Technické parametry Sony Xperia Z5 Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce154,5 × 76 × 7,8 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:13 hodin
Dostupnostlistopad 2015,
Diskuze ke článku
mental.disease
Sony tvrdilo FHD je dostatočné a pozri ho.
Som zvedavý na výdrž, to nemôže byť len tak..
Xwert Is
Xwert Is
Osobne nevidím reálnu výhodu 4K displeju. Na krabičke to bude wuaa ale v reále to je skorej -. Som fakt zvedavý na tú výdrž a aj na to ako ten Snapdragon bude kúriť keď si na tom mobile niekto pustí nejakú fajnovú graficky náročnú hru. Predsa len vykresliť 4x takú plochu ako pri FullHD nie je len tak. No ja som veľmi zvedavý na tie recenzie a testy.
JaroB
Môj názor na to prečo 4K u SONY ...4K je v SONY prioritou keďže je najväčšou firmou ktorá vyrába už skoro „všetko“ v 4K
Xperia je hlavným sponzorom ligy majstrov a každý zápas sa bude zaznamenávať a vysielať v 4K.....máme tu 4K kamery, telky, prehrávače,projektory,filmy, teraz mobil a neskôr tablet 4K ...všetko ide o vnímanie nás ľudí....uvidíš 4K hneď sa ti spojí s firmou SONY ako niekedy keď si povedal walkman...každý vedel, že SONY …SONY bude synonymom 4K ....je to síce len marketingový ťah ale myslím si, že celkom logický ...nič viac a našťastie nič menej :)
Je to môj názor a pohľad na to prečo 4K a práve od SONY...nemusí to byť pravda ale logiku a zmysel to dáva. SONY neprešlo na QHD preto lebo nič v QHD u nich nieje a pre nich to je len polka s toho čo masívne vyrábajú a podporujú...4K je u SONY realita a nie budúcnosť :)
apear
rozlišení 4k - úžasný pokrok, který je prakticky ale ÚPLNĚ k prdu... Kdyby radši dali stylus, to by vytřeli samsungu zrak. Takhle si můžou dál v klidu krachovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze