Mapy.cz nově nabízí hlasovou navigaci pro všechny

6

Mapy.cz spustily turistickou navigaci všem majitelům mobilních telefonů s operačním systémem Android nebo iOS. Hlasová navigace dovede do cíle řidiče, cyklisty i pěší turisty nejen v celé Evropě, ale také na čtyřech dalších kontinentech.

Mapy.cz

V červenci jsme vás informovali o zahájení testování hlasové navigace v aplikaci Mapy.cz od Seznamu. Tehdy se do testovací verzi mohl přihlásit v podstatě každý a vývojářům poskytovat cennou zpětnou vazbu. Nyní se nová a jistě velmi vítaná funkce dostává ke všem uživatelům. „Srpen byl pro vývoj navigace zásadní. V uzavřeném testu jsme ji zpřístupnili šesti a půl tisícům lidí, kteří nám zejména o víkendech posílali zpětnou vazbu přes aplikaci, e-maily a sociální sítě. Těmi, co turistickou navigaci testovali nejvíce, byli cyklisté, nicméně zapojila se i spousta řidičů a pěších. Díky jejich podnětům se nám podařilo vylepšit mnoho detailů, zlepšili jsme stabilitu aplikace, odstranili nepotřebné povely, upravili nastavení hlasu a přidali na výběr i syntetický hlas, tedy TTS technologii převádějící text na řeč,“ vysvětluje Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

Mapy.cz

První veřejná verze navigace v mobilní aplikaci Mapy.cz umí nově navádět v i tunelech, takže dočasná ztráta GPS signálu nehraje roli. K dalším funkcím navigace patří klasicky upozorňování na blížící se rozcestník, nebo také možnost navolit si neomezené množství průjezdních bodů.

TIP! Google Mapy mají nově Wi-Fi režim a možnost stahovat mapy na kartu

Navigace je k dispozici nejen na území České republiky či Evropy, ale využívat ji můžete i v dalších koutech světa. V každém případě je však stále pro plánování trasy či změny trasy během navigace potřeba internetové spojení. Pro výpočet trasy v zahraničí zatím Mapy.cz využívají Open Source Routing Machine, zatímco v České republice a na Slovensku běží navigace na algoritmu společnosti Seznam.cz. Proto se při výjezdu za hranice může stát, že navigace například neupozorní na odbočení, pokud člověk zůstává na stejném čísle silnice. Kvalita se však brzy srovná. Mapy.cz totiž pracují na vlastním algoritmu pro výpočet trasy i v ostatních zemích.

Mapy.cz

Seznam však aplikaci hodlá vyvíjet i nadále a výhledově bychom se mohli dočkat kompletní offline navigace bez nutnosti připojení k internetu. „Naší snahou je, aby navigace brzy fungovala plně v offline módu. Proto teď intenzivně pracujeme na vývoji offine plánování a vyhledávání, stejně tak jako na offline mapách celého světa. Zatím mohou lidé využívat offlinové mapy Evropy, které práci s navigací výrazně zrychlují,“ vysvětluje Jakub Faifer a doplňuje, že „i přes veřejné spuštění navigace, je obezřetnost na místě. Jedná se totiž stále o verzi beta.“

Stáhnout Mapy.cz

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Zdroj: Tisková zpráva Seznam.cz

Diskuze ke článku
ANO
To pro vsechny je hodne zavadejici, na WP/M se stale ceka. Doufam, ze je to proto, ze bude univerzalni aplikace, jelikoz na zadnem tabletu to bohuzel nejede a tam by se to taky hodilo jak sul!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze