Mapy.cz aktualizovaly letecké snímky Moravy, Slezska a části Pardubického kraje

1
Mapy.cz aktualizovaly letecké snímky Moravy, Slezska a části Pardubického kraje
  • Nejoblíbenější česká mapová aplikace Mapy.cz společnosti Seznam.cz přidala nové letecké snímky části České republiky
  • Aktuálně si lze prohlížet tak zvané ortofoto na území Moravy, Slezska a části Pardubického kraje, a to jak na webu, tak v mobilu
  • Nová letecká mapa je také dostupná v rámci mapového API pro firmy a vývojáře

Mapová vrstva přefoceného území je po třech letech na území Moravy i Slezska a po čtyřech letech v Pardubickém kraji aktualizována o desetitisíce nových snímků, které pokrývají území o rozloze 26 796 km², jak prozrazuje blog.seznam.cz, kde si také na GIFech lze prohlédnout, jaká místa se nejvíce změnila v Brně a dalších lokalitách. Mapy.cz lidem nyní lidem nabízí jako jediná česká služba letecké snímky, které mají nejlepší dostupné rozlišení, a to 12,5 cm na pixel.

Fotografie byly pořizovány v období od dubna do srpna loňského roku a zabírají po zpracování 1,4 terabajtů obrazových dat. „Obecně lze říci, že se nám daří obnovovat pokrytí aktuálními snímky České republiky každé tři roky,“ říká Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.


Novou mapovou vrstvu dlouhodobě vytváříme společně s firmou TopGis, která snímky pořídí. Finální část jejich zpracování, které zahrnuje například barevnou úpravu fotek a jejich řezání, proces pyramidování nebo generování švů s okolním ortofotem, je na týmu Mapy.cz,“ dodává Faifer.

Největší proměny ploch lze již tradičně zaznamenat ve městech, kde rostou výstavby nových budov v častější frekvenci.

Služba Mapy.cz svým uživatelům umožňuje vyhledat atraktivní místa v jejich okolí, poskytuje tipy na zajímavé výlety, ať už pěšky, na kole, nebo autem. Samozřejmostí je i doporučování nejbližších restaurací, hotelů nebo zastávek městské hromadné dopravy. Mapy.cz prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu denně využije 750 tisíc lidí.

Stáhnout Mapy.cz

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)