macOS High Sierra je venku. Co přináší nového?

8
macOS High Sierra je venku. Co přináší nového?
  • Mezi hlavní novinky patří nová architektura Apple File System
  • Nechybí ani nový standard videa HEVC
  • Vývojáři mohou pracovat s rozšířenou realitou

Apple včera vydal první ostrou verzi nového operačního systému pro jablečné počítače a stáhnout si si můžete opět zdarma přímo z Mac App Storu. Jmenuje se High Sierra a inovací je zde opravdu hodně. Apple změnil jádro celého systému. Tento krok vede k novému způsobu ukládání dat, lepšímu streamování videa nebo plnému využití výkonu grafických procesorů.

mac os high sierra

Apple File System

Bezesporu největší novinkou v operačním systému macOS High Sierra je Apple File System (APFS), který známe již z iOS 10 a iOS 11. Hlavní výhodou této architektury je výrazně vyšší bezpečnost i rychlost duplikace souborů. Je potřeba zmínit, že architektura APFS je dostupná pouze pro Macy s SSD úložištěm. Fusion Drive a klasické HDD mají smůlu.

HEVC aneb nový standard videa

V posledních letech roste obliba 4K videa a Apple si je toho velice dobře vědom. Rozhodl se proto pro nástup nového standardu HEVC (High Efficiency Video Coding, označuje se také jako H.265). Ten dokáže komprimovat video až o 40 % účinněji a rychleji než současný formát H.264. Videa si také zachovávají kvalitu a přitom zaberou méně místa.

mac os high sierra

Metal 2 a rozšířená realita

V novém systému najdeme i technologii Metal druhé generace. Ta umožňuje aplikacím využívat výkon grafických čipů naplno. Nechybí proto podpora her, profesionálních tvůrčích aplikací nebo možnost pracovat na Macu s virtuální realitou. Značnou nevýhodou ale je, že poslední jmenovanou technologii podporuje pouze poslední iMac s 5K Retina displejem nebo nový iMac Pro. K ostatním Macům je třeba připojit externí GPU. Nechybí podpora pro Valve SteamVR nebo HTC Vive VR a tvůrčí aplikace, které umějí pracovat s rozšířenou realitou, jako jsou například Final Cut Pro X, Unity Editor nebo Epic Unreal 4 Editor.

mac os high sierra

Ostatní novinky

Kromě všech hlavních novinek přináší High Sierra i menší vylepšení, které uživatele potěší. Přichází možnost nastavení jednotlivých webových stránek v Safari, zdokonalené vyhledávání a Split View v aplikaci Mail, možnost psaní si se Siri, tvoření tabulek v aplikaci Poznámky nebo nové nástroje pro úpravu fotek. Apple se tak nevydal cestou nového designu či nějakých zásadnějších změn, ale drží se stejné filozofie, tedy bezpečnosti a spolehlivosti.

Podporovaná zařízení

  • MacBooky Pro a Air 2010 a novější
  • iMac 2009 a novější
  • Mac Mini 2010 a novější
  • Mac Pro 2010 a novější
  • MacBook 2009 a novější

Zdroj: 9to5mac.com, apple.com

Diskuze ke článku
Refael
Můžu se zeptat, u fotek i videí automaticky High Sierra převádí vše na tento nový formát nebo to bude pouze u videí a fotek, které stáhnu do Macbooku až s tímto systémem?
Mirek
Hmm, super, za posledni dva dny ctu asi dvanacty clanek ze vysla aktualizace, ale aby byla nekde nejaka zminka o rychlosti systemu s porovnani s predeslou verzi to ne!!!!
Martin
Třeba outlook nejde, že nepoporuje novou verzi :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze