Chyba v macOS umožní získat administrátorská práva bez hesla

Aktualizováno
11
Chyba v macOS umožní získat administrátorská práva bez hesla
  • Chyba, kterou objevil vývojář Lemi Orhan Ergin, vám umožní získat administrátorská práva bez zadání hesla
  • Apple na zprávu okamžitě zareagoval a chybu opravuje

Aktualizováno 29.11. 2017 19:30

Apple právě vydal aktualizaci, která následující chybu opravuje. Všem uživatelům se ve svém vyjádření omlouvá a vyzývá je, aby si aktualizaci co nejdříve nainstalovali. Naleznete ji v App Storu a po její instalaci není vyžadován restart systému.

Původní text z 29.11. 2017 17:00

Systém macOS High Sierra obsahuje poměrně závažnou chybu, která umožňuje přístup k administrátorským právům bez hesla. Stačí se přihlásit přes uživatelské jméno „root“ a systém vám vesele přidělí veškerá administrátorská práva. Je potřeba dodat, že tato chyba funguje i na uzamčeném Macu.

Problém objevil vývojář Lemi Orhan Ergin, který jej oznámil na svém Twitteru. Chyba se týká nejnovější verze 10.13.1 a také beta verze 10.3.2. Apple se nechal slyšet, že ji co nejrychleji opraví a v nejbližších hodinách máme očekávat update.

high sierra chyba

Oficiální vyjádření Applu:

„Na řešení tohoto problému pracujeme v rámci další aktualizace softwaru. Mezitím si nastavte heslo k root účtu, abyste zabránili neoprávněnému přístupu k Macu. Pokud chcete aktivovat root účet a nastavit heslo, postupujte podle následujících pokynů: https://support.apple.com/cs-cz/HT204012. Pokud je root účet už zapnutý, ujistěte se, zda nemá nastavené prázdné heslo a postupujte podle pokynů v části Změnit heslo k rootu.“

Zdroj: twitter.com, support.apple.com

Diskuze ke článku
Offečka Jablečna
To není chyba, ale vlastnost. Kdybyste totiž třeba spáchali teroristický čin, museli by vás agenti FBI a CIA brutálně mučit, aby se dostali k vašim datům. Takhle si je vezmou rovnou. Apple by měl dostat Nobelovu cenu míru.
Dev
No, tak to je vážně ostuda a celkem nebezpečná. Tohle je ta bájná bezpečnost Apple produktů. OS11 to začalo a Sierrou pokračuje. To jsou opravdu tak neschopní, nebo co se změnilo, že stojí jejich sw aktuálně za starou bačkorou. Duhovej Tim představí novej řemínek pro teplouše a bude vše odpuštěno.
ja
to je už apríl? bezpečnostní chyby má přece jen android ne?
muže to nějaký jablečný svědek osvětlit?
Newek23
Jo na androidu vám ty telefony třeba rovnou bouchnou, nebo vlajkové lodi Google Pixel 2 XL vyhrává v kategoriích jako nejhorší display ever :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze