Luxusní Vertu Constellation: nejdražší Symbian všech dob

1

O prvním dotykovém smartphonu luxusní divize finského výrobce Nokia jsme vás před nějakou dobou již informovali. Nyní ale Vertu představuje své nové dílo oficiálně a kromě zajímavých specifikací se můžeme podívat především na cenu. A není to nic pro slabé žaludky.

Abychom tedy byli přesní, nové Vertu Constellation dorazí ve dvou variantách. První, ještě relativně klasický Constellation, bude v prodeji ve čtyřech variantách a bude různě kombinovat hodnotné materiály včetně saténové nerezové oceli, safírového displeje, hnědé i krokodýlí kůže. Druhá varianta nese název Constellation Precious a jedná se o ultimátní luxusní koupi, která ke krokodýlí kůži, nerezu a safírovému displeji přidává ještě diamanty či růžové zlato.

Nehledě na využité materiály je design naprosto shodný (až na barevné sladění) a rozhodně patří mezi telefony pro horních deset tisíc. Možná na první pohled nepoznáte, že stojí jako průměrné auto, výjimečný ale rozhodně je. V závislosti na verzi se hmotnost pohybuje od 164 do 199 gramů, což je sice na podobný telefon dost, ale stále ne příliš.

Hardware na úrovni

To, že Vertu se zaměřuje především na luxusní vzhled však neznamená, že se vykašle na zbytek. Pod luxusní pokličkou se totiž skrývá známá Nokia se Symbianem Anna včetně veškeré klasické výbavy. Celou přední část telefonu tak pokrývá nHD AMOLED displej s úhlopříčkou 3,5 palců, jehož sklíčko je pochopitelně vyrobeno ze safíru. Jako základní systém by měl posloužit Symbian, avšak Vertu slibuje velmi propracované uživatelské prostředí, které bude novému přístroji vlastní a z prostředí Symbianu Anna na Nokiích tak na displeji nalezneme opravdu málo. K uložení všeho možného poslouží interní paměť o velikosti 32 GB, k připojení pak celá řada služeb od Bluetooth a microUSB konektoru až po Wi-Fi. Vestavěna je i satelitní navigace Nokia Maps s předinstalovanými mapami.

Na zadní straně naleznete 8 MPx fotoaparát s přisvětlovacím duálním LED bleskem a bohužel bez automatického zaostřování (pouze EDoF). Multimediální nadšence potěší i vysoce kvalitní repráček, FM rádio a možnost připojit telefon jak k PC, tak Macu.

Zbytek výbavy už je víceméně standardní, nalezneme tu sociální služby, balíček Office, hudební a videopřehrávač a speciální hodiny, které se automaticky přizpůsobí v závislosti na zemi, ve které se nacházíte.

Zvláště musím zmínit specifické služby Vertu, do kterých patří například asistent Vertu Concierge, Vertu Concierge Live, Vertu Clubb Access, Vertu Select či Vertu Me. Majitelům tak drahého telefonu jsou tak poskytnuty veškeré služby včetně pomoci v reálném čase pro plné pohodlí. Díky těmto službám není problém kdekoliv na světě pouhým zavoláním na Vertu Consierge rezervovat letenky, lístky na operu či objednat luxusní limuzínu.

Když už jsme zabrouzdali do oblasti cen, pak vězte, že v závislosti na vybrané verzi přístroje zaplatíte od 116 000 do 290 000 Kč. Datum vydání prozatím odhaleno nebylo, ale jsme si jisti, že to bude někdy do konce letošního roku.

Technické parametry Vertu Constellation T

Kompletní specifikace
Konstrukce118,2 × 54,5 × 12,2 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,5" (640 × 360 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.2 UIQ 3.2
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2011, ?

Zdroje: allaboutsymbian.com, gsmarena.com