LG Optimus Sol s Ultra AMOLED displejem v redakci

9

Posledním telefonem od LG, který se v roce 2011 dostane do prodeje, je model Optimus Sol. Zařadí se do střední třídy a zároveň rozčeří vody stylových telefonů. Kromě designu je jeho hlavním trumfem skvělý Ultra AMOLED displej či jednojádrový procesor s taktem 1 GHz.

V těchto dnech je zahájen prodej LG Optimus Sol. S cenovkou okolo 7 tisíc korun míří do střední třídy, kde je ale velmi těžké se prosadit. Konkurence je velmi silná a to i ve vlastní stáji. Jen o několik sto korun dražší je totiž oblíbený Optimus Black. Stejně jako on, i Optimus Sol chce oslovit svým designem. Přední strana se opět halí do temně černé barvy a v podstatě ji nic nenarušuje. Pryč muselo i logo samotného výrobce. Pod displejem se nachází trojice senzorových kláves, nad kterými nechybějí dokonce ani popisky. Podsvětleny jsou však jen samotné piktogramy. Ještě níže je design telefonu elegantně zkosen a volně navazuje na boky a zadní stranu. Celkově jsou všechny strany zaoblené a telefon krásně padne do ruky. Zajímavě taktéž vypadá kombinace černé barvy z přední strany a stříbrno-hnědé, která pokrývá celá záda a část boků telefonu.

Ačkoli jde o stylový telefon, je vyroben z plastu. Na první pohled mu to z exkluzivity nic neubírá, po uchopení do rukou už trochu ano. Věčným problémem lesklých plastů jsou otisky prstů. Pokud budete chtít se svým Solem budit pozornost, připravte se na časté leštění.

Pod displejem už jsou jen tři senzorové klávesy

Největším lákadlem celého telefonu, kterým se výrobce patřičně chlubí, je displej. LG jej pojmenovalo Ultra AMOLED a dle prvních dojmů může směle konkurovat i například Samsung Galaxy S II. Barvy jsou opravdu hodně syté a displej perfektně čitelný za jakýchkoli podmínek. Žasnout budete také nad černou. V podstatě nelze poznat, kde končí černá na displeji a kde začíná černý plast okolo. Pozor si však musíte dát na ochranu displeje. Výrobce totiž nepoužil sklíčko Gorilla Glass. Namísto toho jen zhruba o jeden milimetr navýšil hrany, čímž je displej částečně chráněn.

Do ruky padne pohodlně

Výbava je plně poplatná střední až vyšší střední třídě. Hnacím motorem je jednojádrový procesor o taktu 1 GHz. Dostatečná je i paměť, čítající 512 MB. Dostupných je však jen 375 MB RAM, přičemž po naběhnutí systému zbude pro uživatele zhruba 120 MB RAM. Zbývá dodat číselné údaje o interní paměti. Dostanete rovný 1 GB, plus paměťovou kartu o velikosti 2 GB od výrobce. Když jsem nakousl systém, zmíním, že Optimus Sol už běží na Android 2.3.4. Očekávat můžete typickou úpravu od LG. Nic nového pod sluncem.

Závěrem se krátce podíváme na fotoaparát. Jeho rozlišení činí 5 megapixelů a nechybí automatické ostření. Bohužel chybí LED dioda, což v této kategorii považuji za neomluvitelné. Fotografování ve zhoršených světelných podmínkách je takřka nemožné. Fotografie venku jsou vcelku použitelné. Potěší věrné barvy, méně už častější přepaly. Fotografie v interiérech trpí neostrostí. Pořizovat můžete také video záznamy v maximálním rozlišení 720p. Při natáčení ovšem telefon často a zbytečně přeostřuje, což nepůsobí dobře. Mizerná je také kvalita zvuku.

Prostředí fotoaparátu


Venku jsou snímky obstojné, uvnitř nebo v noci kvalita rapidně klesá

LG Optimus Sol právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá.

LG Optimus Sol – videopohled

Technické parametry LG Optimus Sol

Kompletní specifikace
Konstrukce122,5 × 62,5 × 9,8 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejUltra AMOLED, 3,8" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 QSD8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2011, 7 000 Kč
Diskuze ke článku
hezo
good work a skvela recenzia ako vzdy. zacinam to tu mat radsej ako na MM
Daff.cz
Tak co se tyce recenzi, je to tu mnohem lepsi nez na MM, hlavne videopohledy obsazene v kazde recenzi, to by mel byt zaklad. Bouzel forum tu trochu vice vazne, ale to je spis na lidech... Ale jinak parada... Jen tak dal. :)
Rendy
Máte prosím chybu v tabulce u videa, natáčí to HD.

Jinak mě se Mobilenet líbí, recenze telefonů tu maj asi nejpodrobnější a nejvíce přínosné. A ani se mi nezdá, že by tu byly zprávy s výrazným zpožděním.
johny
LG bylo v HW mělo vždycky vyladěnej, ale ten design, ten je na blití. Měli by spíš investovat do designovýho oddělení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze