LG KG800 Chocolate: jak chutná čokoláda?
recenze

LG KG800 Chocolate: jak chutná čokoláda?

7

Jeden z klíčových modelů korejského LG pro tento rok slaví vysoké prodejní úspěchy po celém světě. Čím to je? Předevší zaujme svým elegantním černým tělěm a neotřelou dotykovou klávesnicí. Ve sklolaminátovém těle se však skrývá vcelku bohatá výbava čítající také Bluetooth, 1,3 mpx fotoaparát a emailový klient. Pochutnáte si?

Začíná to vždy stejně. Máme zavedeného výrobce na trhu. Jeho telefony se však netěší vysokým prodejům, nedaří se mu je dobře udat ani po reklamní kampani. Pak ale přijde přístroj, který veřejnost ohromí, dostane se do obecného povědomí a díky reklamní kampani je prodejní úspěch na dosah. Tak nějak podobně tomu bylo u modelu T610, který švédsko-japonský koncern vytáhl z červených čísel. Podobný scénář zažila na evropském trhu také americká Motorola se svou superúspěšnou žiletkou RAZR. Telefon byl zkrátka jiný, než šedivá masa v rukách mnoha uživatelů a lidé si jednoduše žádají něco nového.

Když LG uvádělo v listopadu loňského roku na domácí korejský trh originální telefon KG800 Chocolate, strhlo celkem slušné množství lidí k jeho koupi. Ostatně 400 000 kusů za čtyři měsíce je rekord. Úspěch se opakoval i v květnu letošního roku, kdy byla „čokoláda“ uvedena na britský trh. Během tří dnů se vyšvihla na vrchol žebříčku prodávanosti telefonů. V podobný úspěch doufá jistě LG i na našem trhu, což podpořilo i masivní reklamní kampaní. Značka se tak konečně dostala do povědomí lidí a z vlastní zkušenosti vím, že jsou lidé na novinku, co vídávají v televizi, zvědaví.


LG KG800 Chocolate dostal řadu prestižních ocenění za design

Co se nám líbí: Rozměry a hmotnost, Elegantní design, originální dotyková klávesnice, pohodlné vysouvání, kvalitní konstrukce, Bluetooth, USB Mass Storage, přílušenství

Co se nám nelíbí: Povrch se snadno ušpiní, upatlá a poškrábe, chybí paměťové karty, hudební přehrávač neumí hrát na pozadí, chybí EDGE

Technické parametry

Rozměry95 x 18 x 15 mm
Hmotnost93 gramů
SíťGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej 176 x 220 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť128 MB
Organizační funkceEmailový klient, wapový prohlížeč, kalendář, poznámky, kalkulačka, budík, převodník jednotek, světový čas
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, JAVA 2.0, video
Fotoaparát1,3 Mpx, LED dioda, video 176 x 144 bodů
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage) Bluetooth, GPRS (třídy 10)
Baterie a výdržLi-pol 800 mAh
pohotovost max.: 200 hodin
max. doba hovoru: 200 minut
Cena a dostupnost10 500 Kč
od června 2006

Design a konstrukce – zosobněná elegance ověnčená cenami

Z fotografií je vše patrné, elganci telefonu nelze upřít. Pokud někdo hledá stylový přístroj, měla by být pro něj malá zaoblená krabička s hladkým sklolaminátovým povrchem jasným kandidátem. LG se trefilo do vkusu uživatelů a přineslo přístroj s nekonvenčním designem do značné míry způsobený použitím dotykových kláves. Inovativní design a konstrukce přinesly čokládě také několik prestižních ocenění. Za všechny jmenujme Reddot Award 2005. Exkluzivnost telefonu na vás dýchne již při pohledu na černou podlouhlou krabici, která má po otevření na své vrchní straně červené tapecírování. Telefon je uložen přesně uprostřed zatímco příslušenství v krabičkách po stranách. A co vlastně s telefonem dostanete? Je toho překvapivě mnoho. Kromě povinné nabíječky a návodu přidává LG ještě malé CD se synchronizačním softwarem, USB kabel, měkké pouzdro a také šňůrku s „leštítkem“ na konci. To budete používat kvůli hlakému povrchu lákající otisky prstů velmi často.


Exkluzivní je také designově zdařilá krabice

V zavřeném stavu se jedná o malou a překvapivě tenkou krabičku s rozměry 95 × 48 × 15,2 mm a příjemně nízkou hmotností 83 gramů. Hladký povrch přední strany narušuje pouze stříbrná obruba potvrzovacího tlačítka a bohužel také četné otisky prstů a vlasové škrábance. Obojí černá plocha přitahuje více než je příjemné. Pokud je telefon vypnutý tak na přední straně uvidíme už jen nezbytné logo výrobce. Displej i dotyková klávesnice zůstávají zrakům skryty. Až po jejich aktivaci se rozsvítí displej a jasnou červenou barvou popisky jednotlivých „kláves“. Obzvláště ve tmě působí Chocolate s rudě zářící klávesnicí vemi exkluzivně.


Displej ani klávesnice nejsou téměř vidět

Černá zadní strana je z větší části tvořena baterií typu Li-pol s kapacitou 800 mAh. Pokud se omezíte na několik minut hovoru a pár SMS denně, vydrží LG i 3 až 4 dny. Pokud však využíváte emailový klient, fotoaparát i hudební přehrávač, budete nabíjet každé dva dny i méně. Jediným dalším prvkem zadní strany je zaslepený konektor externí antény. Na funkční tlačítka jsou bohaté boky telefonu, zdobené stříbrnou lištou obepínající celý telefon. Abyste si hovor kvůli dotykovým klávesám tváří neukončili, je příslušné tlačítko s červeným telefonkem umístěno na pravé straně. Přinejmenším ze začátku je to poněkud matoucí. Pod již zmíměnou klávesou se nachází multimediální tlačítko spouštějící fotoaparát, videokameru a hudební přehrávač. Naopak nad ní máme plastovou krytkou chráněný univerzální konektor pro připojení nabíječky, sluchátek i USB kabelu. Levou stranu telefonu okupuje jen kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti, kterou se také aktivuje v zavřeném stavu displej a dotyková klávesnice.


Telefon je celkem tenký --- tlačítka na boku --- sklolaminátový povrch je velmi lesklý

Protože bychom si jistě nevystačili pouze s dotykovou klávesnicí, musíme pro psaní textů telefon vysunout. Stačí nepatrně zatlačit na spodní část telefonu a pružina již dokoná zbytek. Kvůli přítomnosti citlivé dotykové klávesnice je nutné telefon zavírat zatlačením z vrchní strany. Opět stačí pouze lehký tlak a pružina telefon jemně zavře. V obou úvratích se vrchní část aretuje. Po vysunutí se objeví šachovnicová alfanumerická klávesnice střídající matné a lesklé klávesy. Tento prvek ale není příliš patrný, pokud se nedíváte ze správného úhlu. Na zadní straně se vysunutím objeví čočka fotoparátu s LED diodou a zrcátkem pro autoportréty.


I vysunutý telefon se vejde do dlaně --- zavřený přístroj je velmi kompaktní

Celá konstrukce telefonu je příkladně pevná a zpracování prvotřídní. Vrzání je pro čokoládu neznámým pojmem, vůli nemá ani kryt baterie. Jedinou nevýhodou lesklého sklolaminátového povrchu tak zůstává náchylnost k poškrábání a otiskům prstů. Proto nezbývá nic jiného než leštit, leštit a dávat pozor na škrábance.


zadní strana zasunutého a vysunutého telefonu --- detail modulu fotoaparátu

Displej – čokoládová klasika

Displej s rozlišením 176 x 220 bodů a 262 tisíci barvami je v mobilních vodách již klasikou. Je stále ještě dostatečně jemný k čemuž LG přidává živé barvy a dobrý jas. Veškeré kvality displeje jsou však tatam, když se dostane na přímé slunce. Lesklý černý povrch působí jako zrcdlo a vysoký jas nepomůže. Ve tmě naopak oceníte regulaci jasu displeje v pěti krocích.


Displej ve dne... ---- ... a v noci

Klávesnice – stačí jemný dotyk

Neznám telefon, kde by byl takový rozdíl mezi fukční a alfanumerickou částí klávesnice. U recenzované čokolády rozdíl je, a přímo zásadní. Funkční blok kláves (i když slovo klávesa tady není příliš na místě) je tvořen kurzorovým křížem, potvrzovací klávesou, dvojicí kontexotvých kláves, tlačítkem pro vyvolání hovoru a korekční klávesou. Veškeré klávesy jsou dotykové, podsvětleny sytou červenou barvou, což ve tmě působí velmi atraktivně. Je to zároveň velmi kontroverzní část celého přístroje. Dotykovému řešení ovládání se sice bude nejeden uživatel obdivovat, ale z počátku také často proklínat. Kromě pohledu na displej totiž neexistuje zpětná vazba. Ke „stisku“ klávesy je nutný pouze jemný dotyk, na silné mačkání klávesnice nereaguje. Pokud jste zvyklí na touch-pad u notebooku, vězte, že ovládání je navlas stejné. Nepraktický je pouze nutný rozestup jednotlivých směrů kurzorového kříže, kvůli kterému musíte při pohybu v menu více přehmatávat. Dotyková klávesnice se vypíná při zasunutí telefonu a také v průběhu hovoru kdy hrozí, že se nechtěně tváří dotknete dotykové plochy. Časem si lze na ojedinělé ovládání zvyknout a dokonce jsem jemnému dotyku přišel na chuť.


Dotyková část klávesnice je podsvětlena sytě červeně

O to větším rozdílem je, když chcete napsat text. Alfanumerická klávesnice, která se objeví po vysunutí, je již klasické konstrukce. Přechodu od jemného dotyku k tvrdému stisku je trochu nezvyklý, zvláště pokud je klávesnice tvrdší i ve srovnání s ostatními telefony. Celkově se na ní ale píše dobře, klávesy jsou dostatečně velké a pohodlné a stisk jistý.


Alfanumerická klávesnice je již klasické konstrukce

Hlavní menu, ovládání – je libo černou nebo bílou čokoládu?

Po úvodních animací nám LG ukáže své známé prostředí. V pohotovostním režimu lze mít animovanou tapetu nebo jedno z předpřipravených lifestylových pozadí. Pokud nechcete, nemusí se již kromě ukazatelů stavu baterie a signálu nic ukazovat. V opačném případě dokáže čokoláda zobrazit v pohotovostním režimu čas, datum, název operátora a zkratky směrů kurzorového kříže. Klávesa (nebo ploška chcete-li) nahoru vás přenese do vlastního menu oblíbených položek, klávesa dolů aktivuje telefonní seznam, stiskem vlevo měníte vyváněcí profily a pravá volba zpřístupní volby pro posílání zpráv a organizační funkce. Displej se po nastavené době zcela vypne a s ním i dotyková klávesnice. Pro aktivaci obou je potřeba telefon vysunout, nebo dvakrát stisknout tlačítko pro regulaci hlasitosti. Displej a klávesnice se vypne také při zasunutí telefonu, přičemž se ukončí vše, na čem jste právě pracovali.


Pohotovostní režim -- změna profilu -- rychlý přístup do nabídky zpráv -- hlavní menu -- bílé téma

Hlavní menu tvoří 3 x 3 pěkně vykreslené ikonky na černém pozadí. Aktivní volba se zvýrazní oranžově, stejné je to i v dalších, textových úrovních menu. Mezi jednotlivými podmenu položek hlavního menu lze rychle procházet v horizontálním směru. Černé téma je elegantní a hodí se k tělu telefonu. Pokud by se přecijenom někomu netrefilo do vkusu, může přepnout na bílé téma, které sice ztrácí body na eleganci, vše ale dohání čitelností na slunci. Každá položka v menu má u sebe číslo značící klávesovou zkratku. Při procházení položkami tak vůbec nemusíte používat dotykovou klávesnici. Pohyb v menu doprovází zvukové efekty, jejichž hlasitost lze regulovat nebo je zcela vypnout. Pro rychlý návrat do pohotovostního režimu lze použít klávesu s červeným telefonem na pravém boku telefonu. Pohyb v menu je rychlý, až na pár vyjímek (o těch dále) jsem se nesetkal s výraznými prodlevami.


Textové podmenu --- telefon potvrzuje vše déle než je zdrávo --- uživatelské menu

Telefonní seznam a telefonování – starý recept z Koreje

Telefonní seznam je zcela standardní, oproti předchozím telefonům LG nedoznal žádných změn. Do paměti se vejde 1000 vícepoložkových záznamů. Ke každému kontaktu lze přidat čtveřici různých čísel, email, obrázek a zařazení do skupiny. Uvítal bych ale možnost uložit také poznámku a další položky ke kontaktu.Ačkoliv budete zřejmě používat výhradně paměť v telefonu, KG800 umí spolu s ním zobrazit i seznam na SIM kartě. Nejednou lze zobrazit pět jmen po sebou, v záhlaví je pole pro vyhledávání podle více písmen. Ve spodní části obrazovky lze v horizontálním směru procházet jednotlivými detaily kontaktu. K dispozici je také zobrazení kontaktů s obrázky, kdy se v levé části zobrazují rolující jména a v pravé obrázek přiřazený k vybranému kontaktu.


Zobrazení konaktů --- úprava kontaktů --- volání --- personalizace profilu

Na příchozí hovor telefon upozorní 64-hlasým polyfonním vyváněním spolu s vibracemi, což jiní Korejci neumí. Samozřejmostí je i MP3 vyzvánění, u kterého sice „čokoláda“ reptá, pokud k němu chcete nastavit i vibrace, po malém přemlouvání v jiné nabídce však ani toto není problémem. Kvalita reprodukce mě příjemně překvapila, reproduktor se rozhodně zařadí mezi ty lepší. Hovor přijmete vysunutím, pro ukončení můžete opět použít výsuvného mechanismu nebo červeného telefonku na pravém boku telefonu.

Zprávy – na jazyku se rozplývá až moc pomalu

Také nabídka zpráv a jejich editor od ostatních kolegů se neliší. Kapacita paměti stačí na 150 SMS zpráv. Při jejich vytáření je k dispozici osm řádků textu, při nastaveném menším písmu až dvanáct. Nechybí možnost text formátovat, na displeji ale vše vypadá stále stejně. Telefon vzorně odpočítává znaky i počet zpráv. Psaní pomáhá vcelku intuitivní slovník T9, který píše s háčky a čárkami. Ale žádný strach, před odesláním je ořeže. Trochu krkolomnější je psaní bez slovníku, telefon totiž občas nezareaguje na opakované rychlé stisknutí klávesy a často napíše něco jiného, než jste ve skutečnosti stiskli. Takhle by se chutná čokoláda chovat neměla.


seznam přijatých zpráv -- editor SMS -- styl písma a pozadí --- editor MMS

Editor MMS zpráv je naprosto shodný s textovkami, v kontextovém menu však přibyly položky pro vložení nové stránky a multimediálních položek. Trochu nepříjemné je, že nelze vložit video, ačkoli jej telefon umí natáčet. Maximální velikost zprávy je omezena na 100 kB, což by nebyla taková tragédie, pokud by telefon dokázal snímky z fotoaparátu automaticky zmenšit. Jenže on to nedokáže a některé snímky větší než 100 kB (většina námi vyfocených) prostě do zprávy odmítne vložit. Součástí výbavy je i jednoduchý emailový klient, který dokáže pracovat kromě POP3 účtu i s IMAP4. Stahovat lze záhlaví i celé zprávy, které však nesmí být větší než 50kB. Pokud jsou, telefon je nezobazí. To platí i pro emaily s přílohami, se kterými telefon umí pracovat.


Přijaté emaily --- schránka nevyužívá sdílené paměti --- přijímání zpráv

Organizační funkce –kalendář základem

Základem organizace času je kalendář, na který u LG nezapomněli. Nabídne grafický měšíční nebo textový denní pohled. Přidávat lze jeden typ událostí, které mohou být celodenní nebo ohraničené určenými hodinami. KG800 vás také na blížící se událost upozorní, nechybí také často opomíjené opakování. Co však v nabídce postrádáme jsou úkoly, stopky, paměť na kódy a odpočítávací měřič. Nabídku organizačních fukcí uzavírá pětice samostatných opakovaných budíků, poznámky, kalkulačka, světový čas a převodník jednotek. Důležité nápady lze zaznamenat pomocí diktafonu. Tok myšlenek však nesmí být příliš dlouhý, protože nelze nahrát více než 20 vteřin najednou.


měsíční pohled na kalendář -- nová událost -- denní pohled --- poznámky --- kalkulačka --- světový čas

Datové funkce – s GPRS na WAP

Chocolate není datovým telefonem, což také dokazuje přítomností pouze GPRS třídy 10 a jednoduchého prohlížeče. Ten si bez problémů poradí s WAPovými stránkami, které ale nenačítá příliš svižně. S běžnými, xHTML kompatibilními stránkami, si poradí také, dělá mu však problém diakritika. Spojení s počítačem zajišťuje bezdrátová technologie Bluetooth nebo dodávaný USB kabel. Telefon s ním podporuje klasický Mass Storage bez nutnosti instalovat jakékoliv ovladače.


WAP ---- xHTML stránky mu dělají problémy zejména kódováním

Zábava a multimédia – povedené MP3, 128MB, ale…

Hned na úvod multimediální kapitoly se sluší zmínit údaje o paměti telefonu, od té se totiž vše odvíjí. LG KG800 Chocolate má 128MB vnitřní paměti, což je vcelku dostatečná hodnota. Bohužel k ní ale žádné megabajty přidat nemůžeme, chybí totiž slot pro paměťové karty. Podle mých zkušeností tato skutečnost několik zájemců odradila. Na druhou stranu, komu jde především o styl, nebude na tento parametr hledět, 128MB bohatě stačí na fotografie, videa, aplikace a celé hudební album ve formátu MP3. Veškerá multimédia lze prohlížet a spravovat v menu Osobní. Zde bych uvítal trochu rychlejší odezvy, načítání miniatur fotografií trvá opravdu dost dlouho. Snímky si lze prohlížet také na celém displeji. Jednoduchý videopřehrávač je graficky povedený, „fullscreen“ ale nesvede.


Menu "Osobní" pro správu multimédií --- prohlížeč fotografií --- prohlížeč videí -- hry

Co mě v telefonu svou kvalitou potěšilo byl jednoznačně MP3 přehrávač, který je sice jednoduchý, nenáročného uživatele však jistě uspokojí. Kromě graficky zajímavého prostředí nabídne také vcelku intuitivní ovládání. Grafický efekt v průběhu přehrávání si lze zvolit, na výběr jsou tři varianty. Přehrávač uživateli nabídne pohled na playlist, umí skladby náhodně vybírat i přeskakovat. 4-pásmový grafický ekvalizér lze ručně nastavit, výsledek je znát. K telefonu jsou dodávána špuntová sluchátka průměrné kvality, můj zájem ale upoutal designově i fukčně zajímavé dálkové ovládání. To si lze sponou připmnout na oblečení. Obsahuje všechny volby pro ovládání hudby i hovoru včetně mikrofonu, navíc je na jeho konci výstup na klasický 3,5 mm Jack. Použít tak můžete i svá vlastí sluchátka. Chybějící megabajty pro hudbu mohlo částečně nahradit FM rádio, které bohužel chybí.


Hudební přehrávač -- seznam skladeb -- ekvalizér -- grafický efekt si lze vybrat

KG800 Chocolate podporuje také JAVU verze 2.0, není tedy problém nahrát nové hry a aplikace. Předinstalována je jediná, zato velmi zdařilá a populární logická hra Sudoku, která vám vystačí na dlouhé hodiny. Kritiku si zaslouží relativně pomalá JAVA (viz katalog), pochvalu naopak možnost vytvářet nové složky, do kterých lze aplikace libovolně třídit.

Fotoaparát – fotíme čokoládou

Snímač fotoaparátu dokáže pořizovat 1,23 Mpx snímky v rozlišení 1280 x 960 bodů. Fotoaparát lze zapnout nejrychleji stiskem multimediálního tlačítka na boku, kde si lze posléze kromě MP3 přehrávače vybrat mezi režimem fotoaparátu nebo videokamery. S telefonem se fotí na výšku, v horní části vidíme aktivovaný režim a rozlišení, v dolní části se po stisku levé kontextové klávesy objeví menu ve formě pruhu připomínající Sony Ericssony. V něm lze nastavit režim blesku, kvalitu, velikost, obrazové efekty, režim fotografování, vyvážení bílé nebo časovač. Jas se reguluje stiskem tlačítek vlevo a vpravo, zoom logicky vertikálními klávesami. Alfanumerická tlačítka zůstávají nevyužita, pouze křížkem lze aktivovat LED diodu a hvězdičkou časovač.


Prostředí fotoaparátu -- snímání trvá déle -- menu a nastavení

Kvalitou můžeme snímky zařadit do průměru mezi 1,3 Mpx mobily, mají vcelku ucházející ostrost, barvy jsou však mírně „vybledlé“. Potěšila nás nízká úroveň šumu na denních i nočních fotografiích. LED dioda není příliš silná, předměty do 2 metrů však slabě osvětlit dokáže. Kvůli absenci autofocusu i přepínače makro režimu jsou fotky blízkých předmětů velmi špatné, text však z větší vzdálenosti vyfotit lze. Snímky v rozlišení 1280 x 960 bodů zabírají na normální kvalitu 100-150 kB.


Exteriér


Překvapivě málo šumu na nočních snímcích


Interiér --- makro režim je téměř nepoužitelný

Videosekvence formátu 3GP svým rozlišením 176 x 144 bodů neoslní, potěšily nás však svou relativní plynulostí, díky čemuž jsou celkem použitelné.

ukázkové video (3GP, 403 KB)

Zhodnocení – stylovka si na nic jiného nehraje

LG KG800 je ryze stylový telefon s vytříbeným designem oceněný několika cenami. K tomu přidává unikátní dotykové ovládání, které sice vyžaduje trochu zvyku, poté je ale velmi návykové. Díky svým příznivým rozměrům a nízké hmotonosti se zcela jistě usídlí v nejedné kabelce i kapse u košile. Většinu uživatelů plně uspokojí, ti náročnější z vás by se ale měli poohlédnout jinde. Za více než 10 tisíc korun jsou na trhu mnohem vybavenější telefony, kterým nechybí paměťové karty, pokročilé datové funkce a disponují mnohem lepším fotoaparátem. Mnohdy jim ale chybí podstatná věc – styl. O ten tu jde především a Chocolate jej nabízí ve velké míře. Už víte proč je telefon tak úspěšný v Asii i Evropě? Tak dobrou chuť…

Klady
  • elegance a design
  • originální dotyková klávesnice
  • kvalitní konstrukce
  • Bluetooth
  • bohaté příslušenství
Zápory
  • chybí paměťové karty
  • hodilo by se rádio
  • MP3 přehrávač neumí hrát na pozadí
  • chybí EDGE
Diskuze ke článku
Ascot
víceméně s tvojí recenzí souhlasím. Telefon má styl, ale rozčiluje mně, trvanlivost baterie. Byl jsem zvyklí z nokiáckých pádel, že při několika hovorech denně mi vydržela baterie i 10 dní a tady každý druhý den musím nabíjet a samozřejmě nemůžu sehnat levnější druhou nabíječku. Chybí mi rádio a mám obavy co udělá výsuvný display po roce (myslím pružinu) nevím jestli jsem udělal dobře, když jsem se nechal umluvit do koupě...
Werčink
S tvou recenzí spíše souhlasím, ale štve mě, že telefon má omezený počet poznámek v kalendáři (u SE T630 jsem byla zvyklá na neomezený počet a tady mě to dost vyvedlo z míry) !! Štve mě ještě v tom, že pokud upravuji v tel.seznamu osobu pod písmenem třeba P, tak po úpravě mě to hodí automaticky na začátek seznamu, což docela zpomaluje práci a vyhledávání postupným psaním u tohoto tel.je dost pomalé. Fotky mi nepřijdou příliš kvalitní. Na dotykovku jsem si celkem zvykla, ale občas mě silně vytáčí :-)!! Nevím, zda-li jsem si vybrala správně (nyní uvažuji na Nokia 5300 nebo 6280), ale potřebovala bych kupce na toto LG ;-)!!
KLára
vaše recenze je sice hezké a dám vám za pravdu , to co tu píšete jsou maličkosti .Já tento mobil mám a je ůžasnej .Dotykový display je super ,ale první dny mi dělalo docela problém si zvyknout. Tento mobil doporučuji.
chocolate mnam mnam:o)
doted sm premislela jestli si ho mam koupit ale vypada to celkem slibně:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze