LG GW620: robotický benjamínek
recenze

LG GW620: robotický benjamínek

9

Korejské LG vstupuje tímto modelem mezi výrobce, nabízející operační systém Android. Novinka se vcelku povedla a nabídne 5 Mpx fotoaparát, pohodlnou QWERTY klávesnici, GPS nebo Wi-Fi. Celkový dojem však kazí několik drobností. Jak dopadla korejská premiéra?

Operační systém Android je na vzestupu a stává se čím dál oblíbenějším u mnoha výrobců. To dokazuje i krok LG, které na podzim vstoupilo do klubu výrobců nabízejících telefony s operačním systémem s robotkem v logu. Jak už to u prvotin bývá, není vše dokonalé. Na druhou stranu se zde za cenu pod 6 tisíc korun setkáváme se sympatickým Androidem střední třídy, který ničím nepřekvapí, ale ani výrazně nezklame. Zda je tato neutralita výhodou, prozradí naše recenze.


LG GW620 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry109 x 55 x 15,9 mm
Hmotnost139 gramů
Konstrukce bočně výsuvná s QWERTY klávesnicí a dotykovým displejem
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový, rezistentní, TFT, rozlišení 320 x 480 px, 65 tisíc barev, úhlopříčka 3 palce,
ProcesorQualcomm MSM7200A 528 MHZ
Paměť256 MB RAM
512 MB ROM vnitřní paměti
paměťové karty microSDHC (1GB v balení)
Otevřený operační systém Android 1.5
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, kalkulačka, opakovaný budík
Multimédiaaudio - hudební přehrávač, FM rádio, 3,5 mm Jack
video - přehrávání avi filmů s kodeky DivX a Xvid. přehrávač YouTube videí, video editor
grafika - editor fotografií
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus
nahrávání videa (720 x 480 px, 30 snímků/s)
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps
Datové funkce Bluetooth 2.0 s A2DP, microUSB konektor
GPRS, EDGE, 3G, HSDPA (až 7,2 Mb/s), HSUPA, Wi-Fi (Wi-Fi 802.11 b/g)
Baterie a výdržLi-pol 1500 mAh
Doba hovoru: 8 hodin (2G)
Pohotovostní doba: 600 hodin (2G) dní
Cena a dostupnost zhruba 6 tisíc Kč (květen 2010)
1.čtvrtletí 2010

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset se špuntovými sluchátky
  • micro-USB kabel
  • microSD kartu s kapacitou 1GB

Pro koho je LG GW620?

  • Pro ty, co hledají telefon s Androidem za rozumnou cenu.
  • Pro všechny, kteří si potrpí na pohodlnou QWERTY klávesnici.
  • Pro zájemce o klasický smartphone, kterému nic důležitého nechybí a nabídne dobrý poměr ceny a výbavy.

Design, konstrukce: perfektně zpracovaný plasťák

LG GW620 má sympatický, zaoblený tvar a vcelku průměrné rozměry 109 × 55 × 16 mm. Dík této kombinaci se výborně drží v ruce. Papírově trochu vyšší hmotnost 139 gramů se ale v reálu opravdu nezdá a po uchopení telefonu do ruky bych spíše tipoval mnohem nižší hmotnost.

Design telefonu asi nechá každého chladným a již více méně na první pohled z něj trochu čiší plastovost. Nepomáhá ani plocha nad displejem v podobě černého broušeného kovu nebo lesklá tlačítka a obruba. Vzhledem k nižší ceně to ale není neodpustitelné. Levně vypadající, ale praktická je zadní strana, která nese pogumování, rovněž přispívající pohodlnému držení přístroje.

Čočka fotoaparátu s LED diodou se jen krčí v horní části a není příliš vystavována na odiv. I přes poměrně plastový vzhled musím vyzdvihnout perfektní zpracování. Žádný plast nevrže a po uchopení se GW620 tváří jako z jednoho kusu. Do Koreje tedy za toto míří pochvala.

Obrubou telefonu probíhá světlý plast, kolem kterého pak najdeme klasicky umístěné tlačítka a prvky. Na levé straně nechybí kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti, které dělá společnost zrádná plastová krytka USB konektoru, skrze který se telefon též nabíjí. Pro lidi s kratšími nehty někdy může být vyloupnutí krytky trochu problém a při každém nabíjení jsem se trochu pozlobil. Alespoň že je přichycena k tělu telefonu a nehrozí tak její ztráta. Pravý bok pak okupuje slot pro microSD kartu, tlačítko pro spuštění hudebního přehrávače a trochu nevýrazná dvoupolohová spoušť.

Na horní hraně telefonu se díky velkému výstupku hrdě vyjímá 3,5 mm Jack konektor pro sluchátka, vedle kterého nalezneme uprostřed vypínací tlačítko, sloužící i pro odemykání displeje, či zapnutí tichého/letového režimu.

Popisu vzhledu ale určitě ještě není konec, LG GW620 se totiž může pochlubit QWERTY klávesnicí, která se vysouvá z levého boku telefonu. Stačí telefonu uchopit na šířku, přiměřeně zatlačit a pružiny už se postarají o zbytek. Dopředu prozradím, že klávesnice je velmi povedená, leč působí opět velmi plastově. Více o ní v příslušné sekci níže.

A jak je to s věčným problémem mobilních telefonů – krytem baterie? I když jej lze u GW620 velmi jednoduše odsunout, drží na svém místě tak, jak má a vůbec nezavrže. Celá zadní strana tak koresponduje s pevností zbytku telefonu.

Baterie a výdrž: přiměřený vytrvalec

Baterie je u mnoha moderních telefonů kamenem úrazu. O to více jsem se těšil na LG GW620, které nabídne Li-Ion baterii o kapacitě pěkných 1500 mAh, která by v kombinaci s poměrně malým displejem mohla slibovat slušnou výdrž. V testu náročného pracovního dne obstálo LG se ctí a při zapnuté synchronizaci několik emailových účtů, surfování webem, chvilce poslechu hudby a rádia, čtení RSS, psaní SMS a telefonování vydrželo od 7:00 až do pozdního večera, do 23.hodiny, kdy si řeklo o nabíječku. Při standardním, o něco šetrnějším využití pak budete v síti 3G s Wi-Fi nabíjet zhruba každý druhý den s vypínáním na noc. Pokud telefon používáte mimo pokrytí 3G a Wi-Fi a datové přenosy užíváte výrazně méně často, můžete se dostat i na 3-4 dny bez nabíjení.


Baterie s kapacitou 1500 mAh podává nadprůměrné výkony

Zvuk: sólo interpret

Hudba a vyzvánění se linou pouze z reproduktoru, který je určen také pro hovory. Při jeho zakrytí například v kapse je vyzvánění výrazně utlumeno a hrozí jeho přeslechnutí. I přes absenci stereoreproduktorů a zaměření na hudbu je zvukový přednes obstojný, i když trochu vadí výraznější výšky a naopak absentující basy.


3,5 mm Jack tvoří znatelný výstupek

Díky přítomnosti 3,5 mm Jacku si můžete připojit svá vlastní sluchátka a se zvukovým přednesem budete určitě spokojeni. I když hudebnímu přehrávači chybí ekvalizér, neměl jsem vůbec potřebu jej použít.

QWERTY klávesnice: pět řad sedne dobře

Stačí vysunout a před vámi se rázem zjeví plnohodnotná QWERTY klávesnice, slibující rychlé psaní. Při prvním pohledu na poměrně velkou klávesnici ale zamrazí její ryze plastový vzhled s šedými, až namodralými tlačítky. Na druhou stranu ale vzápětí srdce každého pisálka zaplesá. Klávesnice je totiž opravdu pořádná, nabízející plných 5 řad kláves. Pokud jste již unaveni z nuzných a nepohodlných 3řadých QWERTY klávesnic, které v poslední době předvádí například Nokia, určitě zpozorněte.


Klávesnice je velmi kvalitní a pohodlná. Škoda toho plastového vzhled

Jednotlivé klávesy jsou navíc poměrně velké, hmatově dobře rozlišitelné a dobře rozložené. Místo se dostalo i na kurzorové klávesy a dokonce i na indikační diodu zapnutého Caps-locku, kterou bych však nejraději vyměnil za nyní poněkud krátký mezerník. Po chvilce cviku se na klávesnici dá psát opravdu pohodlně a rychle. Výtku si ale zaslouží nešťastné dotykové klávesy pod displejem, o kterých se dozvíte více v dalším odstavci.


Dotyková tlačítka pod displejem se vůbec nepovedl

Displej a ovládání: prokleté dotykové klávesy

Displej modelu GW620 není jeho devizou a není ani ničím výjimečný. Technologie TFT, odporová dotyková technologie, rozlišení 320 × 480 bodů, úhlopříčka 3 palce a 262 tisíc barev; ani jeden z parametrů dnes neohromí a vše spadá to průměru. Přesto displej překvapí pěkným podáním barev a na odporovou technologii celkem dobrou citlivostí na dotyk. V porovnání se Sony Ericssonem Vivaz nebo Nokií N97 v citlivosti, i přes stejnou technologii a nižší cenu, vyhrává. Katastrofální je však čitelnost na přímém slunci, kdy stěží přečtete kontrastní informace, ale už vůbec se nepodíváte ne grafiku.

K ovládání slouží kromě dotykového displeje také dvojice dotykových kláves pod displejem, které byly jednoznačně špatným tahem. Pokud nemáte nastavenou vibrační odezvu, vůbec nevíte, zda jste klávesy stiskli a vzhledem k občasným delším prodlevám v systému tak mnohdy nezbývá, než mačkat znovu a znovu. Klávesy navíc reagují pouze na delší, mírný dotek. Na silnější klepání prstem vůbec nereagují. Při focení na šířku se navíc často stává, že klávesu omylem stisknete a z aplikace pro focení v ten nejméně vhodný moment odejdete. Alespoň že střední tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky (ne, není to směrová klávesa) je klasické technologie.

Prostředí a ovládání – Android 1.5 zaostává, pár aplikací navíc

Operačním systémem pohánějícím LG GW620 je Android ve své starší verzi 1.5, kterou zatím nelze povýšit. Zatímco tak v jiných telefonech vídáme již verzi 2.1 a chystá se verze 2.2, my se musíme spokojit se systémem, který již nějaký ten měsíc pamatuje. Tomu však neubírá nic na použitelnosti a možnosti rozšířit je o tisíce nových aplikací. Jak tedy Android 1.5 v podání LG vypadá?


Klasický Android s možností umístit složky a widgety na několik ploch

Předně musíte zapomenout na vymakané nástavby typu HTC Sense a podobné vychytávky. Vzhledem k tomu, že se jedná o první LG s Androidem, ale můžeme očekávat, že se časem určitě něčeho podobného dočkáme. Zde se však Korejské LG zmohlo pouze na umístění lišty se čtyřmi ikonami pro rychlý přístup k některým funkcím na spodní část obrazovky a o něco užitečnější rozdělení seznamu aplikací na sekce dle typu aplikace. Toto přizpůsobení však lze rychle příslušnou aplikací vypnout a vy tak máte před sebou Android 1.5 v celé své nahé kráse.

Samozřejmostí jsou tak tři obrazovky pohotovostního režimu, kam si můžeme libovolně naskládat zkratky na oblíbené aplikace, widgety a složky, do kterých lze umísťovať odkazy na aplikace. Kromě předpřipravených lze z Android Marketu stáhnout desítky dalších, a tak není problém mít v pohotovostním režimu výpis zpráv z Facebooku, Twitteru nebo emailu a pochopitelně lze mít kontrolu nad nadcházejícími událostmi v kalendáři a podobně. A že se vám pozadí nelíbí? Na výběr je množství velmi povedených tapet, nebo lze bez ostychu možné použít vlastní.


Takto vypadá přizpůsobení alá LG: přibyly čtyři ikonky v zápatí a menu je nově rozdělené

Všechny nové události se v Androidu sdružují v horní informační liště, kde jako ikonky vzorně plní pozice. Lištu lze tažením prstu stáhnout dolů a dozvědět se tak o událostech veškeré podrobnosti, události smazat, případně stiskem přesunout do příslušné aplikace. Toto je u Androidu velmi dobře vymyšlené a zpracované. Po stažení horní lišty lze i rychle vypínat Wi-Fi a Bluetooth modul, což se mnohdy opravdu hodí.


Praktická horní lišta, všemožné nastavení a kontextová nabídka na ploše

Seznam aplikací lze roztáhnout naopak klepnutím na dolní odkaz. Trochu neprakticky se všechny zobrazují v jednom seznamu, kde je nelze nijak složkovat, třídit ani řadit. Naštěstí si lze na ploše vytvořit již zmíněné složky. Pokud by vám tento mírný chaos stále nevyhovoval, lze jednoduše zapnout LG nástavbu a mít položky hezky roztříděny.


Spásný Android market, ze kterého lze stáhnout tisíce aplikací a her

Android lze za jednoduchost, přesnost a intuitivnost ovládání opět pochválit. Reakce systému jsou na LG GW620 okamžité a žádných záseků se obávat nemusíte. I přes absenci pěkných nástaveb poskytne tento Korejec poměrně dobrý uživatelský zážitek./p>


Takto vypadá plocha a menu na šířku. Nechybí ani okno multitaskingus

Fotoaparát: pětimegapixelový slimák

LG GW620 si troufá na kvalitní fotografování pomocí 5 Mpx fotoaparátu s automatickým zaostřováním Oproti očekávání však postrádá optiku Schneider-Kreuznach. Bude mu to ke škodě? Než se přesunu k hodnocení snímků, pojďme se podívat na prostředí fotoaparátu. To je totiž navlas stejné například tomu, který jsme měli před rokem možnost vidět v LG Arena. Symbolizuje jej nastavování funkcí pomocí virtuálního otočného dotykového ovladače.


LG si prostředí fotoaparátu značně vylepšilo. Ovládání známe například z LG Aren

Funkcí je opravdu požehnaně, v čele s detekcí úsměvu a obličeje, barevnými efekty, výběrem scény, citlivostí ISO nebo vyvážení bílé. Několik funkcí je přístupných i skrze šikovné ikonky přímo při fotografování. Negativem je ale velmi dlouhé spouštění fotoaparátu, které dosahuje až šesti vteřin. Než se tak fotoaparát spustí, dávno vám vše důležité uteče.


Fotografie za dobrých světelných podmínek jsou vcelku ucházejíc


Při zatažené obloze je více vidět šum a komprese, ale fotografie jsou stále poměrně poveden


V interiéru už je šum větší a detaily se ztrácí, stále se však jedná v dané cenové kategorii rozhodněo nadprůměrný výkon

Samotné ostření a focení také není nijak rychlé. Na pohotové momentky tak s tímto Korejcem můžete zapomenout. Samotné fotografie mají značně rozdílnou kvalitu. Pokud svítí hezké sluníčko, jsou i fotografie obstojné a poměrně dobře prokreslené. Už při zataženém nebi však snaha elektroniky o odstranění šumu způsobuje ztrátu detailů a vzhledem k pouze průměrně silné LED diodě nejsou nijak dobré ani fotky v tmavém prostředí. Na druhou stranu musím pochválit poměrně dobré makro a nahrávané video je také s rozlišením 720x480 pixelů v mírně nadprůměrné kvalitě.

Testovací video ke stažení (3gp, 700 KB)

Hudební funkce: standartní robot

Co se hudebního softwaru týče, je nabídka skromná. K dispozici je pouze základní hudební přehrávač, který nabízí Android. Není špatný, protože nabídne přehlednou knihovnu s rozdělením podle interpretů nebo alb. Umožňuje též vytvářet seznamy skladeb. Při přehrávání vzorně ukáže všechny podstatné informace včetně obrázku alba, ale to je asi tak všechno. Žádné možnosti nastavení nehledejte, natož například ekvalizér. Ten ale na druhou stranu není potřeba, protože zvuk ve sluchátkách je u tohoto LG výborný.

Díky 3,5 mm Jacku lze připojit vlastní sluchátka a pak si užívat plný zvuk s basy, dobře podanými výškami a trochu zastřenými středy. Na telefon střední třídy bez ekvalizéru však podává výborný výkon. Nechybí rovněž FM rádio, které sice nabídne prakticky pouze poslech vybrané stanice a možnost uložit 6 stanic do paměti, ale na druhou stranu, co je potřeba více? Navíc potěší grafikou LG s efektním virtuálním ladícím kolečkem.


FM rádio má opět grafiku od LG po vzoru modelu Arena

Video, obrázky, hry a aplikace, navigace: vše v jednom

Pokud začneme přehrávačem videa, opět musíme konstatovat jeho jednoduché provedení. Filmy si pustíte na šířku na celý displej a kromě přetáčení již žádné další funkce nečekejte. Videosoubory z paměti telefonu i karty se zobrazují v jednom seznamu, ze kterého je možné je rovnou pouze pustit. Potěší však podpora avi videí s kodekem DivX a Xvid. Cestou do školy či práce si tak ráno bez problému pustíte nový díl svého oblíbeného seriálu. LG GW620 však nemá nijak silný procesor a pokud mají videa rozlišení vyšší, než rozlišení displeje (tedy zhruba 320 × 480 bodů), nebudou se vždy přehrávat plynule. Na HD videa bez konverze rovnou zapomeňte, s těmi si toto LG netyká. K dispozici je zajímavý a dobře fungující editor videa, který z fotografií, hudby a dalších grafických prvků vytvoří zajímavou prezentaci. Škoda jen nevalného rozlišení, kvůli kterému si prezentaci pustíte maximálně tak na displeji telefonu. V nabídce narazíme i na YouTube klient, jehož funkci asi nemá cenu popisovat.


Prohlížeč obrázků je graficky i funkčně poveden

Pochvalu si zaslouží prohlížení fotografií. Vše je rychlé a telefon nijak nezdržuje. Aplikace funguje v režimu na výšku i na šířku, přičemž poslední jmenované uspořádání přináší i hezkou grafiku. Radost dělá přehledné zobrazení časové osy a pohotová možnost prezentace. Fotografie lze označovat, třídit podle lidí na fotografiích, poměrně dobře a pokročile upravovat a pochopitelně sdílet. O své nejnovější kousky fotografického umění se s přáteli tak můžete přímo z telefonu podělit uploadováním na Picasu, Facebook a samozřejmě posláním emailu.


Upravte fotky a rovnou je odešlete například na Facebook

Aplikační výbava telefonů s Androidem je vždy poměrně chudá a marně byste hledali i základní věci. Díky skvěle fungujícímu Android Marketu však lze veškeré nedostatky několika staženými aplikacemi zdarma odstranit a svůj mobil dále naplnit všemožnými programy a hrami. Velkým nedostatkem je nemožnost nahrávat aplikace na paměťovou kartu. Vystačit si je nutno s přibližně 130 MB vnitřní paměti, což pro nějaké náročnější multimediální aplikace, navigační programy nebo hry rozhodně nestačí. Nedostatek odstraňuje až nejnovější verze Androidu, kterou si však do tohoto LG nenahrajete.


Prohlížeč videa je jednoduchý, avi ale zvládn

Plusové body si LG GW620 připisuje přítomností GPS přijímače, který je mimochodem poměrně citlivý a spolehlivý. Ve městě solidně chytal a držel signál, a to i v užších ulicích. Navigační programy (tedy spíše jejich absence) dlouho byly Achillovou patou Androidu. Situace se obrací k lepšímu a vybírat lze ze zhruba 5 povětšinou kvalitních navigací, z nichž lze jmenovat například Sygic nebo Navigon. Připravte se však, že ty kvalitní nejsou zadarmo.


Editor videa poskládá fotky a hudbu dohromady a výsledek nevypadá zas tak špatn


YouTube klient v Android telefonu pochopitelně nesmí chybě

Telefonování: čistokrevný Android

Telefonní funkce jsou zcela v souladu s dalšími telefony s Androidem této verze, případně verze 1.6. Nechybí přehledný telefonní seznam s vícepoložkovými záznamy u kontaktů, kterých lze uložit neomezené množství. Ke každému kontaktu lze kromě telefonních čísel, adres a dalších údajů uložit i profily na sociálních sítích a prohlížet historii interakce s tímto kontaktem. Na dalších záložkách je kromě telefonního seznamu k nalezení registr hovorů nebo skupiny, plně synchronizované s Google účtem, stejně jako kontakty. Vytáčení čísla se provádí hned na další záložce. Vše je přehledné, rychlé, pohodlné a v podstatě nemám co vytknout.


Telefonní seznam je intuitivní a dobře zpracovaný. Nic podstatného nechybí

Pokud se zaměříme na kvalitu hovoru, musím vyzdvihnout více než dostatečnou hlasitost sluchátka, které si však nemůže přivlastnit ocenění za kvalitu zvuku. Pochvalu si LG GW620 zaslouží za velmi dobrý příjem a rychlé hledání vysílačů. To se projevilo například při cestování metrem, kdy byl signál nalezen okamžiky po vjezdu do stanice, přičemž některé mobily nejsou schopny signál najít až do odjezdu soupravy ze stanice. Robotí LG si pochopitelně můžete vzít i do zámoří, protože je triální.

Zprávy, sociální sítě, organizace času: malé bonusy od LG

Standardními funkcemi pro psaní SMS a MMS zpráv LG nepřekvapí a jedná se o klasický Android. To samé platí i o e-mailovém klientu, který umí samozřejmě pracovat s přílohami, stahovat poštu v zadaných intervalech a mnoho dalšího. V případě Gmail e-mailu pak jsou dostupné i štítkovací a další funkce této službě vlastní. LG s telefonem dodává také zdarma aplikaci Moxier Sync, sloužící k synchronizaci zpráv, úkolů a kalendáře se serverem Microsoft Exchange. Negativem je, že tato aplikace nijak nespolupracuje s kontakty ani kalendářem v telefonu a je tak nutno vést separátní záznamy. To činí aplikaci v podstatě reálně nepoužitelnou.

Kromě aplikací pro sociální sítě dostupných na Android Marketu přibalilo LG rovnou s telefonem aplikaci SN manager, která umožňuje práci s Facebookem a Twitterem. Práce s aplikací je poměrně pohodlná a nové informace načítá velmi rychle a spolehlivě. Funkcemi se nijak nevymyká z průměru Facebookových aplikací a nechybí tak zprávy, prohlížení statusů, fotografií a možnost jednoduché správy profilu.


SN Manager je vcelku povedený klient nejen pro Facebook a Twitter

Organizační funkce: průměr neuspokojí

Mezi organizačními funkcemi nepřináší LG GW620 nic převratného, spíše zaostává. Kvůli staré verzi Androidu sice nechybí kalendář s denním, týdenním i měsíčním náhledem, úkoly ale chybí. Díky widgetu na ploše pak ale můžete mít přehled o blížících se událostech stále na očích.


Budík, kalkulačka a diktafon

V základní výbavě bohužel nenajdete dnes již klasické prohlížeče dokumentů a PDF souborů, dokonce jsem postrádal i takovou triviální věc, jako je poznámkový blok. Značnou výhodou je naštěstí služba Market, ze které si stáhnete v dnešní době již více než 1000 aplikací, přičemž většina je zcela zdarma. Problémem je nemožnost synchronizace zařízení s Outlookem, protože na rozdíl například od HTC s telefonem žádný program, který by to umožňoval, nedostanete. Vše se on-line okamžitě synchronizuje přes síť s vaším Google účtem.


Kalendář nepotěší kvůli absenci úkolů. Organizační výbava neobsahuje ani poznámk

Internet a datové funkce: Korejec v lecčem překvapí

I zde nabízí LG d standardní integrovaný prohlížeč, což ale vůbec není na škodu. Ačkoli nepodporuje pokročilejší verze Flashe a především zde zabolí absence podpory multi-touch technologie, prohlížeč v GW620 je velmi dobrý. Stránky se načítají rychle, zoomování i vyhledávání potřebného textu probíhá rychle a bez chyb. Nově můžete v prohlížeči nalézt také jednotlivé záložky pro nejčastěji navštěvované stránky, které se obnovují automaticky v závislosti na tom, jak surfujete. Samozřejmostí je editor záložek a jejich pěkné grafické ztvárnění.


Internetový prohlížeč se v Androidu povedl a LG díky tomu boduje

Co se datové výbavy týče, drží si LG GW620 slušný standard. Díky přítomnosti sítí 3.generace se můžeme těšit na svižné stahování i upload díky technologiím HSUPA a HSDPA. Komu by to nestačilo, může přepnout na staré dobré Wi-Fi. S počítačem telefon spojíte přes USB, kterým lze pochopitelně i nabíjet. Modrý zub také nechybí a můžeme se těšit rovnou na verzi 2.0.

Zhodnocení: povedená premiéra

Premiéra s Androidem se LG povedla. Pokud chcete Android s velmi kvalitní klávesnicí, dobrou konstrukcí a nepotrpíte si na všemožné grafické nástavby a převratné funkce, mohlo by vás LG GW620 oslovit. I přes dobrou cenu nechybí GPS, Wi-Fi nebo HSDPA. LG navíc přibalilo pár jinak placených aplikací zdarma k telefonu. Vhod přijde i baterie s vysokou kapacitou, která přeci jen trochu výdrž prodlužuje. I přes rezistivní displej je ovládání pohodlné a telefon tak po stránce uživatelské přívětivosti boduje. Výjimkou jsou ale doslova otřesná dotyková tlačítka pod displejem, která se nepovedla. Nepotěší ani Android ve verzi 1.5, který nelze aktualizovat na vyšší verzi a mnoho funkcí tak budete muset oželet, případně stáhnout. Pokud se však z drobných chybek LG poučí, může být hned další Androidí smartphone tohoto výrobce velmi kvalitním zařízením.

lg-gw620
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • pohodlná QWERTY klávesnice
  • dobrá výdrž baterie
  • příznivá cena
  • solidní odezvy systému
  • HSDPA a Wi-Fi
  • přítomnost GPS
Zápory
  • starší Android 1.5 bez možnosti aktualizace
  • velmi špatná dotyková tlačítka pod displejem
  • chybějící programy pro synchronizaci s počítačem
  • poměrně plastový vzhled
Diskuze ke článku
mirec
mam tento telefon 2 dni a uz ho idem dat reklamovat lebo displej zacal byt nepresny akokeby sa posunul a ked som klikal dole v pravo na menu tak mal nachylnost otvorit aplikaciu na lavo od nej a tak to bolo aj pri pisani sms teraz cakam ci to opravia // na zahranicnych forach som sa docital vraj je to chyba displeja ked je vonku teplo tak neviem co je na tom pravdy dufam ze to opravia lebo je to namakany fon a splna vsetko co som chcel...
jurajp
LG mam 3 mesiace a podobny problem som mal asi 2x. Jednoducho som ho vypol/zapol a bolo po probleme. S telefonom som velmi spokojny. Klavesnica je uzasna a dotykove tlacitka pod displejom vobec nie su taky problem. Problem je horsia citatelnost na slnku a obcasne zasekavanie sa.
mirec
ja som aj vypol aj tovarensky restart a stale to iste tak dufam ze to urobia nemal som ani cas sa s nim pohrat :D
Patik
Pořídil jsem telefon v dubnu a stále mi nefunguje bluetooth...nevíte někdo co se s tím dá dělat??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze