LG GM205 Brio: málo peněz, hodně muziky
recenze

LG GM205 Brio: málo peněz, hodně muziky

1

Hledáte levný telefon, jenž vám umožní telefonovat, psát zprávy a poslouchat hudbu bez jakýchkoliv problémů za nízkou cenu? Čtěte dál, GM205 by pro vás totiž mohla být skvělou volbou.

LG GM205 Brio - oficiální fotografie

Low-endové hudební telefony jsou rostoucím trendem nejen mezi mladšími uživateli, ale také mezi těmi staršími. Nabízejí totiž určitý druh komfortu, na nějž mohou mobily vyšších cenových tříd rovnou zapomenout: nekomplikovanost uživatelského prostředí, stoprocentní spolehlivost, trvanlivost baterie či absence third-party aplikací. A díky těmto aspektům by uživatelé hledající tento komfort měli mít o GM205 zájem.

Technické parametry

Rozměry 106 x 48 x 14,5 mm
Hmotnost 84 g
Konstrukce klasická
Barevné provedení červené, černé, oranžové
Sítě GSM 850/900/1800/1900 + EDGE
Displej TFT, rozlišení 176 x 220 px, úhlopříčka 2,0", 262 144 barev
Paměť 15 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 2 GB)
Otevřený operační systém ne
Organizační funkce Kontakty, kalendář, úkoly, poznámky, časovač, stopky, kalkulačka, převaděč
Multimédia Podpora audio formátů MP3, AAC, AAC+, vestavěné stereo FM rádio
Fotoaparát 2 Mpx (1600x1200)
GPS navigace ne
Datové funkce Bluetooth v2.0, GPRS/EDGE nízké rychlosti, 3,5mm audio jack
Baterie a výdrž Li-ion 950 mAh
Cena a dostupnost 1 600 Kč s DPH
květen 2010

Video pohled

Design a konstrukce: pozitivní vzhled

Brio je v rámci vzhledu jednoduše řečeno typickým levným hudebním telefonem. Nejde tedy o mobil, který byste si brali každý den na pracovní jednání, pro všední aktivity studenta či běžného pracujícího je svým veselým vzhledem vskutku ideální.

Boky telefonu jsou v našem případě světle oranžové, přičemž zbytek mobilu je laděn do černé a stříbrné. Co se týče konektorů, ty jsou rozmístěny právě na zmiňované oranžové linii: nad displejem najdete po pravé straně 3,5mm jack, a na levém boku ovladač hlasitosti a slot pro MicroSD paměťové karty. Na pravém boku zase tkví spoušť fotoaparátu, tlačítko pro zapnutí rádia a konektor nabíječky.

Ačkoliv telefon nevypadá zrovna nejkvalitněji, pravděpodobně vás překvapí, že je plast velmi trvanlivý a příliš nepodléhá škodám během používání či nošení po kapsách. Tlačítka se dají opravdu jednoduše mačkat a jsou skvěle umístěny, tudíž s klávesnicí není problém. Jedinou vadou na kráse telefonu je slabý plast chránící displej, jenž působí velmi levně a lehce se prohýbá.

Zvuk: skutečná kvalita

Od hudebního telefonu by se měla čekat kvalitní hudební reprodukce, v níž je právě největší výhoda GM205. Oproti ostatním telefonům své cenové kategorie má totiž vynikající 2,1ch subwoofer a po straně klasický reproduktor – díky této kombinaci tedy není problém pouštět si skladby nahlas (a to skutečně nahlas). Také vstup pro 3,5mm jack není vůbec špatný, na nepříjemný šum můžete rovnou zapomenout.

Pokud vám nevyhovuje, jakým způsobem ekvalizér v telefonu reprodukuje vaše skladby, lze vybrat z několika přítomných přednastavených motivů. Je zde i zvukový efekt Dolby Mobile, jenž jsme však nikdy nevyužívali, ořezával totiž basy a hudba zněla velmi zastřeně. Ostatní šablony pro ekvalizér jsou nicméně kvalitní dost.

Baterie: zlatý nadprůměr

Hudební telefony obecně mívají trvanlivé baterie, a GM205 tento trend úspěšně udržuje. Integrovaná 950mAh Li-ion baterie totiž uživateli umožňuje volat až 8 hodin čistého času a zvládne být v pohotovostním režimu po 450 hodin. To jsou celkem solidní hodnoty na cenovou úroveň telefonu a jistě uspokojí většinu své cílové skupiny.

Displej a uživatelské prostředí: zrcadlo, zrcadlo…

TFT displej o rozměru 2“ s 262 144 barvami rozhodně příliš nenadchne, ale svou práci plní bez problému. Obrázky kvůli nízkému rozlišení (176x220px) nevypadají nikterak ohromně, což samozřejmě není zase tak velký problém na mobilu zaměřeném na hudbu. Bohužel, ani hudebního maniaka však nepotěší, když se displej vždy po vystavění světlejšímu prostředí promění v zrcadlo: to jistě nikomu radost neudělá.

Ohledně interfacu je zde skutečně málo co říct. Jestliže jste už LG používali dříve, toto uživatelské prostředí vám jistě přijde povědomé a poskytne vám vše, co byste kdy mohli potřebovat: příjemný pohyb skrze mřížkové menu, přehledný kalendář, standardní textový editor pro posílání SMS a obligátní sestavu organizačních nástrojů.

O hudebním přehrávači už jsme prozradili, že nabízí možnost nastavení mnohých ekvalizérů a funguje dobře. Je jen škoda, že se v hudebním přehrávači zobrazují pouze skladby, jež máte v předdefinované složce (memory card \music). Songy mimo tuto složku tedy v přehrávači prostě nenajdete. Kromě zmiňovaných zvukových efektů jsou zde přítomné funkce jako shuffle, repetice a změna designu přehrávače (téměř žádná změna).

Fotoaparát: šetřilo se

Jak jistě čekáte, 2.0MPx fotoaparátem rozhodně nepořídíte příliš kvalitní fotky. Předpoklady v rámci cenové kategorie však telefon splňuje, pro občasné snímky tedy snad fotoaparát postačí. Zatímco venkovní fotky většinou postrádají detail, avšak skýtají širokou paletu barev, fotografie z uzavřených prostorů jsou zrnité. Podstatné také je, že mobil umí fotit v rozlišení 1600x1200px a využívá 4x digitální zoom, který však nedoporučujeme používat.

Lze také nahrávat video, a to až do rozlišení 176x144px.Na nahrávání jde rovněž nastavit vybraný efekt (sépie, mono, negativ) a zvolit si vyvážení bíle pro různorodé příležitosti (denní světlo, zataženo, jasno…). Jestliže chcete vidět kvalitu natočeného videa, pusťte si naši ukázku. Není ale příliš o co stát.

Ukázkové fotografie:

Na fotkách je znát málo detailů, ale hodně barev

LG250 video (339,62 KB, 3gp)

Multimédia: paměťová karta nutností

Integrovaná paměť o 15MB bohužel nebude stačit ani k uložení tří písniček, tudíž je potřeba dokoupit MicroSD kartu do velikosti 2GB. Jestliže každopádně své písničky poslouchat nechcete, bude pro vás k nezaplacení integrovaná anténa pro FM rádio. To nabízí až 48 nastavitelných stanic, z nichž lze dokonce i nahrávat ve výborné kvalitě a posléze si nahrávky v mobilu pouštět.

Kromě těchto hudebních funkcí se můžou uživatelé těšit i z možnosti instalace vybrané java aplikace, posléze také například java hry. V mobilu jsou už předem nainstalované dvě hry: Sudoku Puzzle a ZooZooClub, které snad zvládnou pobavit na nějaký ten čas ve vlaku či třeba ve škole.

Telefonní seznam a zprávy: nepřekvapující klasika

V rámci kontaktů jsme se podle očekávání dočkali klasického seznamu, v němž jde vyhledávat podle jména, přidávat kontakty a detaily jako email, obrázek nebo číslo pevné linky. Kromě toho zde funguje osvědčená rychlá volba osmi kláves, skupiny (rodina, přátelé, kolegové, VIP a tři nastavitelné skupiny) a možnost vytvoření své vizitky.

Editor textových zpráv vypadá naprosto normálně, přičemž symboly lze přidávat pomocí samostatného editoru, v němž je umístěno několik symbolů pod svými vlastními číslicemi. To psaní zpráv bohužel trošku ubírá na intuitivnost a samotné vkládání textu působí zdlouhavě, jelikož se prostředí při rychlejším psaní jakoby zasekává.

Datové a organizační funkce: vše, co je třeba

Organizační funkce jsou rozmístěny ve složkách Organizér a Nástroje, v nichž najdeme kalendář, poznámky, úkoly, budík, kalkulačku, stopky, převodník a světový čas. V převodníku lze operovat s měnou, plochou, délkou, hmotností, teplotou, objemem a rychlostí, přičemž ani kalkulačka nepostrádá pokročilé funkce (trigonometrické funkce, ale i logaritmy či exponenty).

Bohužel, v rámci datových funkcí jsme se nedočkali USB konektoru, balení nicméně obsahuje vlastní redukci do nabíjecího portu. Není překvapením, že mobil nemá Wi-Fi, což by v cenové kategorii bylo skutečným nadstandardem. Kromě toho si můžeme užít Bluetooth v2.1 s A2DP a WAP pro prohlížení internetu (prohlížeč je však vskutku pomalý).

Zhodnocení: šikovný hudebník

GM205 má jednoduše vše, co by mohl běžný uživatel potřebovat. Je spolehlivý, exceluje ve svém hudebním zaměření, obsahuje všechny obligátní funkce a není nijak náročný na používání. Na svou cenu je dá se říct vcelku k nezaplacení, jelikož jsou jeho aspekty vcelku nadstandardní. Proto bychom jej tedy doporučili právě těm, kteří hledají spolehlivý a jednoduchý telefon.

lg-gm205-brio
Klady
  • Spolehlivost
  • Kvalitní reproduktory
  • Jednoduché ovládání
  • Vestavěná FM anténa
Zápory
  • Málo integrované paměti
  • Nekvalitní plast na displeji