LG GD910: jako James Bond
recenze

LG GD910: jako James Bond

6

Hodinky s telefonem stále nejsou běžnou součástí trhu s mobilními telefony. Novinka od LG navíc přináší velmi dobrou výbavu. Nechybí voděodolnost, 3G včetně HSDPA, dotykový displej ani vestavěný fotoaparát. Hra na Jamese Bonda může začít.

Výše zmíněný výčet výbavy samozřejmě není kompletní. Je však nutné říci, že téměř vždy je uživatel nějak omezen. Tento fakt je ovšem pochopitelný. V rukách, tedy vlastně na ruce, máme mobilní telefon s velikostí náramkových hodinek. V podstatě jde funkční výbava trochu stranou. Vaše okolí si LG GD910 získá na dvou frontách. Nejprve zaboduje designem a posléze ohromí funkční výbavou. A přesně to se po luxusním přístroji „Jamese Bonda“ za 20 tisíc korun chce.

Techniceké parametry

Rozměry 61 x 39 x 13,9 mm
Hmotnost 85 gramů
Konstrukce ruční hodinky
Barevné provedení bílé, černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Vnitřní displej dotykový - kapacitní, typu TFT, rozlišení 128 x 160 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 1,43"
Paměť 80 MB vnitřní
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI LG)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3), JAVA 2.0, internetový prohlížeč
Fotoaparát VGA (640 x 480 px), vyvážené bílé
Datové funkce Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 7,2 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion ? mAh
Doba hovoru: až ? hod, pohotovostní režim: až ? hodin
Cena a dostupnost 19999 Kč
4. čtvrtletí 2009

Design a konstrukce: minimum chybiček

Použití hodnotných materiálů zřejmě nikoho nepřekvapí. Cokoliv jiného ani nebylo očekáváno. Na ruce vás tak bude chladit kov a displej chránit tvrzené sklo. Velmi efektní je i samotný náramek. Bohužel trpí při zmenšování na obvod vaší ruky. S jeho výdrží si tak nejsem úplně tak jistý. Rozměry mobilohodinek jsou opravdu titěrných 61 x 39 x 13,9 milimetrů. Někdo by mohl namítat větší tloušťku, nicméně někam výrobce komponenty skrýt musel. Celková hmotnost se vyšplhala na 85 gramů. Hodnotím ji jako přiměřenou a na mužské ruce téměř nepocítitelnou.

Přední strana je doménou displeje, který mohl být klidně ještě o nějaký ten milimetr větší. Obklopuje ho jen černá plocha, ve které našlo své místo logo výrobce, kamerka fotoaparátu a hlasitý reproduktor. Chromovanou linií design pozvolna přechází k bokům. Jediná tři klasická tlačítka se seskupila na pravé straně. Prostřední slouží vesměs ke kroku zpět a zbylá dvě obsluhují hovory. Jinými slovy se jedná o zelené a červené sluchátko. Zadní strana ukrývá ve svém levém horním rohu jediný konektor. Je velmi neobvyklý a ještě o něm bude řeč. Stejně jako klasické hodinky můžete i tyto pootočením zadní krytky otevřít. Přístup je však jen ke slotu SIM karty. K baterii vpuštěni nebudete. Pokud ale kryt otevřete, LG GD910 se samo vypne.

Baterie a výdrž: nabíječku při sobě

Dostáváme se k zásadnímu rozdíl oproti klasickým hodinkám. Mobilu v hodinkách rozhodně nestačí dvě peckové baterky na několik let. Pohání jej Li-Ion akumulátor. Pokud hodinky budete používat jen jako ukazatel času a přijmete jednu, dvě SMS denně, dostanete se až na 4 dny pohotovosti. Podotýkám, že budete stále přihlášeni v síti 3G. Pokud oželíte videohovory, výdrž se ještě o několik hodin prodlouží. Samozřejmě pokud data potečou a plně využijete videohovory, výdrž podstatně klesne. K nabíjení slouží speciální držák, do kterého hodinky usadíte a jakoby „připoutáte“. Z držáku vede kablík na jehož konci naleznete konektor od LG. Nabití do plné kapacity zabere bezmála dvě hodinky.

Displej a uživatelské prostředí: jednoduché, přehledné

LG použilo pro displej aktivní technologii. Jeho čitelnost na přímém slunci je naprosto vynikající, což zejména u hodinek oceníte. Narostl do velikosti 1,43 palce a nabídne rozlišení 128 x 160 pixelů. Dále je celý displej dotykový a byla zvolena kapacitní technologie. Reakce na vaše dotyky jsou přesné a k překlepům nedochází. Samotné uživatelské prostředí je intuitivně zpracované. S ovládáním by nikdo neměl mít problém. K odemknutí stačí dvakrát za sebou zmáčknout klávesu Zpět. V ten moment se ocitnete tam, kde jste naposledy svou práci zakončili. Většinou to bude u časomíry. Ve vertikálním směru máte možnost měnit druh zobrazení času. Na výběr jsou digitální, analogové či dva různé světové časy. V horizontálním směru již procházíte menu. Posunem zprava doleva je to výběr hovoru (hlasový/videohovor), následně čtyřikonová nabídka, kalendář a pohotovostní obrazovka.


Můžete si zvolit jedny ze sedmi různých variací hodin. Zde ukázka.

Jednotlivé položky lehce přiblížím a vezmu to třeba odzadu. Pohotovostní obrazovka se skládá ze signalizací o stavu signálu, sítě a baterie. Nechybí název operátora či ikonky zvoleného profilu a zmeškaných událostí. Bohužel zde chybí informace o čase, ačkoli místa zbylo dost. Privilegia se dočkal kalendář a má zastoupení v hlavní nabídce. Čtyřikonové menu nabízí vstup ke kontaktům, zprávám, nástrojům a nastavení. Hlubší části menu jsou již textové s případnými malými ikonami před názvem dané položky. Potvrzení jakékoli nabídky je snadné. Ke snadnému procházení dopomáhá kinetické scrollování.


Ikonové menu můžeme mít několik podob.

Zprávy, telefonování, organizace: vše důležité

Již od počátku asi mnohým z vás v hlavě hlodá otázka, jak se na hodinkách dají psát SMS zprávy. Já odpovídám, že až překvapivě pohodlně. K dispozici je klasická klávesnice, napomáhat může i slovník T9. Zejména pokud si zapnete cvaknutí při dotyku displeje, se psaní stane opravdovou pohodou. K překlepům téměř nedochází. Samozřejmě na displeji nevidíte celý text, ale pokud máte štěstí tak jen poslední slovo. Naštěstí to LG vyřešilo po svém. Jakmile na pár vteřin přestanete psát, klávesnici ustoupí do pozadí a vy vidíte celou svou zprávu. Je možné vytvářet šablony textových zpráv a taktéž seznam emotikon. E-mailový prohlížeč přítomen není.

Neméně zajímavou kapitolou je i telefonování. Je asi každému jasné, že „po staru“ to zřejmě nepůjde. Přesto vám LG nabízí hned dvě možnosti. První z nich je využití hlasitého reproduktoru. Tento způsob nabízí praktičtější využití v sítích 3G, neboť volaného i vidíte na displeji. Tento způsob jsme samozřejmě také otestovali a i přes malý displej vidíte vše potřebné. Na větší ploše displeje volaného a v dolním rohu malý náhled vás samotných. Druhou možností je využití v balení dodávaného Bluetooth sluchátka. To vypadá na pohled stejně exkluzivně, jako hodinky. Po uchopení však zjistíte, že je celé plastové. V uchu ale drží celkem slušně. Samotný telefonní seznam nabídne prostor pro 1000 vícepoložkových záznamů. Přiřadit lze několik čísel, e-mailovou adresu či datum narození. Kontakty můžete dále dělit do skupin a přiřazovat jim individuální vyzvánění.

Organizačním funkcím vévodí kalendář. Nabízí měsíční a denní pohled. Přidávat do něj můžete tři různé druhy záznamů. Události se samozřejmě mohou různě opakovat. Postrádat nebudete ani úkolovník či poznámky. Kalkulačka mě doslova šokovala svými funkcemi. Krom běžných operací si poradí s goniometrickými funkcemi či logaritmy. Zapomenout nesmím ani trojice budíků a praktický diktafon.

Fotoaparát a zábava: zpátky do minulosti

Jak již bylo zmíněno v úvodu, LG GD910 má integrovanou čočku fotoaparátu. Ta je zde však spíše pro účely videohovorů. Lze s ní ovšem i fotit a je připravena i jednoduchá aplikace fotoaparátu. Na celém displeji vidíte zabíranou scénu a ve spodní části je místo pro spoušť. Jediná možnost nastavení je vyvážení bílé. Velký vliv to ovšem na fotky v rozlišení 640 x 480 pixelů nemá. Snímek je po celé ploše neostrý. Poznáte sice co nebo kdo na fotografii je, ale to je asi tak vše. Videozáznam možný není.

Ukázkové fotografie:

Příliš další zábavy si s hodinkami neužijete. K dispozici je sice celkem pěkný hudební přehrávač, který zvládá hrát náhodně, opakovat skladby a nechybí mu dokonce ani ekvalizér či vizuální doprovod, nicméně interní paměť má zhruba 80 MB. Tato úložná kapacita stačí sotva na jedno album. Pokud byste se přeci jen rozhodli s mobilními hodinkami poslouchat hudbu, narazíte na další zádrhel. Klasická sluchátka nepřipojíte a redukce není. První možností je vystačit si s bondovkou v jednom uchu. Druhou a schůdnější je dokoupit Bluetooth sluchátka a díky profilu A2DP poslouchat hudbu bezdrátově. V LG GD910 nenajdete žádnou hru a obejít se musíte také bez Javy.

Datové funkce: nečekaná nálož

Kdo by očekával, že vrcholem hodinek bude dotykový displej či volání, byl by na omylu. K velkému překvapení je datové výbava takřka kompletní a převyšuje mnoho klasických telefonů. K dispozici je GPRS, EDGE a dokonce i vysokorychlostní HSDPA s maximálním možnou rychlostí přenosu 7,2 Mb/s. Otazník nad využitelností nastane, když řeknu, že LG GD910 nemá žádný internetový prohlížeč. Jinými slovy na displeji hodinek se na internet nepodíváte. Ono by to konec konců ani nijak pohodlné nebylo. LG GD910 ale dokáže fungovat jako modem pro váš počítač. Stačí tak hodinky propojit pomocí Bluetooth nebo datovým kabelem a rázem můžete surfovat. Uznejte sami, že modem na ruce jste ještě neměli. V počítačí je samozřejmě potřeba pro správu PC Suit od LG, který je dodáván spolu s hodinkami. Podporován je i režim Mass Storage.

Závěr: luxusní a funkcemi prošpikované hodinky

Závěrečné hodnocení se ponese vesměs v pozitivním duchu. LG dokázalo do velikosti náramkových hodinek vměstnat „celý“ mobilní telefon a to za cenu jen drobných kompromisů. Je nutné počítat s malým displejem, nicméně to LG vyřešilo perfektním prostředím. Proto si pohodlně napíšete textovou zprávu i při jízdě tramvají. Téměř ojedinělostí je pak přítomnost sítí 3G s nadstavbou HSDPA, díky kterým si nejen můžete užít videohovory, ale máte stále při sobě rychlé internetové připojení pro váš počítač. A kolik že si LG za hodinky žádá? Připravte si 20 tisíc korun. To rozhodně není malá částka a LG GD910 rozhodně nebude trhat prodejní rekordy. Ovšem jako stylový doplněk pro vhodné příležitosti se hodí perfektně. Záleží již jen na vás, na jakou misi je využijete a koho jimi oslníte.

Klady
  • luxusní vzhled
  • kapacitní dotykový displej
  • 3G včetně HSDPA
  • pohodlné uživatelský prostředí
  • fotoaparát
Zápory
  • méně kvalitní řemínek a zadní kryt
  • méně pohodlné telefonování
Diskuze ke článku
laco
No to nieee. To je zase co?:D:D To je uz neuveritelne :O
block
Môže byť "veľmi pohodlné" na ňom telefonovať, alebo robiť hocičo...
Gorill_A
no hej.. ako sa stým telefonuješ?:D:D:D:D
Battle001
To ani ja neviem ... to je naisto telefón?XDDD

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze