LG G4 oficiálně: luxusní zpracování a špičkový fotoaparát

36

Po oficiální premiéře One M9 od HTC, Galaxy S6 (edge) od Samsungu a dalších vlajkových lodích pro rok 2015 konečně také nastává čas pro TOP telefon od LG – model G4, který se dneškem stal oficiálním. Nabídne 5,5palcový QHD displej, šestijádrový procesor a nezapomnělo se ani na špičkový fotoaparát. Novinka bude excelovat také po stránce konstrukce – k dispozici totiž bude dle očekávání i varianta se zády z kůže.

Úvod

Dlouho se o něm pouze spekulovalo, postupem času však začaly přibývat další a další informace, které se dnes konečně změnily v oficiální představení vlajkové lodi společnosti LG pro rok 2015. Novinka se samozřejmě nechtěla nechat zahanbit a tak můžete očekávat prakticky to nejlepší – špičkový QHD displej, fotoaparát s rozlišením 16 Mpx a se světelností f/1.8, špičkovou selfie kameru, šestijádrový procesor Snapdragon 808 anebo také nadstandardní příslušenství v základním balení. Opomenout nesmíme ani kvalitní materiál zadního krytu – novinka totiž bude k dispozici mimo plastové verze i ve verzi s koženými zády. Pojďme se tedy společně podívat na to, s jakými ambicemi vlastně novinka vstoupí na trh.

LG G4

Kůže nebo plast

Nedá se říci, že by po designové stránce nějak společnost LG změnila svoji strategii. Novinka se tedy od svého předchůdce nijak zvláště neliší, tedy alespoň co se týče designového konceptu. Rozdíly ale samozřejmě existují, rohy novinky jsou nově více výrazné a telefon tak nepůsobí tolik zaobleným dojmem. Svým designem se LG G4 nejvíce podobá LG G Flex 2, akorát není tolik prohnuté. Ano, schválně píšeme tolik, protože i novinka nabídne lehce zahnutý a tedy i ergonomičtější displej, opravdu se ale jedná jen o málo postřehnutelný fakt. Pro LG tento styl zakřivení není ničím novým, například na veletrhu MWC 2015 jsme viděli hned trojici takto zpracovaných modelů, ovšem z nižší střední třídy.

LG G4

Novinka je tedy lehce zahnutá, hranatější, zbytek ovšem zůstal na svém místě. Kupříkladu taková tlačítka pro regulaci hlasitosti i tlačítko pro odemknutí displeje zůstala věrná svému umístění na zadní straně pod čočkou fotoaparátu, v tomto ohledu tedy beze změn. Lišta s tlačítky prošla lehkou designovou úpravou, nejedná se však o nějakou revoluci. Tlačítka pro regulaci hlasitosti samozřejmě opět slouží i jako rychlé spouštěče aplikací a v aplikaci Fotoaparát pak tlačítky pořídíte i rychlý selfie snímek. Vedle čočky fotoaparátu nalezneme po levé straně průhled pro infračervený laserový autofokus, po pravé straně pak průchod přisvětlovací LED diody. Dioda je dvoutónová, což se hodí. Dodáme, že rozměry se ustálily na hodnotě 149,1 × 75,3 × 9,8 milimetrů, hmotnost je 155 gramů.

LG G4

Na stranách zařízení nenalezneme kromě mikrofonů nic, přední část je pak z valné části tvořena samotným displejem. Přední strana nabídne také zajímavé efekty žebrování, a to v rámečcích pod a nad displejem. Co se týče šířky rámečků vedle displeje, ty jsou opět velice tenké, dokonce ještě tenčí, než u modelu G3. Konkrétně pouhých 0,7 milimetru. Zpět ale k zadnímu krytu, ten je snímatelný a nalezneme pod ním jak sloty pro microSIM a microSD kartu, tak i uživatelsky vyměnitelnou baterii. Zadní kryt může být hned ve dvou variantách – plastový nebo kožený. Plastové varianty budou dostupné ve třech barvách – bílé, tmavé a bronzovo-zlaté. Co se týče kožených krytů (z pravé usně), dostupné barvy budou následující: černá, hnědá, vínová, modrá, béžová a chybět nebude ani zajímavá žlutá, vybrat by si tedy měl opravdu každý. Velice efektně působí u kožených zad také šev, který se táhne prostředkem zad, tedy pochopitelně kromě prostoru s čočkou fotoaparátu a tlačítek.

16 Mpx vzadu, 8 Mpx vepředu

Velkou chloubou nového LG G4 je také integrovaný fotoaparát, respektive fotoaparáty. Začneme tím primárním, jehož rozlišení povyrostlo z 13 na 16 Mpx, senzor má velikost 1/2,6". Naprostou samozřejmostí je autofokus, již zmíněná dvojtónová LED dioda a také laserové zaostřování, které známe už z modelu G3. Chybět nemůže ani optická stabilizace obrazu, ta nově stabilizuje i po ose Z. Tedy dopředu a dozadu. V čem si novinka kromě rozlišení a OIS dále polepšila, je také světelnost fotoaparátu. U LG G3 se bavíme o světelnosti f/2.4, novinka nabídne skvělou hodnotu f/1.8. Už jen díky tomu se můžeme těšit na mnohem lepší snímky za zhoršeného osvětlení, čočka fotoaparátu totiž propustí až o 80 % světla více. Z manuálního režimu je samozřejmě možné nastavit délku expozice, teplotu barev, ISO a podobně. Samozřejmostí je možnost nahrávat videoklipy až do rozlišení 3 840 × 2 410 pixelů, respektive 4K.

LG G4

Co se týče sekundárního fotoaparátu pro selfie, ten nabídne nadstandardní rozlišení 8 Mpx a samozřejmě se chlubí hned několika režimy, které zlepší výsledné snímky. Mezi těmi nejvyužívanějšími samozřejmě nemůže chybět režim krásné pleti.

QHD displej a očekávané „šestijádro“

Jedním z dalších velkých plus oproti většině ostatních výrobcům bude také displej. Ten nabídne úhlopříčku 5,5 palce (138,8 milimetrů, technologie IPS TFT), rozlišení se pak ustálilo na špičkové hodnotě 2 560 × 1 440 pixelů, tu čest tedy máme s QHD panelem. Jemnost displeje je 534 pixelů na palec a ač všechny tyto specifikace napovídají, že displej je oproti LG G3 beze změn, LG tvrdí pravý opak. Displej by měl být nově mnohem jasnější, respektive svítivější (konkrétně o 25 %) a i barevné podání mělo projít obměnou (o 20 % širší barevný rozsah). LG displej IPS Quantum pracuje s barevným spektrem DCI, které by mělo být lepší než klasický gamut NSTC. Displej tak bude s největší pravděpodobností špičkový, avšak velmi náročný na baterii.

Novinka nabídne lehce méně výkonnější procesor, než na co jsme byli u posledních vlajkových lodích zvyklí. Očekávejte tedy šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808 MSM8992, který je seskládán systémem 2+4 jádra, přičemž dvě jádra jsou taktována na 2,2 GHz, zbylé čtyři na rovné 2,0 GHz. Výrobní technologie je 20nm. O rychlý chod se budou starat také 3 GB paměti RAM. Výkon bude zajisté plně postačovat na běh operačního systému Android 5.1 Lollipop. Nad operačním systémem Android samozřejmě bude bdít také grafická nadstavba od LG, konkrétně UX 4.0. Interní 32 GB úložiště bude rozšiřitelné paměťovými kartami. Po stránce konektivity očekávejte maximální výbavu. Podporovány jsou datové přenosy HSDPA+ i LTE. Dostalo se na nové Bluetooth 4.1 i NFC. Samozřejmostí je podpora A-GPS i GLONASS.

Specifikace LG G4 LG G3
Rozměry 149,1 × 75,3 × 9,8 mm 146,3 × 74,6 × 8,9 mm
Hmotnost 155 gramů 149 gramů
Úhlopříčka displeje 5,5 palce 5,5 palce
Rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 534 ppi 534 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS
Procesor Qualcomm Snapdragon 808 Qualcomm Snapdragon 801
Takt procesoru 2× 2,2 GHz + 4× 2,0 GHz 4× 2,46 GHz
GPU Adreno 418 Adreno 330
Kapacita baterie 3 000 mAh 3 000 mAh
Paměťové verze 32 GB 16/32 GB
Paměťové karty ano, microSD (až 128 GB) ano, microSD (až 128 GB)
Použité materiály plast/kůže plast
Cena 19 000/20 000 Kč 10 000 Kč

Kompletní srovnání nalezneme v našem katalogu mobilů

Dostupnost

Konečná cena je nastavena na 19 000 Kč za plastovou verzi, za kryt z kožené kůže si připlatíte o 1 000 Kč více, tedy 20 000 Kč. Ceny jsou tedy výrazně vyšší než u LG G3. Obě verze budou v předprodeji o 3 000 Kč levnější, tedy plastové LG G4 vyjde na 16 000 Kč, kožené na 17 000 Kč, což je mimochodem stejná cena, za kterou se prodává v předprodeji LG G Flex 2. Lze ovšem předpokládat, že LG opětovně novinky nezdraží, stejně, jako to bylo u modelu LG G3 a u LG G Flex 2. LG G4 se začne prodávat na přelomu května a června 2015.

Technické parametry LG G4

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 76,1 × 9,8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,4 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostkvěten 2015,
Diskuze ke článku
Kneblis
Byl jsem majitelem LG G2 a když vyšlo LG G3 tak jeho design mě dostal a měl jsem v plánu si telefon pořídit. Avšak co mě odradilo, tak použité materiály, už jsem měl prostě dost všech těch levně vypadajících plastů. Když Apple vydal IP6 plus (konečně telefon který za něco stojí o proti malým 4" škvrňatům, který do nedávna vyráběl), tak už jsem jasně věděl, v jakých vodách budu hledat.
Můžu říct, že i když jsem byl vždy androidák, tak s IP6 plus jsem opravdu chybu neudělal, protože jeho použité materiály jsou prostě skvělé a za něco stojí. Jediná nevýhoda jsou široké rámečky okolo displeje.
No nic.
LG G4 si myslím, že je totální propadák. Ani kožená záda super, konečně někdo z výrobců přišel s takto povedenou myšlenkou, ale zbytek? Zbytek jen a jen opět levný plast u vlajkové lodě za 20 tis? Kde to jsme?
dům
Jsme u tebe doma.
dave
Stejne ho mas urcite zabalenej ve Spigenu a denne ohmatavas plast.. tak co resis? a pokud na nem nemas plastovej obal, tak chci videt ten tvuj telefon z premioveho materialu za pul roku :D

mne se g4 libi, ta cerna kuze je dost dobra!
čočka
Čočka nepojme světlo, ta ho propustí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze