LG E720 Optimus Chic: recenze Androidího krasavce
recenze

LG E720 Optimus Chic: recenze Androidího krasavce

31

Korejský výrobce v letošním roce zabodoval na poli telefonů s Androidem ve střední třídě. Oblíbený model Optimus One nyní doplní velmi podobně vybavený kolega, který ovšem přichází s mnohem povedenějším designem. Jinak stále nabízí Android 2.2 či kvalitní displej s rychlým procesorem.

LG E720 Optimus Chic - oficiální fotografie

Operační systém Android je na velkém vzestupu a pomalu, ale jistě se rozprostírá do všech cenových hladin. Nejvíce žádaná je samozřejmě střední třída, na kterou se ve velkém zaměřilo právě LG. Velmi chytře využilo prázdné místo, které se zde utvořilo a defacto jednou ranou vypálilo veškeré konkurenci rybníky. Nemluvím o ničem jiném, než o modelu P500 Optimus One, který se stal v posledních týdnech doslova prodejním hitem. Nejčastěji mu však byl vytýkán velmi strohý design. Řešení přichází vzápětí. LG do prodeje pouští model E720 Chic, který výbavou přesně kopíruje svého kolegu s tím, že vylepšil fotoaparát. Zásadním způsobem ale výrobce zapracoval na zevnějšku a my tak máme před sebou dost možná jeden z nejhezčích Android telefonů na trhu.

Technické parametry LG E720 Optimus Chic

Kompletní specifikace
Konstrukce113 × 58 × 13 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 250 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2010, 3 912 Kč

Komentovaný HD videopohled

Design a konstrukce: padne do ruky i do oka

LG Chic vás zaujme hned na první pohled. Celo černá barva působí v prvé řadě netradičně a zároveň tajemně. Po uchopení do ruky přijde další potěšující fakt. Chic padne skvěle do ruky. Rozměry telefonu činí 112,5 x 57,9 x 12,9 milimetrů a hmotnost 132 gramů. Ta se sice může jevit jako poměrně velká, nicméně v ruce telefon působí lehkým dojmem. K pohodlnému úchopu napomáhají zakulacené boky.

Na malý moment se ještě zastavím u designu. LG vsadilo na celo lesklé plasty, na kterých samozřejmě ulpívají otisky prstů. Avšak není to taková tragédie, jako bychom mohli očekávat. Celý telefon je ponořen do temně černé barvy, která je velice elegantně oživena stříbrným proužkem po obvodu telefonu. Z dálky tudíž čelní strana vypadá jako celistvá a nic ji nenarušuje. Chybí dokonce i logo výrobce. Pod displejem tak jen lehce prosvítá čtveřice senzorových kláves.

Boky telefonu doslova skrývají zbylé prvky. Na pravém je to kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Na horní najdeme typické zamykací a vypínací tlačítko. To je možná až příliš malé a trochu schované za stříbrnou linku. Na stejné hraně je pak ještě 3,5 mm jack konektor. Datový microUSB konektor naleznete na levém boku pod krytkou.

Záda telefonů by někomu možná mohli připomenout Apple iPhone 3G/3GS. Čená, lesklá barva se zaoblenými hranami. Z černoty vás vyvede jen stříbrným prvkem zvýrazněná čočka fotoaparátu a v dolní části decentní logo výrobce. Velmi mě překvapila kvalita zpracování. Ačkoliv je telefon plastový, nikde nic nevrže a to ani při silnějším promačkání. Dokonce ani zadní kryt se nepohne ani o milimetr. Jednoduše příkladné zpracování, které konkurence může jen tiše závidět.

Baterie a výdrž: reálné dva dny

Chic dostal do vínku Li-Pol baterii s kapacitou slušných 1250 mAh. Při střídmém používání, kdy vyřídíte tři hovory, pár sms zpráv a občas kouknete na internet či zaktualizujete e-mailovou schránku, se bez větších problémů dostanete na dvou denní výdrž. Pokud ovšem telefon doslova zapřáhnete a nedáte mu vydechnout, vyčerpáte energii během jednoho dne.

Zvuk: přehrávač z něj neuděláte

Pokud byste hledali speciální reproduktor, bylo by vaše pátrání marné. Jak je u Korejců zvykem, slouží sluchátko zároveň jako hlasitý reproduktor pro multimédia. Hlasitost je dostatečná a kvalita ryze průměrná.

Pecková sluchátka, dodávaná telefonem, poslouží pouze pro nouzový poslech a každý, kdo to myslí s hudbou alespoň trochu vážně, si připojí vlastní sluchátka do 3,5 mm konektoru. Ani pak ale není poslech ideální. Zvuk je jakoby zastřený a chybí zejména možnost zvuk vyladit ekvalizérem. Pomocí programů z Marketu lze však tyto úvodní potíže vyřešit, i když ani potom nebude zvuk tak kvalitní, jako z hudebních nebo dražších telefonů.

Displej: příjemně potěší

Displej spadá svými parametry mezi lepší průměr telefonů střední třídy. Na ploše 3,2 palce nabídne rozlišení 320 x 480 pixelů, což vytváří jemnou podívanou. Displej reaguje díky kapacitní technologii dobře na dotyk a není potřeba vůbec tlačit. Na druhou stranu nelze psát například pomocí nehtů a některé dámy tak mají smůlu. Displej lze pochválit za ucházející čitelnost na slunci, kvalitní zobrazení, dobré podání barev a dobré pozorovací úhly.

Uživatelské prostředí: „fajn Froyo“

Kladem telefonu je bezpochyby operační systém. Výrobce vsadil na Android a to rovnou ve verzi 2.2 Froyo. Hlavní výhodou je možnost ukládat aplikace na paměťovou kartu. Mimochodem jednu o kapacitě 2GB dostanete od výrobce darem. Chic byl obdařen procesorem o taktu 600 MHz. Tuto průměrnou hodnotu doplňuje velice nadprůměrných 512 MB paměti RAM. Ve výsledku je Chic rychlým telefonem, ovšem tu a tam narazíte na záseky či zpomalení. Poměrně často se při testu objevovaly různé chybové hlášky o nefunkčnosti aplikací. A nešlo jen o aplikace třetích stran, ale například i kalendář či editor zpráv. Zajímavostí je, že aplikace po zobrazení hlášky vždy fungovaly.

LG zvolilo opravdu minimální grafické úpravy uživatelského prostředí a vše je v podstatě v „holé“ verzi od Googlu. To však není na škodu a alespoň telefon nezdržují grafické nástavby od výrobce, které by mohly systém zpomalovat. Základní obrazovka se může skládat až ze sedmi obrazovek (můžete si zobrazit ale jenom pět) a prostoru pro vlastní widgety je opravdu dostatek. V nabídce nalezneme zejména Google widgety, přičemž LG do společného seznamu příliš nepřispělo. Z Marketu lze ale během několika vteřin stáhnout vše potřebné. Ve spodní části sídlí čtyři ikonky, sloužící k rychlému přístupu k často používaným funkcím (lze upravit), uprostřed kterých se vyjímá nové tlačítko pro zobrazení menu, potažmo všech programů.

Nechybí praktická výsuvná lišta v záhlaví displeje, pomocí které během chvilky zjistíte vše důležité. Zmeškanými hovory počínaje a dostupnými sítěmi Wi-Fi konče. Součástí lišty je i pětice tlačítek pro rychlé ovládání bezdrátových funkcí. Hlavní menu se nám ukazuje v podobě matice nainstalovaných programů, přičemž ty, které jsme si nainstalovali sami, se zobrazují ve zvláštní kategorii v dolní části. Nové kategorie lze vytvářet i přejmenovávat a všechny ikonky lze libovolně přesouvat. Zamrzí jen nemožnost vytvářet složky. Ty si ale můžete tvořit a umisťovat na domovské obrazovky. Celkově si tak lze v telefonu udělat dokonalý pořádek.

Díky akcelerometru není problém telefon ovládat také na šířku. Přizpůsobí se prakticky vše. O to víc bolí to, že hlavní menu tvrdošíjně trvá na vertikální orientaci a nikdo s tím nic nenadělá. Akcelerometr také utlumí vyzvánění v momentě, kdy telefon otočíte displejem k desce. Senzor blízkosti se pak postará o deaktivaci displeje v případě, že během hovoru telefon přiložíte k tváři. Potěší možnost telefon ovládat hlasově. To se týká nejen hlasového vytáčení. Hlasem lze například vytvořit a uložit poznámku, najít trasu v mapách, vyhledávat na webu nebo odpovědět na e-mail. V češtině však není ovládání tak propacované, jako v angličtině a příliš jej nevyužijete. Dobře rozumí diktovanému textu, ale pokynům ještě příliš ne. Určitě však oceníte univerzální hledání napříč telefonem. Stačí stisknout tlačítko s lupou pod displejem, začít psát a telefon dané heslo vyhledá v názvech programů, v kontaktech, kalendáři, zprávách a v dalších umístěních. Nalezení toho potřebného tak nikdy není daleko. Tlačítko s lupou navíc ve většině aplikací funguje jako rychlé hledání čehokoliv uvnitř aplikace, což je velmi praktické.

Fotoaparát: 5 je více než 3

Určitě si vzpomenete, že nejvíce kritizovaným místem u modelu Optimus One byl fotoaparát. Toho si zřejmě bylo vědomo i LG a v Chicu zjednalo částečnou nápravu. Ta spočívá v navýšení rozlišení na 5 megapixelů. Lepší je i kvalita fotografií, které jsou nyní po celé ploše ostré. Spokojeni budete také s věrným podáním barev. Vše samozřejmě za dostatečného světla. LG totiž opět ignoruje jakoukoliv formu přisvětlení a ve tmě si tudíž nic nevyfotíte. Stejně jako u Optimusu One i zde chybí spoušť na boku telefonu a k pořízení snímku je nutné dotknout se displeje.

Ukázky fotografií

Prostředí fotoaparátu je povedené a focení pohodlné. LG si připravilo plnou paletu nastavení, kde nechybí vyvážení bílé, expozice, barevné efekty nebo citlivost. Lze si vybrat scénický režim, makro režim a potěší také detekce obličeje nebo možnost uložit do snímku GPS souřadnice místa, kde byl pořízen. Po stisknutí tlačítka na displeji telefon vždy nejdřív zaostří a poté scénu vyfotí. To celé trvá 2-3 vteřiny a rozhodně tak nejde o pohotový fotografický nástroj.

Multimediální funkce: pouze průměr

Základ neodmyslitelně tvoří hudební přehrávač, který se nijak neliší od jiných telefonů s operačním systémem Android. Nabídne přehlednou knihovnu s rozdělením podle interpretů nebo alb. Umožňuje též vytvářet seznamy skladeb. Při přehrávání vzorně ukáže všechny podstatné informace včetně obrázku alba a navíc je velmi rychlý. To je však zhruba tak vše. Žádné možnosti nastavení nehledejte, natož například ekvalizér. Ten by byl určitě potřeba, protože, jak jsem psal již výše, hudební výstup nepatří k nejlepším a i s kvalitními sluchátky, která si zapojíte skrze 3,5 mm konektor, má k ideálu daleko. Nechybí také FM rádio s RDS, které potěší hezkým grafickým zpracováním.

Další položkou je video přehrávač. Filmy si pustíte na šířku na celý displej a kromě přetáčení již žádné další funkce nečekejte. Videosoubory z paměti telefonu i karty se zobrazují v jednom seznamu, ze kterého je možné je rovnou pouze pustit. Potěší také podpora avi videí s kodeky DivX či Xvid. Naopak velmi zamrzí, že Chic si neporadí s přehráním videí s vyšším rozlišením. Nikdo asi nečekal HD rozlišení, nicméně nelze spustit ani například seriál v televizním rozlišení PAL. Zde LG oproti konkurenci ztrácí. Všechna videa je tak nutné převádět.

Pochvalu si zaslouží prohlížení fotografií. K dispozici je standardní prohlížeč, který je však velmi povedený. Efektní a přitom jednoduchá grafika s 3D efekty, snadné ovládání a základní možnosti úpravy a sdílení fotografií (Facebook, Picasa, Twitter, Bluetooth, zprávy). Velmi praktické je automatické zobrazení vašich Picasa alb. Pokud si pomocí této služby ukládáte vaše fotky z dovolených, máte je zobrazené ihned v Galerii a můžete je tak ukázat známým kdykoliv bez nutnosti předchozího nahrání fotek do paměti telefonu. Co se týče úprav fotografií, Galerie dovolí pouze oříznutí nebo otočení. Jakýkoliv větší zásah bude muset obstarat program stažený z Marketu.

Výčet zábavy by měly uzavírat hry, ale výrobce žádné nepřipravil. Pokud si tak rádi něco zahrajete, budete muset navštívit Market a poohlédnout se. Výběr je poměrně široký, jen musíte zapomenout na nejkvalitnější 3D tituly. S těmi si LG Chic nerozumí.

GPS navigace: v Čechách zapovězeno

LG Chic je vybaven poměrně citlivým A-GPS čipem. Díky němu zjistíte vaši polohu během několika vteřin. V telefonu jsou samozřejmě připraveny Google Mapy. Potěší možnost zobrazení různých vrstev (satelitní, doprava, MHD, Wikipedia) přibližovat mapu prsty (pinch-to-zoom) a pomocí aplikace Místa možnost najít restaurace, kina nebo další body zájmu v okolí. Na navigaci však zapomeňte, protože ta skrze Google Mapy stále v České republice dostupná není.

Zajímavým doplňkem je aplikace Layar, využívající takzvané augmented reality. Díky informacím z GPS, kompasu a akcelerometru se telefon zorientuje v prostoru a ve 3D zobrazení ukáže ve směru, kterým držíte telefon, nejbližší body zájmu. Spíše se jedná ale o zajímavou frajeřinku, než reálně použitelnou aplikaci.

Telefonování: Android kam se podíváš

Telefonní funkce jsou zcela v souladu s dalšími telefony s Androidem této verze. Nechybí přehledný telefonní seznam s vícepoložkovými záznamy u kontaktů, kterých lze uložit neomezené množství. Ke každému kontaktu lze kromě telefonních čísel, adres a dalších údajů uložit i profily na sociálních sítích a prohlížet historii interakce s tímto kontaktem. V telefonním seznamu lze také nechat zobrazit vaše Facebook kontakty a sloučit je s těmi v telefonu a Google účtu (to však není tak snadné, jako u HTC, kde vám tyto operace prostředí Sense samo nabídne).

Na dalších záložkách je kromě telefonního seznamu k nalezení registr hovorů nebo skupiny. Vše je plně synchronizované s Google účtem, bez kterého nemá používání telefonu s Androidem příliš smysl. Vytáčení čísla se provádí hned na další záložce. Vše je přehledné, rychlé, pohodlné a v podstatě nemám co vytknout. Pokud se zaměříme na kvalitu hovoru, lze konstatovat ryzí průměrnost. Zvuk je standardně hlasitý a nemělo by se stávat, že byste druhého účastníka hovoru měli potíže slyšet.

Zprávy a sociální sítě: méně pohodlné psaní

Standardními funkcemi pro psaní SMS a MMS zpráv LG nepřekvapí a jedná se o klasický Android. Do telefonu lze uložit v podstatě neomezené množství zpráv, vše záleží pouze na vnitřní paměti. To samé platí i o e-mailovém klientu, který umí samozřejmě pracovat s přílohami, stahovat poštu v zadaných intervalech a mnoho dalšího. Oproti například Sony Ericssonu Xperia X8 potěší možnost nastavit více než jednu vlastní e-mailovou schránku. Praktická je také množnost zobrazit kombinovaný seznam příchozích zpráv ze všech nastavených schránek, což rozhodně šetří čas. V případě Gmail e-mailu pak jsou dostupné i štítkovací a další funkce této službě vlastní.

K dispozici jsou dvě klávesnice na psaní. Ve vertikální poloze jde o alfanumerickou verzi, na které se píše poměrně dobře a bez překlepů. Po přetočení telefonu dostanete možnost využívat QWERTY klávesnici. V tomto případě však psaní už natolik pohodlné není. LG poměrně plýtvalo místem a na praktické klávesy se znaménky nezbylo místo. Při psaní tak telefon občas nestíhá vašemu tempu. Z čehož ovšem vznikají překlepy a psaní to výrazně zpomaluje.

Ve výbavě nechybí ani aplikace pro Twitter a Facebook. Druhá jmenovaná je ve verzi pro LG a je mnohem lepší ji nahradit Facebookem pro Android, který nabízí například i možnost chatování.

Organizační funkce: Office pod palcem

Mezi organizačními funkcemi přináší LG Optimus One běžný standard, avšak s jedním příjemným překvapením. Nechybí klasický kalendář s přehledným denním, týdenním i měsíčním náhledem, úkoly ale chybí. LG navíc nenabízí widget na plochu, zobrazující nejbližší události. Jeho stažení z Android Marketu je však jen otázkou několika kliknutí. V kalendáři se hodí možnost zobrazit více vlastních kalendářů a kombinovat dokonce i ty, které se synchronizují s počítačem a ty z Google účtu. Dodávat, že se vše bez problémů s Googlem synchronizuje by bylo u Android telefonu nošení dříví do lesa. Součástí výbavy je i opakovaný budík s možnosti nastavení buzení na jednotlivé dny a množstvím separátních časů buzení, které lze nastavit. Nechybí rovněž jednoduchá kalkulačka a diktafon. Vhod jistě přijde i jednoduchá vestavěná aplikace oznamující počasí a nejnovější zprávy.

V základní nabídce Chicu se nachází také plná verze ThinkFree Office, která zvládá prohlížení a úpravu Word, Excel a Powerpoint dokumentů (formáty 2007, 2003 a starší) a prohlížení PDF souborů. Zvláště úprava dokumentů se v této cenové kategorii telefonů neočekává. Vše ale funguje velmi dobře a i když na telefonu asi nenapíšete román, lze provádět základní úpravy textu. Ve Wordu zvolíte styl písma, zarovnání textu a vložit lze i obrázek případně kresbu nebo graf. V Excelu i Powerpointu lze provádět také podobné základní operace. Pokud vám tedy někdo e-mailem pošle dokument a vy v něm chcete provést malou opravdu a poslat zpět, nemusíte hledat aplikace na Marketu. ThinkFree Office navíc nabízí 1GB prostoru na webu, kam si můžete synchronizovat dokumenty pro snadný přístup v zařízení. Prohlížení PDF souborů je pohodlné a bezproblémové. Nechybí funkce pinch-to-zoom, přizpůsobení zobrazení pro čtení, záložky nebo hledání v textu. Jedním slovem perfektní.

Prohlížení PDF souborů v aplikaci ThinkFree je vyřešeno bravurně

Překvapí i snadná možnost upravovat Office dokumenty

Internet a datové funkce: škoda Flashe

LG zde nabízí standardní integrovaný prohlížeč, tedy Android browser na Webkitu. Prohlížeči nelze v podstatě nic vytknout, Android je v této disciplíně velmi silný. Načítání stránek je rychlé, posouvání po nich plynulé a pohodlné. Pokud je však stránka delší, občasné sekání zaznamenáte. Text lze přibližovat multi touch gestem a velmi se hodí také přizpůsobení textu šířce displeje, což například iPhone vůbec neumí. Samozřejmě lze prohlížet i v režimu na šířku a nechybí ani možnost otevření více záložek, přičemž nejvíce si jich můžete otevřít osm – to jistě bude většině uživatelů dostačovat. I přes přítomnost Androidu 2.2 se nepotěší LG Optimus One absencí podpory Flashe. Naštěstí ale telefon rozezná na stránce YouTube video a nabídne jeho spuštění v externím přehrávači.

Co se datové výbavy týče, drží si LG Optimus One velmi slušný standard. Díky přítomnosti sítí 3.generace se můžeme těšit na svižné stahování díky technologii HSPDA (rychlost až 7,2 Mb/s) i uplaodování díky HSUPA (rychlost až 2 Mb/s). Komu by to nestačilo, může přepnout na vždy užitečné Wi-Fi (zde 802.11 b/g). U Androidu 2.2 také samozřejmě nechybí praktický Wi-Fi hot-spot. S počítačem telefon spojíte přes micro USB, kterým lze pochopitelně i nabíjet. Samozřejmě nechybí režim Mass Storage, který lze i v nastavení zakázat a nechat telefon jen nabíjet. Modrý zub také nechybí a můžeme se těšit na verzi 2.1 se zrychleným přenosem díky podpoře EDR.

Zhodnocení: vybavený korejský krasavec

LG E720 Optimus Chic má úspěch takřka zaručený. Bere si to nejlepší od svého populárního kolegy Optimuse One a vylepšuje jeho dva nedostatky. Fotoaparát a design. S Chicem už můžete počítat jako občasným pořizovačem momentek. Tím hlavním je však design LG Chic. Za ten si LG zaslouží obrovskou chválu. Telefon zaujme na první pohled a mnohdy z něj nebudete moci spustit oči. Hezčí telefon budete v dané kategorii hledat jen těžko. Ačkoli je Chic zhruba o 1500Kč dražší než Optimus One, stále hledá konkurenci jen obtížně. Podobně vybavený telefon je jen HTC Gratia. Ta ovšem stojí mnohem více. Zápory se navíc u LG Optimus Chic hledají také jen velmi těžko. Snad jen nekvalitní zvukový výstup, či omezený videopřehrávač. Pokud tedy hledáte vybavený a navíc pěkný telefon s Androdiem, zařaďte si Lg Chic do svého výběru.

lg-optimus-chic
Klady
  • velmi kvalitní kosntrukce
  • povedený design
  • prohlížení i editace dokumentů Office
  • GPS, HSDPA a Wi-Fi hot-spot
  • 512 MB RAM
  • Android 2.2 Froyo
Zápory
  • fotoaparátu chybí přisvětlení
  • chybí ekvalizér
  • horší zvukový výstup
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
po delší době designově povedené LG.
Jirka
Dobrý den,

vážně je toto LG v cenové kategorii dobré? Píšete, že má velmi kvalitní konstrukci... z plastu. A ještě jedna poslední otázečka: fungují dotyková tlačítka pod displejem, nebo jde jen o design a funkčnost trochu pokulhává?
díky, Jirka
Michal Pavlíček
Dobrý den,

LG Chic lze sehnat za cenu okolo 7000Kč. Konkurence v podobě HTC Legend či HTC Gratia je dražší o tisíc, respektive skoro dva tisíce korun. Přičemž výbavou jsou obě HTC srovantelné s Chicem. Kvalita zpracování je opravdu velmi dobrá. Telefon je pevný a nikde nic nevrže. Tlačítka pod displejem jsou senzorová a k jejich funkci nemám výtku. Fungují spolehlivě a mají zpětnou vazbu v podobě vibrací.
Jirka
A jdou vypnout vibrace u senzorových tlačítek? Nemám rád, jak mi vibruje mobil... a ještě jsem se zapomněl zeptat, displej je skleněný? To asi ne, že? A je aspoň odolný proti poškrábání?

Jirka

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze