Konec jedné éry. Google Fotky již nebudou nabízet neomezený úložný prostor zdarma

4
Konec jedné éry. Google Fotky již nebudou nabízet neomezený úložný prostor zdarma
Fotografie: Google
  • Nabídku neomezeného úložného prostoru zdarma Google ukončí k 1. červnu 2021
  • Následně se zálohy fotografií budou započítávat do vašeho limitu
  • Výjimku budou mít pouze majitelé telefonů řady Pixel

Pomyslný maják jistoty, který v případě zálohy fotografií představovala aplikace Google Fotky, mizí. Doposud jste mohli všechny vaše fotografie a videa nahrávat do aplikace Google Fotky a neřešit, kolik vám zbývá úložného prostoru. Podmínkou ze strany Googlu bylo, že jste museli zvolit vysokou kvalitu, což představovalo fotografie maximálně v 16 megapixelech a videa ve Full HD rozlišení. Tato výsada, která u konkurence neměla obdobu, však po více než 5 letech skončí, uvádí theverge.com.

Fotky nahrané před 1. červnem 2021 se započítávat nebudou.

Google od 1. června 2021 změní podmínky v aplikaci Google Fotky a bude započítávat zálohu jakýchkoliv fotografií a videí do vašeho limitu. Základní balíček dat, který bude bezplatný, pojme 15 GB. Tímto krokem definitivně skončí možnost skutečně neomezeného a automatického zálohování všech fotografií, které pořídíte. Dobrou zprávou však je, že všechny fotografie nahrané do 31. května 2021 se vám do vašeho datového limitu nebudou započítávat.

Proč Google přistoupí k této změně, která jistě nebude mezi uživateli vnímána pozitivně? Jednou z možností je, že chce více lidí zapojit do placeného programu Google One. Navíc dle Googlu každý uživatel dostane bezplatně poměrně štědrou porci dat, konkrétně 15 GB. Je to například třikrát více, než kolik nabízí uživatelům Apple. Současně Google zmiňuje, že limitu 15 GB nedosáhne až 80 % uživatelů dříve než za tři roky.

Google Photos

Nově budou také zavedeny nástroje, které vám se správou úložného prostoru pomohou. V prvé řadě bude uživatel dostávat upozornění na to, že se blíží vyčerpání jeho datového limitu. Současně nebude informován pouze o tom, kolik GB mu zbývá, ale také o časovém horizontu, kdy kapacitu svého datového úložiště vyčerpá. Google bude sledovat, kolik fotografií uživatel zálohuje a dle toho odhadne, kdy k vyčerpání dojde. Se správou úložného prostoru pomůže také automatické předvybrání zbytečných fotografií, kam by měl Google zařadit duplicitní snímky či nepovedené záběry vyznačující se rozmazáním.

V případě, že by vám úložný prostor nestačil, budete muset sáhnout po platbě za vyšší tarif, přičemž nejlevnější možností je 100 GB za 59 Kč měsíčně. Jistou alternativou, pokud se vám za zálohování nechce platit, je pořídit se Pixel od Googlu, a to v jakékoliv generaci. Právě Pixely dostanou právo využívat neomezené zálohování fotografií a videí ve vysoké kvalitě i po 1. červnu 2021. Zde je však nutné dodat, že dříve měli majitelé Pixelů možnost neomezeně zálohovat v nejvyšší kvalitě.

Stáhnout Google Photos

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Lukin
Lukin
To definitivně posrali jako já to vždycky používal jako jednu z nejlepších aplikaci na vzpomínky z výletu oslav atd. Po několika letech jsem se vždycky podíval a zavzpomínal a teď jako mě to naštvalo. Teď to lidí budou brát jako odpad a Google klesne zisk z této aplikace.
Ben Ben
Ben Ben
Mrzute. Tech 15 mi uz dochazi. Klidne bych si platil ale minimalne 100GB mi prijde zbytecne moc. Stacilo by mi tak 50...i min. Mohl by Google trosku rozsirit nabidku.
Marcel Ablorh
Marcel Ablorh
Ve článku chybí uvedení roční platby, kdy je částka ještě menší než uvedených 59 Kč měsíčně u 100GB varianty
Robin Náročný
Robin Náročný
Svině americký!
Proč musím o svoje fotky a videa pokorně žádat???😡
A čekat dny,abych je viděl?😡
Tak se na to vy___serte v tel.mám paměti dost,hajzlové...😡

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze