Kompaktní Xperia 5 IV je tady! Podporuje bezdrátové nabíjení a má 5 000mAh baterii

17
Kompaktní Xperia 5 IV je tady! Podporuje bezdrátové nabíjení a má 5 000mAh baterii
Fotografie: Sony
  • Bezdrátové nabíjení je u řady Xperia 5 naprostou novinkou
  • Novinka podporuje natáčení 4K videí ve 120FPS na všechny tři zadní fotoaparáty
  • K telefonu bude možné zdarma získat povedená sluchátka LinkBuds S

Sony letos představilo dvojici smartphonů Xperia, regulérní vlajkovou loď Xperia 1 IV vybavenou 4K OLED displejem či netradičním teleobjektivem a také Xperii 10 IV – střední třídu se špičkovou výdrží a nízkou hmotností. Nyní doplňuje nabídku o fanoušky oblíbenou „zlatou střední cestu“ – Xperii 5 IV.

Známý kompakt s 6,1" displejem

Sony Xperia 5 IV si naštěstí zachovala kompaktní rozměry, které jsou dokonce mezigeneračně ještě o něco menší (156 × 67 × 8,2 milimetrů oproti 157 × 68 × 8.2 milimetrům u Xperie 5 III), hmotnost na druhou stranu o 4 gramy povyrostla na stále přijatelných 172 gramů. Sony nijak neexperimentuje ani v oblasti tvarů. V podstatě se tedy vzhledem jedná o zmenšenou Xperii 1 IV, přičemž novinka bude dostupná v zelené, černé a écru barvě. Samozřejmostí je také u Xperií klasika v podobě zvýšené odolnosti IP65/IP68 či šuplíček SIM, jenž je možné vytáhnout pouze pomocí nehtu. Displej i záda mimo jiné kryje Corning Gorilla Glass Victus a nechybí ani notifikační dioda.

Sony Xperia 5 IV

Rozměrově identická zůstala i uhlopříčka displeje o velikosti 6,1". Jedná se přitom o plochý Full HD+ OLED panel s filmovým poměrem stran 21:9 a podporou až 120Hz obnovovací frekvence. Zásadní změnu představuje vylepšený maximální jas, který je stejně jako u Xperie 1 IV o 50 % vyšší. Používat telefon či sledovat videa na přímém slunečním světle by tak nemělo představovat sebemenší problém. Filmový poměr stran bude možné využít i pro sledování z nabídky filmů v rámci služby (aplikace) Bravia Core. Majitelé Xperie 5 IV konkrétně obdrží možnost si přidat do knihovny 5 nejnovějších filmů dle vlastního výběru a mít možnost využívat jeden rok předplatného s neomezeným streamováním. Milovníky poslechu hudby jistě potěší také přítomnost 3,5mm jacku či stereo reproduktorů.

Vlajkový Snapdragon samozřejmostí

O výkon se postará Snapdragon 8 Gen1, tedy až donedávna to nejlepší od Qualcommu. Společnost mu dělá 8 GB RAM a pouze menší 128GB úložiště, které je však možné rozšířit až o 1TB microSDXC kartu. Novinka dorazí s Androidem 12, přičemž výrobce slibuje dva velké updaty systému (tedy až na Android 14) a tři roky bezpečnostních záplat.

Sony Xperia 5 IV

S výkonem se pojí také výdrž, kterou má obstarat 5 000mAh baterie, což je poznávacím znamením pro celou řadu nejnovějších Xperií. Nijak závratně rychlé nabíjení sice výrobce neslibuje, ovšem z 0 na 50 % by se měla novinka nabít zhruba za půl hodiny. Adaptér či kabel v balení již nenajdete. Namísto toho se Sony zaměřilo na odstranění všech plastů z balení a snížení rozměrů samotné krabičky na minimum.

Kromě větší baterie či vyššího jasu displeje patří k dalším zásadním novinkám podpora (reverzního) bezdrátového nabíjení, kterým předchůdci nedisponovali. Tloušťka 8,2 milimetrů se přitom od loňského modelu nezměnila, přestože kapacita baterie narostla o 500 mAh. Jen tak dál, Sony, toto se nám líbí.

Nová selfie i teleobjektiv

Novinka využívá čtveřici 12Mpx fotoaparátů, přičemž jsou všechny čtyři schopné 4K záznamu. To zmiňujeme zejména v souvislosti se selfie kamerkou. Ještě u předchozí generace totiž Sony používalo poměrně zastaralý 8Mpx snímač a nyní konečně přešlo na modernější a větší 1/2,9" senzor s clonou f/2.0.

Sony Xperia 5 IV

Na zadní straně pak najdeme 16mm ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením a clonou f/2.2 (velikost senzoru činí 1/2,5"), hlavní 1/1,7" snímač s automatickým ostřením, světelností f/1.7 a optickou stabilizací, ale také nový teleobjektiv. Ten nabídne 60mm ohniskovou vzdálenost (přiblížení je tedy 2,5násobné), OIS, automatické ostření a clonu f/2.4. Všechny tři kamery na zadní straně jsou pak schopny záznamu 4K videa ve 120 FPS stejně jako zaostřovat na oko v reálném čase nebo sledovat pohybující se objekty.

Cena a bonus k předobjednávkám

Sony Xperia 5 IV bude v prodeji od poloviny září 2022 za cenu 26 990 Kč a v rámci několika prvních týdnů k ní bude možné u vybraných prodejců zdarma získat povedená sluchátka LinkBuds S.

Sony Xperia 5 IV

Rozměry156 × 67 × 8,2 mm, 172 g
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 1. 9. 2022 11:09
Tak skvělý model a oni to zabijou nesmyslnou cenou.. Nechápu.. fotovybava je horší než loňský model.. A update jen 2 roky? To je jak Asus 😂
Mara Studna
Mara Studna
Na jednu stranu je dobře,že se compact zase vrátil,na stranu druhou jsem z té výbavy ohledně fotoaparátu trochu rozpačitý ohledně periskopu,který byl vynechán,ale asi by to ovlivnilo celkové rozměry?Nevím,každopádně úsudek si udělám,až jí osobně vyzkouším,tak budu zvědav,nicméně cenou bych to bral do 25 000,toto je trochu dle mého přehnané,ale s tím nic nenaděláme.
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
budu se opakovat, nechte si Sony ty sluchátka za 5tis a prodejte xperia 5iv za 22tis. A jsem váš. Takhle nevím.... Přehřívající se SD8gen1 zůstal, škrtí výkon jak se dá, ale za 22bych to zkousl. Hry stejně nehraju, tak akorát v tom foťáku to asi uhlídat a vybírat spíš dovolené "na sněhu, než u moře." Jinak je to pro mě vyvážený model s oldschool funkcema, které mám rád.
Arnold22 Schwarzenegger
Arnold22 Schwarzenegger
Sakra, tak teď jsem na vážkách, chtěl už jsem konečně vyměnit první Xperii 5, a teď nevím, strašná škoda že nepoužili ten novější Snapdragon.
Dále už v dnešní době větší úložiště dát na 256gb.
Foťák že není jako v jedničce tak nějak beru, aby se to alespoň nějak odlišilo.
No uvidím co budou psát v recenzích.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze