Kompaktní mobily vymírají. Další ránu dostávají ze strany Sony

28
Kompaktní mobily vymírají. Další ránu dostávají ze strany Sony
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Japonský výrobce neplánuje vydat novou Xperii 5
  • Namísto toho prodlouží život loňskému modelu

Mobilních telefonů, které jsou příjemně kompaktní, je na trhu jako šafránu. Je potřeba si uvědomit, že dnes už nejde jen o velikost displeje. Důkazem je fakt, že rozumně velké mobily mohou mít i 6,1" displej. Typickým příkladem jsou například Samsung Galaxy S24 nebo Apple iPhone 15 Pro. Dalším modelem s identickou úhlopříčkou displeje je Xperia 5 od Sony. Tato řada se těšila u některých uživatelů značné oblibě.

Sony Xperia 5 V

Důvod byl prostý. Telefon byl příjemně úzký, dobře se držel a snadno přenášel. Poslední model byl představen před více než rokem, na začátku září 2023. V těchto dnech bychom obvykle očekávali příchod nástupce. Nejsou však žádné indicie, že by se tak mělo stát, a nyní už také víme, že se na tom nic nezmění.

Důležité informace do celé situace přinesl japonský server Impress Watch, který se odvolává na tiskovou konferenci společnosti Sony.

Sony letos neplánuje uvedení modelu Xperia 5 VI. Důvodem je, že se uživatelé stále více přiklánějí k již uvedené Xperii 1 VI s větším displejem a lepší výbavou. Sony proto nevidí smysl v uvedení dalšího modelu, o který by nebyl dostatečný zájem. Namísto toho prodlouží životnost současné Xperie 5 V, která zůstane v prodeji. Cena za celý rok oficiálně neklesla, což logicky nepomohlo prodejům. Stále činí 24 990 Kč, i když v některých obchodech je možné telefon koupit o něco levněji.

Výsledkem této změny je, že už tak skromné portfolio telefonů Xperia od Sony se zúžilo. Do loňského roku produkoval japonský výrobce telefony ve třech modelových řadách s pravidelnou roční frekvencí. Rok 2024 přináší zúžení na dvě modelové řady. Uživatelé mohou vybírat z letošní Xperie 1 VI, Xperie 10 VI, nebo sáhnout po loňské Xperii 5 V.

Sony Xperia 5 V

Rozměry154 × 68 × 8,6 mm, 183 g
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
k-tai.watch.impress.co.jp,
Diskuze ke článku
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Kdyby to třeba udělali jako Motorola v případě modelu Edge 50 Neo - hezký kompaktnější telefon, nevlajkový chipset, rozumnější cena...

Taková Xperia 5 VI se 7+ gen 2, kovovým rámem a cenou kolem 15500Kč by úplně marná nebyla... Ale prostě Sony...
Pc Wifi
Pc Wifi
no hrdost neco stoji... a od te doby co cinan dovede produkovat stejne ci lepe vybavene mobily ale cenove o rekneme 1/4 - 1/3 levnejsi, tak to vypada ze sony zbyde brzy jen ta hrdost...
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Kdyby si Sony s cenama nehrálo na Samsung a Apple byl by zájem jenže to ne, oni rádi vyšší ceny.
Gamster
Gamster
Naposledy upraveno: 12. 9. 21:33
Letos jsem opravdu uvažovat o přechodu z Xperie 10 III na 5 VI. Bohužel, tohle jsem vůbec nečekal. Do konce éry Xperii ještě zůstanu, takový mobily se jen tak nevidí.❄️

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze