Huawei zve vývojáře, aby se zapojili do jeho ekosystému HongMeng

13
Huawei zve vývojáře, aby se zapojili do jeho ekosystému HongMeng
  • Jeho kompilátor bude k dispozici jako open source
  • Má být rychlejší než konkurence

Web gizchina.com informoval o vystoupení viceprezidenta Huawei pro strategii a průmyslový vývoj na konferenci China Open Source Summit 2019 v Šanghaji. Nejdůležitější novinkou od Xiao Rana bylo, že firma chystá svůj kompilátor nazvaný „Ark Compiler“. Ten bude dostupný od srpna jako open source. Podle něj je to výzva pro všechny vývojáře, aby se zapojili do tvorby férového, otevřeného a pro každého výhodného ekosystému jménem HongMeng.

Xiao Ran

Kompilátor používají programátoři pro překlad instrukcí zapsaných v programovacím jazyce do podoby, kterou je schopný provádět stroj. Je to tak důležitý nástroj pro programátory, protože až jeho použitím získává jejich dílo finální podobu. Použitý kompilátor a jeho kvality tak mohou výrazným způsobem ovlivnit kvalitu samotného softwaru zejména z hlediska rychlosti.

Nový kompilátor má díky optimalizacím dosahovat lepších výsledků než konkurence. Huawei tvrdí, že plynulost systému se zvýší o 24 %, odezva o 44 % a běh aplikací třetích stran může být po rekompilaci až o 60 % rychlejší. I když se přímo nezmiňuje, s čím se daná čísla srovnávají, zřejmě půjde o nějaký z obvyklých kompilátorů pro platformu Android. Pokud se daná čísla potvrdí i v praxi, pak by to mohlo znamenat, že aplikace budou běhat svižněji i na slabším hardware, což by pro HongMeng mohla být konkurenční výhoda.

Pokud se Huawei rozhodne přejít na vlastní operační systém, nebude čelit největším překážkám v oblasti vývoje samotného systému, ale ve shánění vývojářů a zajištění dostatečného množství aplikací. Nicméně minimálně na domácím trhu by to nemusel být problém, vzhledem k tomu, že operační systém Yun OS vyvíjený Ali a Meizu zde získal 7% podíl.

Diskuze ke článku
TRUMP
Jako vývojář tomuto ksindl* bych neudělal app ani kdyby mě platili zlatem .
Zdar čínští soudruzi
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Vývojáři už těhle lákání zažili... Třebas Microsoft by mohl vyprávět o tom, kolika způsoby už pohořel.
Řezňýk
No jo, po deseti letech to někoho napadlo. Že když se v systému hrabe několik set lidí v Googlu, ve firmě, pak ještě u operátora a pak to totálně zazdí programátoři, co si ani neumí zavázat tkaničku a vyřešíme to jak? Narveme tam další čtyři jádra a 12 GB RAM, aby se na tom vůbec rozběhl Hello World. A lidi se pak ještě chlubí tím, jak mají výkonný mobil. SYMBIAN FOREVER!
Displej
Nemaju sancu mimo cinu a to je ok

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze