Huawei Mate 30 Pro se začal prodávat v Evropě. Má to však háček

13
Huawei Mate 30 Pro se začal prodávat v Evropě. Má to však háček
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Prodej začal v oficiálním obchodě ve Španělsku
  • K dispozici je však pouze na kamenné prodejně v Madridu
  • Cena zůstala vysoká, byť telefonu chybí Google služby

Nejvybavenější smartphone Huawei, Mate 30 Pro, byl představen již v září, doposud se ale prodává zejména v Číně a na několika dalších asijských trzích. Důvodem je obchodní válka, která zuří mezi Huawei a vládou USA. Na čínského výrobce byly uvaleny sankce. V praxi to znamená, že v Mate 30 Pro chybí nejen Google aplikace, ale i Google služby, což je dost omezující především pro západní trhy.

Ani po dvou měsících se tak novinka v Evropě běžně neprodává. Ledy se v tuto chvíli pohnuly ve Španělsku, kde to Huawei z neznámého důvodu riskl a uvedl na tamní trh svůj vlajkový model. Má to však hned několik háčků. Telefonu chybí již zmíněné služby od Googlu a v neposlední řadě je prodej značně omezený. Výrobce zřejmě nečeká velký zájem a Mate 30 Pro nabízí pouze v kamenném obchodě v Madridu. Na výběr je jediná konfigurace, a to stříbrná varianta s 8GB operační pamětí a 256GB úložištěm.

Huawei Mate 30 Pro – první dojmy

Huawei dokonce ani nijak neupravil cenu, a ta tak činí 1 099 eur, což je v přepočtu zhruba 28 tisíc korun. Pro výborně fotografující telefon se špičkovým procesorem i displejem by to byla adekvátní cenovka. Nebýt onoho softwarového omezení. Případní zájemci získají alespoň dárkový šek v hodnotě 299 eur (necelých 8 tisíc korun) na nákup jakéhokoliv dalšího zboží od Huawei.

Huawei Mate 30 Pro

Rozměry158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
Kamil Kýbl
Jako těžítko asi dobrý. Jinak nepoužitelné.
Cca
Karle ty ano, ty to dokážeš žít bez google aplikací, ale to budeš jediný a to huawei nezachrání
Carda
Huawei Mate 30 Pro se začal prodávat v Evropě. Má to však háček a to že si musíte sami vymyslet a vytvořit vlastní systém a
vlastní aplikace aby mobil vůbec fungoval
Zabajc
V článku se píše, že cena je nezměněná a přitom ještě dávají 300€ formou šeku.... Nevím jak pán redaktor, ale mě to timpadem vychází o hodnotu toho šeku levnější ???? a Google služby zas tak úžasný taky nejsou aby měly dopad na cenu koncových zařízení... Osobně mám většinu služeb od Googlu v mobilu zakázáno

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze