Huawei Ascend W1 v redakci: první dojmy a videopohled

52

Do redakce nám dorazil na testování Huawei Ascend W1, který je prvním a dosud jediným modelem čínského výrobce s operačním systémem Windows Phone 8. Na český trh se oficiálně dostal 1. dubna a rázem sesadil Nokii Lumii 620 z trůnu nejlevnějšího smartphonu s Windows Phone 8. Čím tento telefon střední třídy zaujme zákazníka? Jaké jsou naše první dojmy?

Huawei Ascend W1 představil čínský výrobce Huawei letos na začátku ledna na veletrhu CES 2013 v Las Vegas. Jeho uvedení nicméně bylo zcela ve stínu špičkových novinek s Androidem, kterým patřilo pódium a Ascend W1 byl představen jen tak mimochodem. To si však tento smartphone střední třídy, kterým Huawei vstupuje na trh smartphonů s Windows Phone 8, rozhodně nezaslouží. Huawei se s ním už při jeho představení vymezil proti Nokii Lumia 620 a HTC 8S, kterým chce zatopit zejména nízkou cenou, za kterou však zákazník dostane srovnatelnou a mnohdy i lepší výbavu.

Tip: Huawei Ascend W1 a Y300 na českém trhu: známe dostupnost a ceny

Huawei Ascend W1 dorazil na testování v poměrně malé krabičce z tvrdého kartonu, ve které se kromě samotného telefonu skrývala pouze nabíječka s oddělitelným datovým kabelem, pecková sluchátka s mikrofonem použitelná jako handsfree a útlý návod.

Oficiální snímky Huawei Ascend W1

Design a zpracování

Při celkovém pohledu bychom mohli říct, že je Huawei placka, má však dvě designové zajímavosti, které jí ubírají na nudnosti a naopak jí přidávají na eleganci. Jednak je to výrazná kružnice na zadní straně telefonu, do které je zasazena čočka fotoaparátu. Tento prvek jsme již mohli vidět i u jiných telefonů výrobce. Druhým designovým prvkem je pak výrazná brada ve spodní části přístroje. U černého provedení to tak nevynikne, ale u barevných variant je vidět, jak černá část s displejem jakoby sedí na jinak barevném těle.

Huawei Ascend W1 – první pohled

Huawei Ascend W1 má rozměry 124,5 × 63,7 × 10,5 milimetrů a váží 120 gramů. Už to tedy není takový drobek a je tedy o něco větší než jeho konkurenti. Hmotnostně se však zařadí mezi HTC 8S, které váží 113 gramů a Nokii Lumii s jejími 127 gramy. Přesto se však dobře drží v ruce, k čemuž přispívají zaoblená záda a zejména příjemná soft-touch povrchová úprava telefonu.

U řady čínských výrobků jsme si zvykli, že dílenské zpracování není úplně dokonalé a na nějaké vrzání nebo mezery mezi jednotlivými díly se tu nehraje. To však rozhodně není případ tohoto telefonu. Všechny díly perfektně lícují a telefon už od pohledu vypadá bytelně a nic nevrže ani při silnějším stisknutí. Už jen samotné sundání zadního krytu, abyste se dostali k baterii a slotům pro SIM kartu a paměťovou microSD kartu, vyžaduje docela dost síly.

Kromě vypínače je na horní hraně vlevo ještě 3,5 mm jack. MicroUSB konektor pak má své místo na spodní hraně, kde je umístěn asymetricky vpravo. Všechna tlačítka mají tuhý stisk. V případě spouště fotoparátu na pravé straně bych řekl, že až moc tuhý.

Hardware

Ascend W1 nabízí dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, což je o 0,2 GHz více než u Lumie 620. Stejně jako Nokia je i Huawei osazeno grafickým akcelerátorem Adreno 305 a 512 RAM, což je v této cenové kategorii velmi slušná výbava a díky odladěnosti systému není problém ani s menší kapacitou paměti RAM.

Interní paměť má v případě Ascend W1 stejně jako u HTC 8S kapacitu 4 GB, ze kterých vám přitom při prvním spuštění zbývá pouze 1,55 GB, což není nijak oslňující výsledek. Huawei sice podporuje paměťové karty, ale na ty je možné ukládat pouze multimediální obsah, ale není na ně možné instalovat aplikace nebo například ukládat stažené mapy. V tomto ohledu má navrch konkurenční Nokia Lumia 620, která nabízí dvojnásobnou kapacitu interní paměti.

Telefon dostal 4" TFT IPS displej s rozlišením 800 x 480 pixelů, což je u Windows Phone standardem. Barvy na displeji působí živě a displej je dostatečně jemný. Potěší široké pozorovací úhly. Jak si displej poradí s prudkým sluncem, jsem však vzhledem ke klimatickým podmínkám nemohl zatím posoudit. Uvidíme, zda se do recenze ukáže sluníčko.

Výkon a výdrž

Co se týče výkonu a výdrže, nebudu zatím vynášet konkrétní hodnocení ani závěry. Telefon zatím testuji pouhý den, ale papírově by měl poskytnout velmi slušnou výdrž. Telefon je totiž vybaven vyměnitelnou baterií s kapacitou 1 950 mAh, což je znatelný nárůst proti 1300 mAh, které má baterie u Lumie 620. Za ten den, kdy si s telefonem prakticky neustále hraju, se mi jej ještě nepodařilo vybít. Zdá se, že výdrž telefonu by tak mohla být opravdu vynikající.

Z hlediska výkonu nemám, co bych telefonu zatím vytkl. Všechny reakce i pohyby v menu jsou svižné. Telefon se nezadýchává a ani jsem se nesetkal s žádným zamrznutím nebo samovolným restartem. Je zde znát odladěnost samotného systému od Microsoftu.

Fotoaparát

Ascend W1 dostal pětimegapixelový fotoaparát s přisvětlovací diodou. Nicméně když se podíváte do nastavení, tak zjistíte, že výchozím nastavením jsou čtyřmegapixelové snímky s poměrem stran 4:3. Nastavit si nicméně můžete ještě 5Mpx, 3Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx (ve všech případech pouze s poměrem stran 4:3) a VGA. V případě videa je pak výchozím rozlišením 720p, ale můžete si nastavit i VGA. Samotné prostředí fotoaparátu je pak shodné s ostatními smartphony s Windows Phone 8. Možnosti fotoaparátu si nicméně můžete rozšířit pomocí mini aplikací.

Co se týče hodnocení kvalit výstupu fotoaparátu zopakuji, co jsem řekl u Lumie 620. Někde se šetřit musí a také v tomto případě si černého Petra vytáhl fotoaparát. Po krátkém vyzkoušení mohu říct, že na momentky při dobrém osvětlení je dostačující, ale se zhoršujícím osvětlením kvalita upadá. Celkově se ale vzhledem k ceně nejedná o špatné výsledky a Huawei se zařadí do lepší části spektra. Co zamrzí, je nižší celková rychlost fotoaparátu. Telefon je při ostření poměrně líný a i při samotném pořízení snímku mu to docela dost trvá. Možná je to i tuhostí spouště, ale některé snímky se podařilo pořídit až na několikátý pokus. Na fotografování rychlých objektů to však rozhodně není.

Kromě zadní kamery dostal Ascend W1 i přední kameru. Ta má stejně jako u Lumie 620 rozlišení pouze 0,3 Mpx, ale pozitivně musím hodnotit už jen samotnou její přítomnost, která není v této cenové kategorii vůbec běžná. Jedná se tak o příjemné vylepšení, které oceníte zejména při videohovorech.

Novinku nyní v redakci podrobujeme důslednému testování. Na co konkrétně se máme zaměřit? Ptejte se na vše, co vás zajímá, a my vaše dotazy zapracujeme do připravované recenze. Pokud jste sami majitelé telefonu, oceníme vaše tipy a postřehy z užívání.

Technické parametry Huawei Ascend W1

Kompletní specifikace
Konstrukce124,5 × 63,7 × 10,5 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8230, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor1 950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:04 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 5 000 Kč
Diskuze ke článku
Jakub
Telefon je to pěkný a za zajimavou cenu, má však oproti konkurenční nokii jednu velkou nevýhodu a to je podpora.. Huawei, samsung ani htc nikdy nebudou mít takovou podporu ( aplikace, doplňky v systému) jako Nokia a proto bych si tento telefon nekoupil.
pauletakk
Dobrý den, bylo by možné porovnat výdrž při různých stylech užívání? Např.: neustále zapnutý displej-chat/hry/video, oproti tomu pak jen 2G Data, občasná kontrola času, pár sms, a nebo několik hodin hudby+online na několika účtech v několika aplikacích? Děkuji :)
Teo1
Má 4GB pamäti čo absolútne nestačí. Mal som HTC 8S ktoré má takú istú pamäť a myslel som že bude stačiť keď tam nebudem moc inštalovať, ale nestačí. Pár aplikácií, jedna mapa a pamäť bola plná. Prišla aktualizácia telefónu čo mala velkosť 420mb a mazať všetko, aby som mohol aktualizovať! Nikdy nechcem už nič pri WP čo nemá pamäť aspoň 8GB. Pokiaľ nie je možné aspoň mapy dávať na pamäťovú kartu, alebo inštalovať na ňu priamo aplikácie tak 4GB nikdy viac. Môže to mať akú chce cenu, keď telefón s WP8, tak jedine Nokiu aj pre jej výhody - navigáciu, doplnkové aplikácie to je to plus, čo za to stojí.
Jaroslav
Výborný telefon ale těmi 4GB vnitřní paměti to zabili. Smatphon je o aplikacích a ty jdou nainstalovat u WP jen na vnitřní paměť. Majitel tak nevyužije podstatné výhody WP telefonů kdy systém nezpomaluje a běží stejně svižně i s desítkami aplikací. Tady jich nainstalujete pár a bude plná vnitřní paměť. Škoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze