HTC S710: levné Windows Mobile 6 s QWERTY
recenze

HTC S710: levné Windows Mobile 6 s QWERTY

3

HTC S710 Vox je vůbec první chytrý telefon, který nabízí operační systém Windows Mobile 6 Standard. Dále potěší i výsuvnou QWERTY klávesnicí, přítomností Wi-Fi, Bluetooth 2.0, slotem pro karty microSD nebo také výborným displejem. Na druhou stranu, displej není dotykový, jak by se nám mohlo zdát, a zamrzí i absence 3G.

Tchajwanský výrobce mobilních telefonů, společnost HTC (High Tech Computers corp.), se snaží poslední dobou vyjít vstříc co možná nejvíce zájemcům o netradiční mobil. Touto větou mám ale na mysli spíše fakt, že se HTC pokouší zaplnit právě ty místečka na trhu, kde jiní tzv. "neoperují". A proto také přichází nový model HTC S710, který je sice klasickým smatphonem bez dotykového displeje, ale navíc nabídne i výsuvnou QWERTY klávesnici. Dokáže si tímto krokem získat tchajwanský výrobce vás, čtenáře a možné budoucí zájemce?


Oficiální fotografie HTC S710

Technické parametry

Rozměry 100 x 50 x 18 mm
Hmotnost 140 gramů
Konstrukce výsuvná (na pravou stranu)
Barevné provedení stříbrno-černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Procesor a paměť procesor TI OMAP taktovaný na 200 MHz
64 MB RAM, 128 MB ROM + paměťové karty microSD
Operační systém Windows Mobile 6.0 Standard
Verze firmware 1.15.405.2
Organizační funkce kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, diktafon, fligh-mód
Multimédia 40-ti hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, AAC++), video přehrávač (WMV, MP4), WAP 2.0, internetový prohlížeč Microsoft Internet Explorer
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání QCIF videa (176 x 144 px, 30 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (HTC ExtUSB, 11-pin mini-USB konektor, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), Wi-Fi (IEEE 802.11b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol 1050 mAh
pohotovost max.: 220 hodin
max. doba hovoru: 220 minut
Cena a dostupnost 8 500 Kč
2. čtvrtletí 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku
  • Li-Pol baterii s kapacitou 1050 mAh
  • CD se softwarem (a s trial verzí Office Outlook 2007)
  • stereo headset
  • datový USB kabel (USB 2.0)


HTC S710 při rozbalování z krabice...

Pro koho je HTC S710 Vox?

  • pro všechny smartmaniaky, kteří by rádi vyzkoušeli první zařízení s OS Windows Mobile 6.0
  • pro všechny, kteří pokukují po jejich prvním modelu s operačním systémem
  • zakoupí si ho i lidé pro práci, kteří neustále pracují například s emaily

Design a konstrukce: malý, ale chytrý

HTC S710 je telefon poměrně kompaktní když jej srovnáme s jinými podobnými smartphony. S rozměry 100 x 50 x 18 milimetrů se však nedá říci, že by šlo o revolučně malý a lehký mobilní telefon. Svůj lví podíl na tom má hlavně výsuvná QWERTY klávesnice, která přidává značnou část milimetrů, co se do tloušťky telefonu týče. Hmotnost se u smartphonů vždy pohybuje na celkem vysoké hranici, a tak se v tomto případě nelze divit hodnotě 140 gramů.

Tělo novinky je vyrobeno ze stříbrně-černého plastu, který na zadní straně telefonu působí na dotek tak, jako by byla celá tato strana telefonu pogumovaná. Na tomto materiálu se však zachycuje většina otisku prstů. Ještě horší je to ale na přední straně, kde podobná úprava povrchu není. Nevyhnete se tak neustálému leštění zapatlané plochy nejen na displeji, ale i na tlačítkách a stříbrnému povrchu okolo nich.

Na přední straně telefonu se nachází již tradičně displej, externí reproduktor, ovládací pětisměrná klávesa a numerická klávesnice či logo tchajwanského výrobce. Na pravém boku se usídlil, vedle tlačítka pro aktivaci fotoaparátu a pořízení snímku, slot pro paměťové karty microSD. Tento slot je krytý malou pryžovou krytkou. Druhý bok telefonu ukrývá dvojici tlačítek pro regulovaní hlasitosti a třetí tlačítko pro spuštění hlasové schránky. Chybí zde tedy jog-dial, který mnoho zkušených uživatelů vždy radikálně vyžaduje.

Na horní části telefonu se krčí pouze tlačítko pro výběr vypnout/zapnout přístroj. Spodní část smartphonu je na tom podstatně lépe. Skrývá dírku pro poutko, konektor (krytý gumou) a miniaturní mikrofon. Zadní strana oslní snad jen objektivem s rozlišením 2 Mpx, konektorem pro externí anténu či hlavním reproduktorem. V oblasti s fotoaparátem se nachází dvě vystouplé gumové „nožičky“, které chytře podloží telefon tak, aby se brzy tato strana nepoškrábala, když telefon budete pokládat třeba na nějakou špinavou plochu.

Mechanismus pro vložení a vyjmutí karty SIM bych zrovna neoznačil za příliš šťastné řešení. Kartu sice v pohodě bez potíží vložíte do útrob slotu, následné vyjmutí ale nemusí být vůbec lehké. Jde jen o to, jak jste šikovní (nebo jak máte dlouhé nehty) a hlavně jakou máte trpělivost.

Baterie a výdrž: smartphone se drží

Baterie je typu Li-Pol (Li-Polymer) a skýtá kapacitu 1050 mAh. Z hlediska řeči čísel je tento údaj celkem chvályhodný. Jinak tomu není ani v reálu. HTC S710 vydrží s průměrnou zátěží tak 2 až 3 dny. Musíme však počítat i s připojením telefonu přes Wi-Fi či Bluetooth 2.0. Obě dvě technologie totiž razantně ukusují velikou část z baterie. Záleží ale i na tom, jak dlouho budete poslouchat hudbu, telefonovat, hrát hry apod.. HTC S710 je pouze čtyřpásmový GSM telefon, a tak nemusíme počítat alespoň s rychlejším vybitím baterie v sítích 3.generace, UMTS. Telefon však lze mít zároveň spuštěný a nebýt přihlášen přímo k operátorovi. To také dost baterii šetří.

Klávesnice: vyberte si, co ráčíte

HTC S710 disponuje rovnou dvěma klávesnicemi. Začněme s tou menší. Na numerickou klávesnici na přední straně telefonu zbylo dostatek volného prostoru, a tak výrobce nešetřil a připravil dostatečně veliká jednotlivá tlačítka. Přehmaty by proto neměly vůbec nastat. Přispívá tomu i další fakt, že jsou jednotlivé řady tlačítek uspořádány kaskádovitě. Povrch je vyroben z jiného materiálu než celé okolí displeje a přední strany smartphonu. Otisky prstů se zde neuchytí za žádnou cenu. Podsvícení celé této numerické klávesnice je krásně do modra. Vyčnívá pouze dvojice tlačítek pro volbu přijmout/odmítnout hovor. Ty svítí zeleně, resp. druhé červeně.

Druhá klávesnice je výsuvná QWERTY. Povrch je stejný jako na numerické klávesnici. Liší se však podstatně ve velikosti jednotlivých tlačítek. Zatímco na numerické bylo dostatek místa, na této QWERTY klávesnici je ho o poznání méně. Vměstnat celkem 38 tlačítek na takovýto prostor si muselo vyžádat svou daň. Celá klávesnice se naštěstí ovládá celkem dobře. Drobné přehmaty za čas samy zmizí a pak to bude jen pohodlí využívat více prstů najednou. I u této sekundární výsuvné klávesnice je velmi pěkné modré podsvícení. Menší připomínku bych ale přeci jenom měl. Všechna tlačítka jsou nepřiměřeně zapuštěna a vyčnívají jen mírně nad okolní povrch. Pro někoho by toto mohla být překážka. Proto radíme, abyste si nejprve telefon někde sami vyzkoušeli a až poté se rozhodli.

Displej: veliký a krásný, nikoliv dotykový

Displej na sebe upoutá hned na první pohled: veliká úhlopříčka, QVGA rozlišení (240 x 320 px) a počet barev až 65 tisíc. Bohužel však není dotykový, jak by si někdo mohl právem myslet. Počet barev také měl být mnohem vyšší. Na dnešní dobu je 65 tisíc barev už trochu málo, když bychom se podívali třeba na srovnání s konkurencí. Problémem je ale systém Windows Mobile, který více barev nedokáže zpracovat. Pro výrobce je proto zbytečné investovat do lepšího a dražšího displeje. Displej je samozřejmě aktivní, bohužel však jeho využitelnost na přímém slunečním světle celkem pokulhává, protože toho na něm příliš moc neuvidíte. Dále si můžete nastavit časový limit podsvícení displeje. Kontrast či jas však nastavit nelze. Pro výchozí obrazovku můžete zvolit jeden z předem nainstalovaných vzhledů a k tomu si ještě vybrat jedno z barevných schémat či obrázek pozadí.

Hlavní menu, ovládání: podle svého gusta

Hlavním ovládacím prvkem se na přední straně „Voxu“ stalo pěti-směrné tlačítko, kterému napomáhá dvojice kontextových kláves. Nechybí ani „vracečka“, která je napravo od kontextové klávesy, dále klávesa „home“ a dvojice tlačítek pro přijmout/ukončit hovor. Po vysunutí QWERTY klávesnice vám poslouží dvojice kontextových tlačítek (levá a pravá SoftKey), klasický „enter“, mezerník (space), vracečka (backspace), přepínače Fn (function) a CapsLock. Jedinou výhradu bych měl k levému a pravému tlačítku SoftKey, které je doslova „nalepeno“ na hranu přední části telefonu, a tak se ovládá celkem špatně.

Zamknutí kláves můžete provést pouze stisknutím tlačítka pro vypnutí/zapnutí telefonu a následné volby „Zámek“. Nemáte tak možnost zamykat pomocí dvojice kláves jako je tomu u jiných dnešních mobilů. Alespoň, že telefon můžete takto odemykat pomocí levé kontextové klávesy a „hvězdičky“. V tomto případě je ale nefunkční tlačítko pro zapnutí/vypnutí telefonu.

Fotoaparát: lepší než nic, ale…

Novince HTC S710 nechybí fotoaparát, který dokáže pořizovat snímky v rozlišení 2 Mpx (1600 x 1200 px). Chybí však autofocus, krytka i jakékoliv pomocné přisvětlení. Fotografie proto nebudou patřit k těm lepším, které dnes můžete mobilním telefonem pořídit. Pokud vám ale zas tak nejde o kvalitu, jako spíše o pořizování momentek přes den, tak bohatě poslouží svému účelu.

Fotoaparát se aktivuje buď v menu telefonu, nebo přímo tlačítkem pro spuštění fotoaparátu. Doba aktivace odpovídá přibližně 3 sekundám. S telefonem se fotí na šířku, tedy horizontálně. Pro přiblížení poslouží směr nahoru/dolů na pěti-směrném tlačítku. Bohužel 2x digitální zoom je možné použít pouze pro VGA rozlišení (640 x 480 px) a 10x digitální zoom pouze při nejnižším možném rozlišení, tedy 120 x 160 px, při jiné velikosti vám to telefon prostě nedovolí.

Telefonu bohužel chybí makro režim. Můžete si však nastavit alespoň různé efekty, samospoušť, vyvážení bílé, rozlišení fotografie, režim měření expozice, apod. Pořízená fotografie se po stisknutí příslušného tlačítka ukládá přibližně po dobu 2 sekund, poté můžete ulovit nové snímky.

Zkušební fotografie - HTC S710:




S Voxem nebo-li HTC S710 si můžete také pořizovat video nahrávky. Musí vám však postačit poněkud malé rozlišení 176 x 144 px. Zato ale s možností nahrávat s 2x digitálním zoomem. Ten ale musíte mít zapnutý ještě předem, než vůbec začnete cokoliv nahrávat. Následný formát videa je pak mp4. Délka videa odpovídá přímo úměrně paměti v telefonu (popřípadě paměti na paměťové kartě).

Zkušební video 1 (mp4, 371 KB, 176 x 144 bodů)
Zkušební video 2 (mp4, 196 KB, 176 x 144 bodů)

Přehrávač hudby: ořezaný Windows Media Player

V telefonu lze otevřít hudební či video soubory pomocí tzv. správce zvuku. Ten vypadá na první pohled celkem slušně, žádné výstřelky, vše přehledné. Citelně však chybí jakýkoliv ekvalizér, jak manuální, tak i přednastavený. Můžete však tvořit playlisty, u kterých se mi obzvlášť zamlouvalo řešení přidávat skladby do seznamu stop kdykoliv přímo v knihovně. Nemusíte tak zdlouhavě otevírat jednotlivé playlisty a tam skladby přidávat. Správce souborů lze samozřejmě při poslechu jednoduše minimalizovat. Do této kapitoly nesmím zapomenout uvést, že telefonu nechybí ani tzv. flight-mode, nebo-li možnost vypnutí telefonní části, třeba když jste zrovna v letadle a rádi byste přitom poslouchali nějakou hudbu.

Dodávaná sluchátka hrají podprůměrně, potěší na nich snad jen regulace hlasitosti na modulu s mikrofonem či tlačítko pro přijmutí hovoru. Doporučuji vám raději si pořídit vlastní sluchátka, která připojíte buď přes Bluetooth nebo kabelem po zakoupení redukce z mini-USB portu. V telefonu se nachází také klasický Media Player, který nabídne v podstatě stejné funkce, avšak v méně líbivém kabátku a s nepříliš pohodlným ovládáním. Ani zde nenaleznete ekvalizér. Velkým nedostatkem u HTC S710, stejně jako u HTC Touch, je bezesporu absence FM rádia, které je u mnoha lidí oblíbeno a tvrdě vyžadováno.

Telefonování a telefonní seznam: zavolejte si i přes Skype

Do telefonního seznamu se vejde nepřeberné množství vícepoložkových záznamů. Celkovou kapacitu kontaktů určuje paměť telefonu. Na příchozí hovor vás může upozornit nejen obrázek, ale i videonahrávka. Telefon nabídne i dobře známé vyzváněcí profily. Třešničkou na dortu je možnost zavolat si zdarma přes Skype. K tomu však musíte být nejprve v dosahu Wi-Fi sítě a poté samozřejmě být již registrovaný uživatel společnosti Skype. Volat zdarma odkudkoliv k někomu na PC se ale vyplatí, nemyslíte?

Zprávy: klasika i paráda

Telefon HTC S710 je připraven pokrýt celkem tolik zpráv, kolik máte ještě volné paměti. O volné místo pro vaše zprávy by tak rozhodně neměla být nouze. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Při psaní zprávy vám telefon okamžitě ukazuje, kolik jste již napsali i kolik vám ještě zbývá znaků do jedné sms (160 znaků). Po překročení ihned zobrazí hodnotu max. počtu znaků druhé sms (306) a vedle se objeví napsáno „zpráv: 2“. Zprávu lze samozřejmě poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout zpětnou doručenku.

HTC S710 Vox také podporuje multimediální zprávy MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami.

Datové funkce: hurá s Wi-Fi, ale bez 3G

Z hlediska datových přenosů se HTC S710 velmi podobá známějšímu modelu HTC Touch. Proto jsme právě v této kapitole použili většinu textu z naší dřívější recenze. Pro připojení poslouží GPRS (třída 10) a EDGE (třída 10). Podpora sítí 3.generace zcela chybí a tak nezbývá nic jiného, než zklamaně zakroutit hlavou. Pokud používáte na cestách městem či republikou datové funkce, budete se muset obrnit trpělivostí a riskovat, že se vám zrovna v průběhu kontroly a stahování emailů nebude snažit nikdo dovolat. Přes Bluetooth 2.0 lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení USB 2.0 kabelu, který je součástí prodejního balení. Samozřejmostí je možnost nabíjet Vox i během připojení k počítači. Tuto funkci však lze i vypnout. Nechybí bezdrátové sítě Wi-Fi, k němuž se lze snadno připojit a poté brouzdat mnohem rychleji světem internetu.

Webový prohlížeč Internet Explorer je v porovnání s prohlížečem v chytrých Nokiích nebo Sony Ericssonech opravdu pomalý a stránky neumí vykreslit tak jako na počítači. Plnohodnotné stránky se tak většinou objeví rozhozené a kvůli absenci 3G trvá jejich načítání příliš dlouho. Zamrzí také absence RSS čtečky. Oba neduhy se však dají snadno řešit díky operačnímu systému. Doinstalovat lze kvalitnější prohlížeč (například Opera Mobile nebo Opera Mini) i samostatnou RSS čtečku.

Organizační funkce: k nezaplacení

V organizaci času pomůže velmi kvalitní kalendář, obsahující kromě měsíčního, denního a týdenního pohledu také souhrnný roční režim. Nechybí úkoly, kalkulačka a poznámky, do kterých je možné nahrát krátkou hlasovou poznámku. V pořádném smartphonu nesmí chybět ani editory Word, Excel a Powerpoint dokumentů, a ty HTC S710 má. Proto tak do puntíku splňuje vše, co se od pořádného manažerského pomocníka očekává. Chybí snad jen stopky a časovač, ale ty je možné kdykoliv do telefonu nainstalovat. Navíc, díky operačnímu systému Windows Mobile 6.0 existuje velmi široká škála různých aplikací, a tak bude určitě z čeho vybírat.

Díky operačnímu systému WM 6.0 lze doinstalovat stovky vlastních aplikací a her. V telefonu nechybí ani emulátor JAVA her a aplikací, po jehož spuštění můžete instalovat, spouštět a spravovat JAVA aplikace v paměti. Bohužel si však nerozumí s mnoha moderními 3D hrami, nepochodili jsme ani s novými benchmarky Jbenchmark 3D a Jbenchmarch HD. V paměti nalezneme dvě předinstalované hry: klasický Solitaire a arkádový Bubble breaker.

Zhodnocení: ostudu rozhodně neudělá

HTC S710 je velmi účinný přístroj, který ocení především organizační lidé, jako jsou třeba manažeři. V zásuvce za postelí však nezůstane ani u jiných lidí, neboť má co nabídnout všem věkovým kategoriím (snad kromě novorozeněte). Jeho přednost je jasná – výsuvná QWERTY klávesnice, operační systém Windows Mobile 6.0 či podpora EDGE, které ocení většina Čechů. Na 3G se bohužel i nyní pozapomnělo, ale i tak není důvod k přílišným obavám. Pokud hledáte rychlé bezdrátové připojení, pak vám jistě poslouží Wi-Fi. Do telefonu si navíc můžete nainstalovat například program Skype a pak volat zdarma přímo přes Wi-Fi. Celkem příznivá je i počáteční cena Voxu, která se pohybuje okolo částky 8 500 Kč.


HTC S710 v přírodě v pozdních podzimních dnech


HTC S710 v přírodě v pozdních podzimních dnech
Diskuze ke článku
Přemysl Kolář
Nenašel jsem možnost příjmání faxů a zajímalo by mě jejich ukládání ,taky jakým způsobem je možné najít číslo volaného kkyž nevým pod kterým prvním nebo druhým jménem je zapsán,případně firmou. Kontaktů mám kolem 500 a mám v tom hokej. Díky za informace.
kryten3000
zajímalo by mě jestli při zakoupení jste museli do telefonu stahovat český jazyk a nebo jestli ja to podle jazyku na kartě sim
htc s710
prosim jak mam spustit tento telefon po formatovani kdyz mi to nacte jen do vindovs mobile dekuji za odpoved

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze