HTC J Butterfly: exotický obr s FullHD displejem

26

HTC dnes představilo novinku jménem J Butterfly. Jedná se o dlouho očekávanou odpověď na oblíbenou řadu hybridních tabletotelefonů Galaxy Note od Samsungu. Hlavními marketingovými lákadly bude ultrajemný displej s Full HD rozlišením a čtyřjádrový procesor Snadpragon S 4 Pro.

HTC J Butterfly vypadá opravdu skvěle, v Česku se sním ale bohužel alespoň prozatím nesetkáte

Pokud bychom HTC J Butterfly počítali mezi mobilní telefony, pravděpodobně by nenašlo přemožitele. Tchajwanský výrobce by na něm tedy v případě nasazení rozumné cenovky mohl celkem slušně vydělat podobně, jako Samsung na podobně koncipovaných modelech Galaxy Note. Bohužel strategie HTC je taková, že novinku zatím nabídne pouze u vybraných operátorů na trhu v Japonsku. Rovnou tak můžete přestat slintat.

Super LCD třetí generace ve Full HD

Největší a nejdražší komponentou na celém zařízení bude pravděpodobně displej. Jedná s o 5 palcový exemplář typu Super LCD, kterou HTC používá už docela dlouhou dobu. "Motýlek" ale jako vůbec první přístroj přináší třetí generaci této technologie, která by měla nabídnout ještě lepší kontrast barev, pozorovací úhly, čitelnost na přímém slunci a další vylepšené vlastnosti. Určitě zajímavé je i rozlišení. HTC použilo neuvěřitelně jemné Full HD rozlišení, tedy 1920 × 1080 pixelů. Při úhlopříčce pěti palců nám tedy vychází jemnost opravdu úchvatných 440 ppi, což je výrazně více, než u kteréhokoliv jiného telefonu, tabletofonu nebo tabletu na trhu. Je neuvěřitelné, kam se vývoj displejů za tak krátkou dobu posunul. Je sice otázkou, k čemu je takto vysoké rozlišení, když lidské oko nedokáže rozlišit z běžné vzdálenosti jemnost displeje zhruba nad 300 ppi, marketingově to je ale jistě silné lákadlo a obraz bude určitě úchvatný.

Oficiální video

Tělo prvního hybrida na pomezí smartphonu a tabletu v podání HTC vypadá opravdu exoticky. Alespoň tento pocit evokuje podle tiskových fotografií například červeno-černá varianta s obdobně laděným schématem uživatelského prostředí. Rozměry jsou celkem odpovídající typu daného zařízení. Na výšku má 143 milimetrů, na šířku 71 a v pase mu naměříte 9,1 milimetru. Hmotnost vzhledem k těmto rozměrům dosahuje velmi přijatelné hladiny 140 gramů. Japonského zákazníka by si HTC určitě velice naštvalo, kdyby novinku nevybavilo nějakým stupněm odolnosti proti okolním přírodním vlivům. To se naštěstí nestalo a model J Butterfly je odolný proti prachu a vodě, což specifikuje certifikát IPX5.

Výpočetní hardware na výši

Uvnitř designově povedeného těla nalezneme také velice dobrou výbavu. Pokud se budeme bavit o hardwaru, může se HTC J Butterfly pochlubit opravdu tím nejlepším. Výrobu SoC čipu si vzal na starosti Qualcomm, který dodal nejvyšší variantou svého, v poslední době tak hojně diskutovaného CPU Snapdragon, označovanou jako Snadpragon S4 Pro, nebo také APQ8064. Nechybí tedy čtyřjádrový procesor s maximálním taktem 1,5 GHz na každé jádro, GPU Adreno 320, a také 2 GB operační paměť RAM. Interní paměť trošku zaostává s kapacitou pouhých 16 GB. Tento problém ale zákazníci snadno vykompenzují zakoupením microSD karty, na kterou má přístroj naštěstí odpovídající slot.

První pohled - The Verge

Ze strany softwaru nepřepustil výrobce žádný kompromis. HTC J Butterfly bude moci svým uživatelům nabídnout zážitek z nejnovější verze Androidu s označením 4.1 Jelly Bean. Jako obvykle nebude chybět ani propracované uživatelské prostředí HTC Sense s širokou škálou bonusových aplikací. HTC jej navíc mírně poupravilo tak, aby co nejlépe vyhovovalo velkému displeji vysokým rozlišením. Na své si přijdou i fanoušci hudby, jelikož výrobce nezapomněl ani na tradiční softwarový ekvalizér Beats Audio, který pomůže zlepšit zvukový projev při přehrávání hudby ve sluchátkách.

Čím že vás ještě může tchajwanský hybrid zaujmout? Zkusit by to mohl svým vestavěným fotoaparátem. Na těch HTC v posledních modelech výrazně zapracovalo. Těšit se tak můžete opět na vysokou světelnost díky clonovému číslu f/2.0. Fotografie bude snímač pořizovat v rozlišení maximálně 8 megapixelů, videa pak ve Full HD (1080p). Na přední straně v oblasti nad displejem je pak ještě čočka 2 Mpx kamerky, která bude sloužit pro videotelefonování.

Konektivita rovněž nezaznamenává sebemenší ústupky. Kromě LTE má novinka integrován i čip NFC. Anténa se nachází na zadním krytu a umožňuje například platby v obchodech, rychlý přenos souborů nebo spárování s rozličnými typy příslušenství.

HTC J Butterfly se začne prodávat v prosinci u Japonských operátorů KDDI a AU. Barevné varianty budou celkem tři, a to červená, černá a bílá. Cenu prozatím výrobce blíže nespecifikoval. To nás ale vzhledem k dostupnosti novinky pouze v Japonsku tolik trápit nemusí. Zajímalo by nás spíše, zda se HTC například v první polovině příštího roku odhodlá představit i verzi přístroje určenou pro prodej po celém světě včetně České republiky. Jak už totiž dokázal výše vícekrát zmiňovaný Samsung, podobné nekompromisně vybavené přístroje kategorie tabletofon si své zákazníky určitě najít dokážou. A jak se nové HTC líbí vám?

Technické parametry HTC J Butterfly

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 71 × 9,1 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, ?

Zdroje: theverge.com

Diskuze ke článku
Šlosi
Tak to je jiné peklo, ten bílý je krásný :)
baltimora
Zrejme tam bude asi tento display (odkaz) od Japan Display Inc. (JDI) (vznikol zlúčením troch spoločností Sony Mobile Display, Toshiba Mobile Display a Hitachi Displays):

http://www.j-display.com/english/news/2012/20121004.html

Tento nový display od JDI by mal mať i nový telefón (vlajková loď) od SONY.
n7610
tak za tohle palec na horu to se HTC povedlo je to krasavec
tybo
Ta udávaná kapacita baterie je pravdivá nebo překlep? 2020mAh na 5¨ 1080p display??? To je stejný jako použít na nastartování auta tužkovou baterku:-D To si v HTC myslí, že Ti Japonci budou tenhle mobilní telefon používat jen jako budík ne? :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze