HP představilo pět nových tabletů s Androidem a Windows 8

4

Americká společnost Hawlet-Packard tento týden představila hned pět nových tabletů. Ty se svými parametry budou snažit rozprostřít mezi široké cenové rozpětí. Těšit se tak můžete jak na 7palcový, poměrně levný model s Androidem, tak i na větší kousek s úhlopříčkou 10 palců a plnohodnotnými Windows 8.

Hawlet-Packard logo

Firma Hawlet-Packard patří společně s IBM, Dell a dalšími k praotcům a tvůrcům trhu s dnešními moderními počítači. Přesto se jí však před několika lety nepodařilo zachytit nejnovější reinkarnaci PC v podobě tabletů. Ne že by se o to firma nesnažila, nicméně neschopnost tablety a vlastně i chytré telefony, které dlouhá léta prodávala významněji prodat, zkrátka způsobila, že se HP z mobilního trhu postupně stáhlo. Vzpomeňme například na nechvalně proslulý TouchPad se systémem WebOS, jehož prodej byl ukončen krátce po zahájení prodeje. Několik tabletů ale stále v nabídce má a včera se k nim připojilo celkem pět nových zástupců.

HP Slate 7 Extreme - malý, levný a výkonný

HP jako jeden z vůbec prvních výrobců využije nabídku grafického gigantu nVidia. Tato firma nedávno představila referenční tabletovou platformu Tegra Note a HP je jedním z partnerů, kteří zařízení s touto platformou vypustí na trh. Těšit se tedy můžeme na 7palcový tablet Slate 7 Extreme, jehož základním stavebním kamenem je jednoznačně špičkový čipset NVIDIA Tegra 4 s výkonnou grafickou jednotkou GeForce. Displej nabídne rozlišení 1280 x 800 pixelů s využitím technologie IPS. Vnitřní paměť disponuje kapacitou 16 GB, nechybí ani slot na paměťové karty.

Slate 7 Extreme se rovněž může pochlubit zajímavým designem. V něm hrají prim především stereoreproduktory s technologií PureAudio. Nechybí ani dvojice kamer. Ta hlavní na zadní straně s rozlišením 5Mpx a spoustu funkcí navíc, které využívají silného procesoru, a sekundární kamerka pro videohovory na přední straně pak s VGA rozlišením. Z dalších benefitů, které tablet nabízí, lze ještě za všechny uvést, že k tabletu bude dodáváno užitečné pero jménem DirectStylus.

HP Slate 8 Pro - rovnou proti iPadu

Další z nových tabletů od HP se pro změnu pouští do přímého souboje s iPadem mini. Předurčuje jej k tomu už samotná úhlopříčka displeje 7,9 palce. Displej nabídne pěkné rozlišení 1600 x 1200 s poměrem stran 4:3 přesně, jako právě zmiňovaný tablet s nakousnutým jablkem ve znaku, jen s tím rozdílem, že displej nového HP bude o poznání jemnější než u iPadu mini.

Slate 8 Pro rovněž stejně jako jeho menší bratříček bude obsahovat SoC Tegra 4 od nVidie. Operačním systémem je samozřejmě Android v blíže nespecifikované verzi. Jinak celkem povedený design tabletu kazí poměrně velké okraje okolo displeje. Za tento tablet si prý v HP budou účtovat 229 dolarů, tedy zhruba 4 300 Kč.

HP Slate 7 HD a Slate 10 HD - malý a velký

Dvojice se, jak už název napovídá, liší hlavně velikostí displeje 7 a 10 palců. Přídomek HD je zde ovšem spíše marketingovým tahákem, jelikož oba nabízejí rozlišení LCD panelu „pouze“ 1280×800 pixelů, i když i to je HD. Jedná se opět o tablety s Androidem, tentokráte ovšem bez čipsetu řady Tegra. Výrobce pro změnu využil levných SoC PXA986 od Marvellu.

Oba tablety se můžou pochlubit slotem pro SIM kartu. Díky němu se nový majitelé budou moci připojovat na internet krom Wi-Fi také za pomoci mobilní sítě 3G. Zajímavostí je podpora softwarového zvukového vylepšení od Beats Audio. Oběma tabletům nechybí dvojice fotoaparátů a také slot pro paměťové karty micro SD.

HP Omni 10 - našlapaná Windows 8 na deseti palcích

Jako pomyslnou vlajkovou loď mezi nově představenými tablety od HP lze vyzdvihnout novinku s názvem Omni 10. Tento tablet je jedním z prvních, které budou nabízet novou procesorovou platformu od Intelu - Bay Trail. Desetipalcový displej s jemným rozlišením 1920x1080 pixelů, 2 GB RAM, 128 GB SSD a 8 Mpx fotoaparát. To jsou zajímavé hardwarové specifikace. Dlužno samozřejmě zmínit také operační systém Windows 8 (nikoliv RT). O ceně se prozatím nic bližšího neví.

Stihnou to pod stromeček

Bližší data o ceně nových tabletů nemáme. Stejně tak není známo ani přesné datum zahájení prodeje. Ví se pouze, že by se tak mělo stát zhruba v průběhu listopadu, jelikož výrobce bude pochopitelně chtít stihnout předvánoční trh. Co myslíte? Má HP s novou pěticí tabletů šanci uspět?

Zdroje: theverge.com

Diskuze ke článku
fero
Ten HP Omni 10 bych si nechal líbit, počkáme si na cenu ale tipuji tak 20 tis a víš
Roman Schröder
Roman Schröder
No konecne neco poradnyho s W8. Ale asi bude poradna i cena....
Fry
tej ceny sa obávam aj ja... ak by bola aspoň trochu priateľná beriem Omni všetkými desiatimi...
buuuum
no to je zoufaly pocin od svetove firmy HP...konkurence se smeje a vesele si planuje svoje produkty. postradam konkurenci levnym Acerum s HD displayem, proc si mam kupovat neco drazsi s napisem HP ? jakoby uz neslo srazit cenu, coz je samozrejme nesmysl...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze