Že to ale trvalo. Androidy už nebudou „oslňovat“ své uživatele

3
Že to ale trvalo. Androidy už nebudou „oslňovat“ své uživatele
Fotografie: Wladislaw Peljuchno, unsplash.com
  • Android nejprve rozsvítí displej a až pak začne regulovat jeho jas
  • V určitých situacích to může být nepříjemné
  • Toto chování by se do budoucna mělo změnit

Senzor okolního světla je tak samozřejmou výbavou prakticky všech telefonů, že už ho ani nevnímáme. Jeho hlavním úkolem je poskytovat data o míře okolního osvětlení, na jejichž základě pak telefon může automaticky upravovat jas obrazovky. Pomáhá to nejen zvyšovat uživatelský komfort, ale také šetřit energii. V dnešních telefonech je tato funkce obvykle bezproblémová a rychlá. Je zde ovšem jedna výjimka, která vychází už z podstaty návrhu funkce: míra potřebného jasu se stanovuje až po zapnutí displeje.


V praxi tak dochází k nepříjemným okamžikům, kdy vás váš telefon může oslnit, podobně jako světla protijedoucího automobilu. Když například pracujete s telefonem na slunné ulici, a pak jej znovu zapnete v tmavé místnosti (například v kině), na pár okamžiků vám bude do očí svítit stále maximálním jasem. Vývojář Mishaal Rahman si při analýze zdrojového kódu QPR2 Androidu 13 všiml, že operačním systém toto chování změní. Nově by měl určit úroveň jasu ještě před tím, než se displej rozsvítí.

Tato drobná, leč poměrně praktická úprava, by se do telefonů s Androidem měla dostat nejpozději s příchodem Androidu 14.

Diskuze ke článku
Damara226
Damara226
Na Samsungu tohle funguje už dlouho
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Wow, uprimne by me nenapadlo, ze to funguje jinak ...... celkove to ukazuje na "kvalitu" a "testovani" tohoto produktu ...... na druhou stranu google omlouva, ze je to vyhledavac a ze je aspon konzistentni v tom, ze vse ostatni, na co kdy sahl, je fakticky propadak:o))))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze