Google Pixel 4a se loučí. Google ukončil jeho podporu

1
Google Pixel 4a se loučí. Google ukončil jeho podporu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Telefon končí s podporou po třech letech
  • Poslední aktualizace na telefon dorazila v srpnu

Google Pixel 4a byl oficiálně představen již zkraje srpna 2020. Tehdy šlo o příjemně kompaktní zařízení, kterým se Google snažil zaujmout i zákazníky hledající nový telefon ve střední třídě. Pixel 4a disponoval 5,8" OLED displejem s dostatečně jemným Full HD+ rozlišením, avšak šetřilo se tehdy třeba na čtečce otisků prstů, která byla na zadní straně. V rámci dalších úspor nasadil Google dostupnější procesor Snapdragon 730G kombinovaný s 6GB RAM.

Google Pixel 4a

Ačkoliv byl na zadní straně poměrně velký modul, nacházel se v něm pouze jediný hlavní fotoaparát. Disponoval 12,2Mpx snímačem od Sony, kterému nechyběl portrétní režim či oblíbené Noční vidění. Ve výbavě má i stereo reproduktory, NFC a podporuje LTE. Naopak již tehdy plně nastupující 5G telefon ještě neuměl.

Zpočátku mobil nabízel Android 10 a Google ihned po představení slíbil tři roky aktualizací systému, což do puntíku splnil. Pixel 4a postupně obdržel Android 11, 12 a 13, přičemž zcela poslední aktualizace s bezpečnostními záplatami dorazila minulý měsíc, tedy v srpnu. Zářijová aktualizace, kterou Google vydal pro novější Pixely, již na model 4a nemíří.

Loučení s podporou pro letošek v řadě Pixel zdaleka nekončí. Říjen je posledním měsícem, kdy dle informací Googlu dorazí aktualizace na Pixel 5 a následně listopad vystaví stopku Pixelu 4a (5G). Oba modely by tak ještě měly stihnout získat blížící se Android 14.

Google Pixel 4a

Rozměry144 × 69,4 × 8,2 mm, 143 g
DisplejOLED, 5,8" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 140 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Nyní je k dispozici beta verze systému Android 14 QPR1, která nabízí Quarterly Platform Releases (QPRs) aktuální stabilní platformy obsahující nové sady funkcí, opravy chyb a vylepšení výkonu ještě před veřejným vydáním.
Se zabezpečením Září.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze