Google Chromecast dostal druhou generaci a speciální audio verzi

2

Po dvou letech od představení první generace Chromecastu, malého zařízení, které umožňuje streamovat multimediální obsah do vaší televize, představil Google jeho druhou generaci. Kromě toho představil i zcela nové zařízení Chromecast Audio, které je určené speciálně ke streamování hudby. Podporu pro Chromecast pak oznámilo Spotify.

Původní generace Chromecastu se prodalo více než 20 milionů kusů. Chromecast 2.0 přichází s úplně novým designem i barvami. Už se nejedná o tyčinku připomínající flash disk, ale nyní jde o disk se zabudovaným krátkým kabelem a HDMI konektorem na konci. To umožní jeho snadnější zapojení i v případech, kde není tolik místa. Kromě toho bude k dispozici i ve dvou nových výrazných barvách – korálové a citrusové, které doplní klasickou černou.

Chromecast 2.0

Chromecast 2 má rozměry pouhých 51,9 × 51,9 × 13,49 mm bez kabelů a příslušenství, váží pak jen 39,1 gramů. Nabídne streamování obsahu s rozlišením až 1080p. Pokud jste se těšili na 4K obsah, může být novinka zklamáním, i když ta takovou cenu se asi na Google nelze zlobit. Z možností připojení disponuje HDMI, kterým se připojuje k televizoru, microUSB a bezdrátovým standardem Wi-Fi 802.11ac (2,4 nebo 5 GHz). Díky integrované adaptivní anténě přitom dokáže zajistit vysoké rozlišení videa při nízkém využití vyrovnávací paměti.

Obsah je navíc streamován přímo z cloudu a přehrává se bez přerušení, i když s telefonem odejdete z místnosti. Princip je tedy stejný, jako u předchozího Chromecastu. Z telefonu nemusíte pouze streamovat obsah nebo ho zrcadlit, což umí i s prohlížečem Chrome, ale smartphone poslouží i jako dálkové ovládání.

Chromecast 2.0

Chromecast funguje s většinou oblíbených streamovacích služeb, jako je YouTube, Google Play a umí i u nás nedostupné služby jako jsou Netflix či Pandora. Fotky si můžete prohlížet například z Google Photos, Getty Images, Facebooku, 500px nebo Pixrl.

Chromecast 2.0 však nabídne i možnost hraní her na velké obrazovce. Google oznámil, že později v tomto roce přijde speciální verze Angry Birds GO pro Chromecast. Vzhledem k tomu, že Chromecast přenáší pouze obraz a využívá GPU telefonu, měli bychom se dočkat celé řady další titulů. Na cestě jsou například Angry Birds Friends, WGT Golf, Monopoly Here and Now, Mini Motors WRT nebo Driver Speedboat Paradise.

Chromecast 2.0

Podporovanými operačními jsou Android 4.1 a vyšší, iOS 7.0 a vyšší, Mac OS X verze 10.7 a vyšší, Windows 7 a novější.

Streamujte hudbu přímo do reproduktoru

Druhým představeným zařízením je úplně nový Chromecast Audio. Zatímco klasický Chromecast je zaměřený na streamování multimediálního obsahu, zde se jedná o úzké zaměření na audio. Chromecast Audio připojíte jednoduše přes 3,5mm jack, RCA nebo optický kabel k reproduktoru a přes Wi-Fi můžete přímo streamovat hudbu z cloudu nebo jí odesílat ze svého smartphonu či tabletu bez složitého nastavování.

Chromecast Audio

Chromecast Audio přitom nepodporuje pouze službu Google Play Music, ale i další streamovací hudební služby. Při jeho představení Google zveřejnil i uzavření dohody s populární službou Spotify, kterou užívá 75 milionů uživatelů. Ta se nicméně netýká pouze Chromecastu Audio, ale i Chromecastu 2.0.

Do konce roku by měl získat Chromecast Audio i podporu technologie multi-room, která umožní přehrávání přes více reproduktorů. Každý z nich však bude potřebovat vlastní zařízení.

Chromecast Audio

Obě nové zařízení jsou už v prodeji přes americký Google Play, takže čeští zákazníci mají opět smůlu. Alespoň oficiálně. Jak za Chromecast 2.0, tak i Chromecast audio zaplatíte shodně 35 dolarů (850 Kč bez DPH).

Aktualizace se dočkala i aplikace

Spolu s novými zařízeními představil Google i novou verzi aplikace pro Android a iOS. Ta nabídne nejen nové rozhraní, které umožní jednoduché používání smartphonu jako dálkového ovladače, ale i snazší vyhledávání obsahu a získávání podpůrných informací například o přehrávaných filmech nebo televizních pořadech.

Stáhnout Chromecast

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: techcrunch.com, theverge.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Kopus
Bude nějakej nové funkce, které nedostane první generace? Nebo jde jen o nový hardware? Vyplatí se koupit teď první generace?
alois
bujde streamovat hudbu i pres pc

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze