GoClever Quantum 4: kam až se dá stlačit cena dobrého mobilu?

55

To, že výrobci dráž prodávají, než vyrábějí je asi každému jasné. Že je ale rozdíl mezi výrobní cenou a konečnou cenou, za kterou zákazníci zboží kupují v obchodech až tak velký rozdíl, už tolik lidí neví. Zářným příkladem této pravdy je nový smartphone od GoClever. Model s dvoujádrovým procesorem a 4palcovým displejem bude stát pouze 2 tisíce korun.

Kde ty loňské sněhy jsou?

Samozřejmě, že to, jaký zisk na telefonu výrobci generují, se odvíjí od spousty věcí. Tím nejdůležitějším je ale určitě obecné povědomí o značce a o jejích telefonech. Proto známí a tradiční výrobci, jako je Samsung, Apple či třeba Sony si mohou za své přístroje žádat horentní sumy a jejich méně známá konkurence musí za modely se stejnou výbavou, pokud chce, aby se prodávaly, chtít zkrátka mnohem méně.

Jednou věcí jsou samozřejmě ceny značkové a neznačkové elektroniky. Pozastavit se ale stojí i za faktem, že tato velmi rychle zastará a výbava, za kterou se platily před několika lety vysoké částky, je dnes k mání za pakatel. Řekli byste například ještě před dvěma lety, že smartphone se 4palcovým displejem s WVGA (480x800 pixelů) rozlišením, dvoujádrovým procesorem s taktem 1,2 GHz a dalšími funkcemi bude stát jen necelé dva tisíce korun? A přece je tomu tak.

S modelem Quantum 4 přichází společnost GoClever, tedy v našich končinách velmi dobře známý a úspěšný výrobce levných tabletů s Androidem. Výbava telefonu ale výčtem výše uvedených specifikací zdaleka nekončí. Zmiňovanému procesoru sekunduje ještě výkonný grafický čip Mali-400MP2. O něco slabší, avšak vzhledem k ceně vlastně stále velmi dobrá hodnota paměti RAM, činí přesně 512MB. Vnitřní paměť pak skýtá celkem 4GB úložného prostoru s tím, že jej lze několikanásobně navýšit díky slotu pro paměťové karty micro SDHC.

Telefon samozřejmě stejně, jako snad veškeré dnešní levné telefony z Asie, pracuje na platformě Android. Potěší relativně aktuální verze 4.2 Jelly Bean, nad kterou nechybí mírná grafická nadstavba. GoClever navíc uživatelům přidává navigaci zdarma, sadu kancelářských aplikací a také několik her.

Když nestačí jedna SIMka

Přesné rozměry nového smartphonu jsou 127 na výšku, 64 na šířku a 9,8 milimetru v profilu. Pomyslná ručička váhy se díky použití plastových materiálů a na dnešní dobu menším rozměrům zastavila na 130 gramech. Vyrábět se budou dvě barevné varianty – klasicky černá a bílá. Na výběr budou dále kryty v celkem pěti různých barevných odstínech.

GoClever Quantum 4 na oficiálních tiskových fotografiích

Základní funkce dnešních mobilních telefonů – tedy telefonování, je sice dnes díky přehršli funkcí, které chytré telefony zvládnou, již celkem upozaděno, stále je však jejich nezbytnou a téměř denně používanou funkcí. Volat samozřejmě budete moci i s telefonem Quantum 4. Ovšem dokonce hned pomocí dvou čísel díky dvojici slotů pro SIMkarty. Konektivita obsahuje Wi-fi b/ g/ n, Bluetooth 4.0, GPS anténu s A-GPS, FM rádio a také mobilní data 2G/3G. Na těle telefonu samozřejmě najdete i 3,5 mm jack konektor pro sluchátka a micro USB pro nabíjení spojení s PC.

Video

GoClever Quantum 4 bude v prodeji už od pondělí 7. října. Výrobce si při této příležitosti připravil akci se dvěma českými společnostmi. Předně s prodejcem Mall.cz, který bude telefon prodávat exkluzivně za cenu 1 890 korun (jaká bude cena v ostatních obchodech není jasné, nedá se však čekat příliš velký nárůst). Pokud si telefon koupíte u Mall.cz, dostanete automaticky voucher na obal na telefon dle svého vlastního návrhu od známé služby skinzone.cz.

Jsme zvědaví, jak se novince na našem trhu bude dařit a jak zatopí zavedeným značkám. S takto nízko posazenou cenou má rozhodně reálnou šanci.

Technické parametry GoClever Quantum 4

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 64 × 9,8 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 1 280 × 720 px
ChipsetCPU: 2×1,2 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2013, 1 890 Kč
Diskuze ke článku
Adam
Budete delat recenzi ? a jak je to s ostatnima barvama ?
xxx
Go Clever a dobry mobil? Veď ich tablety su nefungujuce cinske smejdi. Po vybaleni sa mi jeden vybijal bez nejakej aktivity do hodiny a po dni sa posralo power tlacitko a nešiel ani zapnúť.
Kto napíše slova GoClever a Dobrý v jednej vete je buď neskúsený alebo podplateny.
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Hmm zaujimavy model podobna vybava ako moj Ace 2 len horši fotak a menšia ramka inak v niečom aj lepši v CPU,... a cena je super :)
asdf
Pokud vím, GoClever je firma sídlící v Polsku, nechává si ale samozřejmě telefony vyrábět v Číně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze