Aligator S4000 Duo: výrobce seniorských mobilů se dal na Android

37

Českou značku Aligator máme všichni již dlouhé roky spojenou s telefony s co největšími tlačítky a jednoduchou výbavou, tedy ideálními mobilními telefony pro naše nejstarší spoluobčany. Výrobce se však nedávno rozhodl, že rozšíří svůj business i o výrobu chytrých telefonů. První vlaštovkou je levný Aligátor S4000 Duo.

Postupný přechod ke smartphonům

I přesto, že průměrný věk občanů v České republice stále stoupá, prodej seniorských telefonů rozhodně nelze označit za zlatý důl. To si před časem v Aligatoru uvědomili a začali prodávat dvousimkové telefony běžné konstrukce, které by si již teoreticky mohla vybrat daleko širší skupina zákazníků. To však společnosti stále nestačilo a tak přišla na trh s řadou tabletů T. Ta v současnosti čítá už pět zástupců a očividně má mezi uživateli úspěch. Aligator se tedy rozhodl, že začne vyrábět i chytré telefony. S4000 je první vlaštovkou a ještě letos by ho měli následovat vybavenější modely.

Aligator logo

Když jsme se zástupci Aligatoru vyměňovali e-maily, tak jsme se dozvěděli, že model S4000 není novinkou posledních dnů, nýbrž že se prodává již zhruba od poloviny roku. Bohužel jsme se tedy o něm dozvěděli až nyní, což nám ale nebrání si tento telefon představit.

Těm, co se v mobilním světě pohybují již nějaký ten pátek, je už při pohledu na cenovku a výbavu telefonu jasné, že se nejedná o výplod návrhářského oddělení firmy Aligator, nýbrž pouze model čínského výrobce, který pro něj vyrábí a který pouze v továrně změnil logo. Tím ovšem výrobci nic nevyčítáme, jelikož takto se dnes chová velká spousta konkurenčních značek, jelikož je to mnohem levnější způsob výroby telefonů.

Podobné telefony byly dlouhé roky devizou značky Aligator. Nyní však výrobce do party začíná přibírat i modernější tablety a smartphony s Androidem.

Pojďme si již ale podrobeněji popsat samotný telefon. Jedná se o premiéru dotykového telefonu a smarpthonu se značkou Aligator. Rozhodně ovšem nelze říci, že by to měla být premiéra ve velkém stylu. Naopak. Výrobce připravil model s místy opravdu jen nejzákladnější výbavou.

Slušný displej, mizerná baterie a absence 3G

Pro ovládání nesouží obrovská mechanická tlačítka, ale samozřejmě dotykový displej. Jedná se o LCD TFT panel s úhlopříčkou přijatelných 4 palců a rozlišením pěkných 480 × 800 pixelů. Pod displejem jsou ještě tři kapacitní tlačítka, která leckomu mohou připomínat starší telefony s Androidem 2.3. Bohužel ten v telefonu opravdu funguje a to konkrétně ve verzi 2.3.5. Vzhledem k ceně a cílové skupině nenáročných mladých zákazníků však toto není zase tak velký nedostatek, jak se může na první pohled zdát.

Design telefonu se drží zaoblených hran. Výrobce se nijak nesnažil o rekordní tloušťku. Ta se konkrétně zastavila na hodnotě 10,8 milimetru. To všem jen přispívá k lepšímu uchopení do ruky. V prodeji jsou celkem tři barevné varianty a to šedá, červená a žlutá. Zadní kryt je sundavací a najdete pod ním baterii s nepříliš vysokou kapacitou 1350 mAh, a trojici slotů. Jeden je určen pro paměťovou kartu, další dva pak pro SIM kartu. I přes to, že se jedná o Dual SIM, nepodporuje telefon ani na jedné SIM kartě rychlejší datové přenosy 3G. Maximem je EDGE třídy 12, naštěstí ovšem nechybí alespoň Wi-Fi.

Aligator S4000 Duo

Telefon nabídne i základní fotoaparát bez autofokusu s rozlišením 3 Mpx a LED diodou, která je využitelná i jako praktická svítilna. Na přední straně je dokonce i sekundární, 0,3Mpx kamerka pro videohovory.

Na závěr ještě nesmíme zapomenout na důležitý údaj o procesoru. Jedná se o jednojádrový čip SC6820 od výrobce Spreadtrum s taktem 1 GHz, kterému sekunduje grafika Mali-400 a pouze 256 MB RAM, což by u novějších verzí Androidu rozhodně nestačilo. Vnitřní paměť také neoslní. Její hodnota je pouhých 512 MB.

Cena, to je oč tu běží

Jak už jsme dnes několikrát zmínili, Aligator S4000 Duo rozhodně nemá ambice mířit do souboje s nejvybavenějšími smartphony na trhu. Pro tradičního seniorského výrobce se jedná pouze o test a ty pravé ryby vypustí až do předvánočního rybníčku. To ale neznamená, že by novinka neměla šanci oslovit svou skupinu zákazníků.

Telefon s dotykovým displejem, otevřeným operačním systémem a 2 sloty pro SIM kartu je určitě ideálním dárkem pro mladší skupinu zákazníků, pro dívky a obecně zkrátka pro méně náročné. Za cenu 1850 Kč s DPH pak asi nemá smysl nic víc řešit. Na druhou stranu na dnešním trhu se za tyto peníze najdou i vybavenější kousky. Jedním příkladem za všechny budiž nedávno uvedený Go Clever Quantum 4.

Technické parametry Aligator S4000 Duo

Kompletní specifikace
Konstrukce125 × 64 × 10,8 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda
ChipsetSpreadtrum SC6820, CPU: 1×1,02 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2013, 1 900 Kč
Diskuze ke článku
Logout
Občas by mě fakt zajímalo, kdo tohle navrhuje. Kamerka pro videohovory u telefonu co nemá videohovory protože nemá 3G je opravdu skvělá fičura. Napadá mě využití tak maximálně ve Skype na WiFi, pokud bude telefon vůbec něco takového stíhat. Za tyhle prachy bych si radši koupil buď starší značkový nebo radši úplně obyčejný featured-phone. Takovýhle přístroj by mě asi jen štval.
Milos
Tak to si Zeman určitě pořídí :-D
František
Včera jsem ho držel v ruce a asi půl hodiny s ním pracoval. Lidi, to je takový šunt, že si to koupím jen skutečný idiot. Nemá to nic jako GPS, 3G, nedrží to nainstalovaný Holo launcher, nejde vypnout druhý nepoužívaný slot na simkartu a pod. Prostě hnus a ještě k tomu těžký.
Milda
muze mi nekdo rict proc koupit tohle a ne napr GoClever za tech 1800 (pokud sem koukal spravne tak je ve vsem lepsi a to o dost) kdyz je cena jen o max 200,- az 300,-???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze