Galaxy Z Flip4 má stylu na rozdávání, větší baterii i ultimátní výkon

5
Galaxy Z Flip4 má stylu na rozdávání, větší baterii i ultimátní výkon
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Výkon obstarává 4nm Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 v doprovodu 8 GB LPDDR5 RAM
  • Hlavní fotoaparát má vylepšenou optiku, nyní pojme více světla
  • Baterie narostla o solidních 400 mAh, rychlejší je také nabíjení

Samsung nám již několik let servíruje kromě pracovně zaměřeného Foldu také stylové véčko Flip. Jeho nejnovější verze s označením Samsung Galaxy z Flip4 přináší několik podstatných vylepšení, ačkoliv nemusí být na první pohled viditelná.

Samsung Galaxy Z Flip4 zvětšuje baterii a má styl – první dojmy

Více místa pro baterii, povědomý design

Ohebné véčko Galaxy Z Flip4 je na první pohled identické se svým předchůdcem, přestože k mírným změnám v oblasti rozměrů došlo. Ty jsou ovšem tak nepatrné, že je takřka nelze odhalit. Jedná se například o 1,5 mm menší výšku v zavřeném stavu (0,8 mm v rozevřené podobě) či o 1,2 mm menší výšku samotného pantu. Právě ten, ačkoliv vypadá v podstatě identicky, umožnil integraci podstatně větší baterie, jejíž kapacita narostla ze 3 300 mAh na slušných 3 700 mAh. Jedná se tak o více než 10 % kapacity baterie k dobru oproti předešlé generaci. Nově je navíc možné nabíjet drátově výkonem až 25 W, tedy o 10 W rychleji, než tomu bylo u modelu Z Flip3.

Samsung Galaxy Z Flip4

Při pohledu na vnější stranu pak stále můžeme spatřit nezměněný 1,9" displej, který toho však nově umí zobrazit více. Jedná se například o možnost číst si zprávy či na ně rychle reagovat, a to buď přednastavenou odpovědí, pomocí emoji či hlasovou zprávou. Nově však nabízí také lepší přístup k rychlému nastavení i widgetům SmartThings pro kontrolu a ovládání chytré domácnosti či možnosti si přednastavit tři kontakty pro rychlé vytočení. V takovém případě, tedy vytočení z vnějšího displeje v zavřeném stavu, se hovor automaticky přepne na hlasitý reproduktor. Při rozevření telefonu pak klasicky do sluchátka v horním reproduktoru.

Dalším poznávacím znamením Galaxy Z Flip4 jsou o něco více vystupující fotoaparáty, což je zapříčiněno vylepšenou optickou stabilizací i optikou. Senzor je nově schopen pojmout dle výrobce až o 65 % více světla, což by se mělo pozitivně projevit na nočních snímcích. Samozřejmostí je pak možnost Z Flip4 používat díky konstrukci v různých polohách, kdy může být sám sobě stativem. Prostředí fotoaparátu se přitom chytře změní dle úhlu rozevření displeje. Sestava 12 Mpx (hlavní fotoaparát) + 12 Mpx (ultraširokoúhlý objektiv) + 10 Mpx (selfie kamerka) však zůstává zachována. Oproti předešlé generace se pouze u hlavního snímače zvýšila velikost jednotlivých pixelů na 1,8 µm z původních 1,4 µm.

Vyšší svítivost displeje a výkonnější procesor

Kromě vylepšené baterie a rychlosti nabíjení je jednou z dalších zásadních novinek nasazení 4nm procesoru Snapdragon 8+ Gen1, tedy toho nejlepšího, co Qualcomm v současnosti nabízí. Společnost mu bude dělat 8 GB LPDDR5 RAM a 128/256/512GB úložiště, přičemž největší dříve nebylo dostupné. Do telefonu je pak možné vměstnat 1 nanoSIM + 1 eSIM, s paměťovými kartami již výrobce tradičně nepočítá, což však není vzhledem k nové 512GB variantě problém. Škoda jen, že Z Flip4 stále nepodporuje režim DeX, ten najdete až u jeho většího sourozence.

Další oblastí, kde došlo k mírnému vylepšení, je samotný displej, který má nově o 100 nitů vyšší maximální jas (až 1 000 nitů), ale také spoléhá na technologii LTPO. Nově tak umí regulovat frekvenci v rozmezí 1 až 120 Hz, čímž může ušetřit další procenta baterie a prodloužit výdrž. Ten vnější pak zůstává parametrově stejný, kryje jej však (stejně jako celou přední i zadní stranu) odolnější sklo Gorilla Glass Victus+. Rámeček zařízení je hliníkový a samozřejmě neschází ani ve světě ohebných telefonů stále unikátní zvýšená odolnost IPX8. Po softwarové stránce výrobce garantuje 4 velké aktualizace systému a 5 let bezpečnostní podpory, což je na poměry smartphonů s Androidem nadstandardní hodnota.

Cena, dostupnost a bonusy k předobjednávkám

Samsung Galaxy Z Flip4 bude k dostání na samsung.com/cz a také u významných prodejců, jako je CZC.cz, Alza.cz, Mobil Pohotovost a dalších, za 27 499 Kč (1 099 eur na Slovensku) v konfiguraci se 128GB úložištěm, za příplatek 1 500 korun (60 eur) pak bude možné zakoupit 256GB variantu. Vrcholná 512GB verze vyjde na 31 999 Kč, případně 1 279 eur.

V rámci předobjednávek trvajících od 10. 8. až do 25. 8. je pak možné získat zdarma bonus v podobě jednoho roku prémiové pojištění Samsung Care+ (na Slovensku označované jako Galaxy Premier Service) a také výkupní bonus v hodnotě až 7 000 Kč či 300 eur. Zařízení bude dostupné v šedé, fialové, zlaté a modré barvě, letos vždy pouze v matném provedení.

Samsung Galaxy Z Flip4 256 GB

Rozměry84,9 × 71,9 × 17,1 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1+,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 700 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 10. 8. 2022 15:24
Nově tak umí regulovat jas v rozmezí 1 až 120 Hz, regulovat jas díky Hz?
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak uvidíme, teď se objevila cena na Razr 2022 a cena bude nižší než Z Flip 4.
Caddy RB
Caddy RB
Takže Fold a Watch za inovaci nestojí, ale Flip je určitě lepší novější, a to hlavně proto, že je matný (i v barevných variantách, černá byla i minule, ale kdo by chtěl černou, žejo...) :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze