Flipboard pro Android je venku - vyzkoušeli jsme ho

2

Jednu z nejoblíbenějších aplikací pro iOS si konečně můžete stáhnout i do telefonů a tabletů s operačním systémem Android. Nehledejte ji ale v Play Obchodu, tam se objeví až později, my vám poradíme, kde si ji můžete stáhnout už teď. Co myslíte, je stejně kvalitně zpracovaná jako na iPhonu nebo iPadu?

Je to jen pár dní, co jsme vás informovali o tom, že Flipboard pro Android je realitou. Objevil se exkluzivně v telefonu Samsung Galaxy S III, s tím, že pro všechny ostatní telefony a tablety bude dostupný až později. To ovšem mohlo být jen zbožné přání vývojářů aplikace a společnosti Samsung, ovšem realita je jiná. Šikovnému členu fóra xda-developers se podařilo skrze aplikaci AirDroid vyextrahovat APK soubor, takže nyní si Flipboard může nainstalovat kdokoli na svůj telefon či tablet.

Flipboard pro Android

Pokud jste o Flipboardu ještě neslyšeli, pak vám ho krátce představím. Jedná se o aplikaci, ve které můžete formou magazínu sledovat vybrané webové stránky, RSS zdroje (podporuje Google Reader) a sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram). Je velmi přehledná, designově špičkově zpracovaná, a má svůj osobitý způsob ovládání. V aplikaci se totiž nescrolluje, nýbrž se jen otáčí stránky, podobně jako v papírovém magazínu.

Flipboard pro Android

My jsme samozřejmě Flipboard na Androidu hned vyzkoušeli také. Instalační soubor je dostupný na fóru xda-developers (a snad ještě nějakou dobu bude), má pouhé 2,3 MB. Nepožaduje žádné speciální oprávnění, pouze přístup k internetu a k paměťové kartě, takže jeho použité je bezpečné, žádný vir nebo jiný škodlivý software v něm není. Zkoušel jsem ho na tabletu Asus Eee Transformer TF101 s Ice Cream Sandwich, instalace bez problémů prošla, Flipboard na něm funguje výborně.

Flipboard pro Android

Při srovnání s verzí Flipboardu na iPhonu je verze pro Android úplně stejná. Má identický vzhled, ovládací prvky, stejně tak i intuitivní způsob ovládání. Co se týče rychlosti otáčení stránek, je o něco pomalejší než iOS verze, občas trochu "laguje", s tím se ale můžeme setkat i u jiných Android aplikací. Je to tak trochu dáno architekturou OS Android, který nedokáže zpracovat reakci na dotyk prstu tak rychle, jako iOS. Podíl na tom má jistě i optimalizace pro hardwarově "nabušený" Galaxy S III, oficiální verze bude jistě o něco více optimalizovaná i pro slabší stroje. Nicméně to ničemu nevadí, máte-li výkonnější telefon nebo tablet, možná to ani nezaregistrujete, rozhodně vás to v používání aplikace nijak omezovat nebude.

Flipboard pro iPhone

Oproti iOS verzi je zde navíc widget na plochu, který zobrazuje poslední zprávy či příspěvky. Je dostupný ve dvou velikostech.

Flipboard pro Android: widgety na ploše

Všiml jsem si ale jedné chyby, které je nepříjemná pro všechny uživatele, co používají jiný jazyk, než angličtinu. Některé české znaky se v aplikaci občas nezobrazují, jsou místo nich čtverečky (například č, ů a další) jak můžete zahlédnout na okolních screenshotech. Setkali jste se s tím taky, nebo je to jen problém tabletu Transformer TF101?

Flipboard pro Android: občas zlobí diakritika

Jak se vám Flipboard pro Android líbí? Narazili jste na nějaké další chyby? Na jakých telefonech a tabletech ho používáte?

Diskuze ke článku
CarlosL
Taky mám problém s českými znaky.. Dost mě to odradilo od používání. Počkám jestli se na GooglePlay objeví bez této "závady" a pak jí možná začnu používat. Jinak na HTC EVO 3D je funkční a nevšiml jsem si lagování, fungovala plynule..
Gergej
ako si tam ma pridat stranky, z ktorych chcem odoberat info, lebo jedine co som prepojil je FB ucet ale ostatne netusim

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze