Finská ofenzíva na obzoru. Investoři dají HMD Global 100 miliónů dolarů

3
Finská ofenzíva na obzoru. Investoři dají HMD Global 100 miliónů dolarů
  • HMD Global má se značkou Nokia smělé plány, chce patřit mezi největší výrobce
  • Investoři společnosti poskytnou sumu ve výši 100 miliónů dolarů
  • Již nyní Nokia prodala více telefonů než například Sony či Lenovo

V loňském roce jsme se dočkali návratu značky Nokia do obchodů s mobilními telefony. Značku aktuální vlastní finská společnost HMD Global, která ji dle aktuálně platné smlouvy může využívat do roku 2024. V současnosti má výrobce takřka kompletní portfólio smartphonů, které velmi šikovně doplňuje reinkarnacemi retro telefonů. V blízké době však můžeme očekávat, že společnost bude chtít nabídnout ještě více. Aktuálně získala finanční injekci ve výši 100 miliónů dolarů. Mezi investory se nejvíce vyjímá firma Wonderful Stars, což je dceřiná společnost FIH Mobile. Ta bude mít nově 6% podíl v HMD Global.

HMD Global bude usilovat o to, aby se značka Nokia vrátila na pozice, které před nedávnou dobou vyklidila. Cíle nebudou o nic skromnější, než přední příčky prodejnosti. Našlápnuto má výrobce rozhodně dobře. V prvním roce, tedy 2017, celosvětově dodal 70 miliónů telefonů. Finanční injekce pomůže nejen s vývojem dalších telefonů, ale také přispěje agresivnějšímu marketingu. Za zmínku pak rozhodně stojí, že za 4. čtvrtletí roku 2017 bylo celosvětově dodáno více telefonů Nokia, než kolik se podařilo konkurenci od Sony, Lenova, HTC, Alcatelu, OnePlus či Googlu. Pakliže by se výrobci dařilo navyšovat prodeje, velmi brzy pronikne mezi pět největších výrobců na světě.

Zdroj: mobileworldlive.com, venturebeat.com

Diskuze ke článku
kleinak
Jen tak dál, ještě nějaké maličkosti dodělat, jako hardware spoušť fotoaparátu, xenonový blesk a je vymalováno. Nemusí to mít každý model, ale ať to tam je.
Taková N8,N808 a L1020 jsou do dnes perfektní telefony na pořizování fotografií za jakého koliv situace. Bohužel, jsou v tomhle pouze ojedinělé. Takže stačí 1 - 2 modely a máme tu opět a na dlouho krále ve focení. Bohužel na tohle stále čekám, ale jsou to teprve necelé dva roky, co je tady Novodobá Nokie.
M.
Dobrá zpráva... Přeju finské HMD global ať se daří a vyrábí nové a lepší Nokie. Sam mám Nokii s čistým androidem, a je to skvělé odladěný funkční mobil a ani po roce není zpomalený. Konečně je android použitelný systém alespoň v te čisté podobě bez dalších zprasených nádstaveb výrobců! Po zkušenostech bych jiny než čistý android nechtěl. Od googlu se mi pixely nelíbí a jsou předražené.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze