Finové jsou zpět, Nokia 8 zaujme v mnoha ohledech (první dojmy)

18
Finové jsou zpět, Nokia 8 zaujme v mnoha ohledech (první dojmy)
  • V Berlíně jsme vyzkoušeli vlajkovou loď Nokie, model 8
  • Telefon zaujme elegantním designem, kvalitním displejem, dvěma fotoaparáty nebo Nokia OZO audiem
  • Vyzkoušeli jsme také nový režim fotoaparátu „bothie“
  • V Česku se Nokia 8 začne prodávat až uprostřed podzimu, cena bude atakovat hranici 16 tisíc korun

Nokia 8 – IFA 2017

Finská společnost HMD Global, která drží licenci pro výrobu smartphonů Nokia, letos zahájila velký comeback Nokia telefonů ve střední třídě. Po modelech 3,5 a 6, které jsme již otestovali, jsme se však dočkali už velmi dobře vybaveného telefonu. Nokii 8 jsme vyzkoušeli na veletrhu IFA v Berlíně a musíme říci, že má co nabídnout.

Evropská Nokia je stále mile unikátní

Nokia opět pojala prezentaci svého telefonu jinak. Mimo velké výstavní haly, bez okázalostí, ale o to zajímavějším a pohodovějším způsobem v apartmánu v centru Berlína. Zde jsme mohli potkat například expertku ze společnosti Zeiss, která věděla o fotoaparátech v telefonu první poslední a mohli jsme například porovnat moduly fotoaparátů z Nokie N93 (pamatujete?), Nokie Lumie 1020 a nejnovější Nokie 8. Ke svému odkazu se tak poslední velký evropský výrobce telefonů hrdě hlásí a je to dobře. Přesně to je na Nokii sympatické.

Nokia 8 je však zajímavá sama o sobě. Nebudeme procházet znovu specifikace, od toho tu je náš katalog, případně podrobné preview. Co nás na Nokii 8 zaujalo nejvíce? Pochválit musíme design, který vypadá tak trochu jinak, velmi zajímavá je pak měděná barevná varianta, která je lesklá a působí velmi kontrastně k usedlé stříbrné a tmavě modré. Telefon se i přes úzké hrany dobře drží, a to díky ustupující zadní straně. Odkaz na legendární Lumii 800 tu je znatelný. Nokia bohužel nenaskočila na vlak směřující k vymýcení rámečků kolem displeje, snad se dočkáme v zatím nepředstaveném modelu Nokia 9.

Vyzkoušet jsme mohli Nokia OZO audio s virtuálním prostorovým zvukem a velmi kvalitním nahráváním koncertů a také fotoaparát. Ten je asi hlavním lákadlem Nokie 8 oproti nižším modelům Nokií, i když i jinak má Nokia 8 co nabídnout – Snapdragon 835, USB-C, QuadHD displej nebo Android 7.1.

Fotoaparát příjemně překvapil

Zpět ale k fotoaparátu se dvěma 13Mpx čočkami, jednou s barevným a jednou s černobílým snímačem za účelem zvýšení detailů ve snímku. Stejný princip používá například Huawei a není tak primárně určen pro rozmazání pozadí u portrétních fotek. To sice umí Nokia 8 také, ale nefunguje příliš dobře. Zajímavostí je ale nový režim současného natáčení z přední a zadní kamery. Nokia tomu říká „bothie“ a hodit se může nejen blogerům. Užitečnou funkcí pro novináře, blogery a další on-line vysílající osoby je možnost přidat si Facebook a YouTube účet přímo do aplikace fotoaparátu a streamovat on-line rovnou z ní, bez potřeby spouštět separátní aplikaci.

Takto fotí Nokia 8

Také standardní fotky produkuje Nokia 8 velmi slušné, za zmínku stojí zejména velmi dobrá úroveň detailů, nízká úroveň šumu a výborný postprocessing, který detaily nerozmazává. Velmi dobré výkony podává Nokia 8 i za zhoršených světelných podmínek, kdy se hodí také optická stabilizace obrazu. Nokii 8 můžeme bez okolků pasovat mezi nejlépe fotografující telefony na trhu. Vyzdvihnout musíme také rychlost telefonu a přehlednost prostředí takřka čistého Androidu 7.1.1 Nougat, přičemž relativně brzy se můžeme údajně těšit i na Android 8. Užitečnou maličkostí je pak glance screen, kdy se i na vypnutém displeji zobrazují informace o čase a zmeškaných událostech, nechybí pak odemknutí dvojitým poklepáním.

Nokia 8 má rozhodně co nabídnout. Dobře vypadá, velmi dobře funguje, skvěle fotí i nahrává video nebo zvuk. Nepřináší žádné vyslovené speciality, ale co umí, umí dobře. A to bude věc, kterou uživatelé mohou ocenit nejvíce.

Technické parametry Nokia 8

Kompletní specifikace
Konstrukce151,5 × 73,7 × 7,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 090 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostříjen 2017,
Diskuze ke článku
Pavel
Tak hlavně že bude dostupná globálně v září, jak nám tvrdili, ale do ČR se dostane až v druhé vlně, snad v říjnu. :-(
pet
obrovske plus zaslouzi za tlacitka na displeji!

displej ale jen 5,3 palce v tak obrim tele je fraska, vyska je stejna jako moje Note 3 s 5,7 displejem. hmotnost je taky silena. lg v30 je stejne vysoky, vyrazne lehci a ma 6 palcu. to pro ukazku neschopnisti nokie asi bohate staci.. lg ma ale nesmyslne tlacitka dole a to mu lame vaz
Alan Fischer
IPS DISPLAY? Pro vlajkovou loď? :)
Not found
Slavne boothie umel uz staricky Galaxy S4...a od LG3 to umi rovnez vsechna G...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze