Exotické jméno, kvalitní výbava: první dojmy z Nubia Z5 mini

15

V redakci jsme pro vás vyzkoušeli telefon s exotickým označením, který míří oficiálně také na český trh. Nubia Z5 mini zaujme HD displejem, 13Mpx fotoaparátem, čtyřjádrem a zajímavým prostředím, to vše za cenu pod 9 tisíc korun. Podívejte se, jak se nám novinka líbí a jaké jsou naše dojmy. Nechybí ani videopohled.

Že vám značka Nubia nic neříká? Jedná se o speciální značku, kterou používá výrobce ZTE pro některá prémiová zařízení, která prodává přímo pod značkou Nubia. Řada zatím na evropském trhu čítá dva modely, které se prodávají mimo jiné například v Rusku. Na našem trhu zatím chyběly a setkat jsme se zde mohli pouze s modely označenými přímo ZTE. To se ale v listopadu změní, tehdy totiž na náš trh vstoupí i Nubia Z5 mini, kterou jsme v redakci mohli několik dnů testovat. Módní označení mini ale není tak úplně na místě, protože telefon je pěkný cvalík, navíc se 4,7palcovým displejem. Výrobce tak chce novinku jen odlišit od svého vlajkového modelu Nubia Z5 s FullHD displejem a úhlopříčkou 5 palců.

Designově telefon příliš nezaujme, připomíná mi ale některé modely Xiaomi nebo Huawei. Jedná se o poměrně těžký plastový přístroj s jednoduchým tvarem a vzhledem kombinující bílý matný zadní kryt s lesklou černou přední stranou. Ozvláštňujícím prvkem jsou červená kapacitní tlačítka pod displejem, přičemž to prostřední funguje také jako notifikační dioda a elegantně v případě nové události nebo nabíjení pulzuje.

Nubia Z5 mini – první pohled

Hardwarová výbava je výborná, zejména vzhledem k příznivé ceně. Čtyřjádrový procesor potěší, stejně tak výkonná grafická karta Adreno 320, díky které si zahrajete i náročnější hry. Pozadu nezůstává kvalitní HD displej s úhlopříčkou 4,7 palce. Díky IPS technologii se můžete těšit na dobré pozorovací úhly, kvalitní podání barev a spokojeni jsme byli také s čitelností na přímém slunci. Ostatně displej bude jedním z hlavních plusů novinky, v dané cenové kategorii je totiž HD rozlišení stále spíše výjimkou. Potěší také velká vnitřní paměť a slot pro paměťové karty, 13 Mpx fotoaparát a nahrávání FullHD videa. Hodnocení kvality výstupů si ale necháme až do recenze, stejně tak hodnocení výdrže 2300 mAh akumulátoru, který by ale mohl být dostatečný na to, aby telefon i při náročnějším používání udržel celý den při životě.

Prostředí telefonu je zcela jiné, než známe z modelů pojmenovaných přímo ZTE. Místy se mi zdá poněkud přeplácené a graficky neucelené. Hlavní je ale to, že je vše velmi rychlé, na nic nemusíte čekat a odladění je, zdá se, perfektní. K dispozici jsou i některá užitečná gesta spojená s voláním a přijímáním hovorů, jako například automatické přijetí hovoru když telefon zvednete k uchu nebo ztlumení vyzvánění, pokud telefon zvednete ze stolu.

Nubia Z5 mini na nás udělala opravdu dobrý dojem. Krásy sice moc nepobrala a je těžší, než by se nám líbilo, výbava je ale špičková a telefon by se mohl stát černým koněm předvánočních nákupů. Na český trh se dostane totiž v listopadu a cenovka se bude pohybovat kolem 8 500 Kč, což je velmi slušné.

Technické parametry Nubia Z5 mini

Kompletní specifikace
Konstrukce134,8 × 68,7 × 10,3 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2013, 8 500 Kč
Diskuze ke článku
.
Video nefunguje, youtube hlásí, že je to soukromé :(
Petr
"A ten tvar je vzdáleně hodně podobný" :D :D
Standa
Video již funguje normálně :), pěkná recenze, pěkný foun.
roman
Chápem že u android telefonov hodnotíte pomer vykon/cena ale toto ma od plynulosti daleko..ešte aj to prostredie je nepekné.. čo sa bojíte povedať že to je zasekané..keby zapnete market a dáte stahovať niaku aplikáciu hned by sa ukazala plynulosť..myslím si že tento prvy pohled je velmi neobjektívny až pôsobí na mna ako reklama...čo si myslím že není pravda.. ale prostredie nula bodov či vyladenosť alebo po grafickej stránke

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze