Další „zázračná“ baterie na obzoru, tentokrát má pomoci síra

3
Další „zázračná“ baterie na obzoru, tentokrát má pomoci síra
  • Kromě zvýšení kapacity by měla zlevnit výroba
  • Auta by tak mohla ujet 1 000 km na jedno nabití

Není pochyb, že nízká výdrž baterií je hlavním nedostatkem současné elektroniky. Problém je stále palčivější s nastupující vlnou elektromobilů. Není proto divu, že se neustále objevují zprávy o tom, že se podařilo tento problém vyřešit a skokově posunout kapacitu směrem vzhůru.

Monash

Poslední korálek do nekonečné šňůry podobných zpráv přidávají vědci z Monash University v Austrálii. Na monash.edu zveřejnili zprávu o lithium-sulfurových bateriích, které kromě vyšší kapacity slibují i menší dopad na životní prostředí a snížení nákladů na výrobu.

U německých partnerů se podle univerzity již pilně pracuje na funkčním prototypu, a tak by snad uvedení nemělo být daleko. Zpráva nenabízí nějaká tvrdá data, a tak se jen dozvíme, že takto vybavená auta by mohla urazit až tisíc kilometrů na jedno nabití. V případě mobilů by to mohlo znamenat i výdrž v řádu několika dnů při běžném používání.

Za zajímavost stojí, že síru, respektive její sloučeniny, má v plánu využívat i Tesla, která si tento postup také patentovala. Neslibuje však zvýšení kapacity, ale životnosti.

Diskuze ke článku
Absolut NoFak
Prvni pako. Jupiii
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Wow, takže nemají ještě ani prototyp ..... proč se o tom vůbec píše na druhé straně zeměkoule, je pro mě záhadou. Ale ono nové zázračné baterie již asi patří k novoročnímu folklóru ....
Carda
Já mám ve svým huawei mate 10 baterii která vydrží i víc jak 6 měsíců bez dobíjení důležité je nabít mobil na 100% a pak na půl roku vypnout mobil po půl roce jsem ho zapnul a měl jsem ještě 40% což je parááda :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze