Cyanogen opouští Google, navazuje partnerství s Microsoftem

12

Ředitel společnosti Cyanogen se nijak zvláště netají tím, že s vývojem budoucího systému Cyanogen OS chce opustit Google a navázat spolupráci se společností Microsoft. Zatím není jasné, jestli Cyanogen zcela opustí Google, nebo budou aplikace od Microsoftu pouze koexistovat s těmi od Googlu.

Uživatelům, kteří experimentují s alternativními ROM pro telefony, jistě nemusíme představovat společnost Cyanogen Inc. v čele s generálním ředitelem Kirkem McMasterem. Ta totiž vyvíjí alternativní ROM s názvem CyanogenMod, která je postavená na operačním systému Android a její devízou jsou hlavně funkce navíc (například podpora grafických témat, rozšířené možnosti pro tablety a další funkce usnadňující ovládání systému). Poslední dobou se proslýchalo, že společnost Cyanogen Inc. se chce při vývoji Cyanogen OS zcela zbavit závislosti na aplikacích a službách Googlu, přičemž pomyslné žezlo měl přebrat právě Microsoft, který měl začít dodávat aplikace jako Bing, Skype, OneDrive, OneNote, Outlook nebo kancelářský balík Office.

Cyanogen

Jde o celkem o pochopitelný krok, Google totiž podmiňuje používání svých služeb různými pravidly o počtu předinstalovaných aplikací a jejich zástupců na domovské obrazovce, což stojí přímo proti filosofii společnosti Cyanogen. Právě v uplynulých dnech se na internetu opravdu objevila informace o tom, že bylo navázáno oficiální partnerství s Microsoftem a ten tedy začne dodávat zmíněné aplikace právě do Cyanogen OS. O alternativní ROM CyanogenMod v tomto ohledu nepadlo ani slovo, je však jasné, že partnerství se postupem času bude moci prohlubovat v závislosti na spokojenosti obou stran. Jasné není ani to, jestli v Cyanogen OS budou aplikace od Microsoftu a Googlu existovat společně, nebo je ty od Microsoftu časem zcela nahradí. Jak na to budou reagovat fanoušci Cyanogen OS je prozatím nejasné. Pro Microsoft je to však krok k tomu prosadit se na dalších zařízeních napříč cenovým spektrem.

Zdroje: arstechnica.com

Diskuze ke článku
Zonti
Ach jo, další server, který míchá jablka s hruškami! Cyanogen Inc. je úplně něco jiného než CyanogenMod!!! To si to ani "odborné" servery nemohou ověřit?! Stačí jít například na blog CyanogenModu, kde se úplně od konání Cyanogen Inc. distancují... Já, jako uživatel CyanogenMod, mám z vyjádření lidí, zodpovědných za tvorbu CM, jistotu, že v alternativní ROM CyanogenMod Microsoft nebude, stejně jako tam nebo Google. Ten se musí doinstalovat.
DNA
Proč ne, kód Androidu je otevřený a volný pro každého vývojáře a takhle vzniká alespoň další důvod k tomu, aby se každý ze dvou stran snažil více o uspokojení potřeb uživatelů. Můžeme na tom jen získat. Jen by mě zajímalo, co všechno obnáší to osamostatnění. Budou od nyní vyvíjet jádro Androidu úplně sami? Znamená to, že CyanogenMod bude třeba za rok vypadat úplně jinak, jinými slovy, bude to ještě Android? A nebo budou i nadále brát pravidelně nový kód od Googlu a pak jen upravovat, tak jako to dělali doposud?
Filip
Mám cyanogenmod a jsem si jistý že to bude jako aplikace od googlu. Jako máme flashovatelné GAPPS.zip tak to třeba bude MSAPPS.zip protože v základu v CM nic není takže si prostě vybereme
Redmarx
Myslim, ze Cyanogen OS se urcite nebude rovnat CyanogenMod, bude to spis neco ve stylu Nokia X s dost mozna s vestavenymi sluzbami Microsoftu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze