Čínští výrobci na MWC: malý iPad a mnoho Androidu

Je zbytečné nějak popisovat čínský trh s mobilními telefony. Asi každý ví, čím je tento trh specifický. Patří mezi největší producenty mobilních telefonů a také mezi největší plagiátory značek známých výrobců mobilů. Ani čínští výrobci si nenechali ujít Mobile World Congress. Podívejte se na jejich zajímavosti.

Menší čínští výrobci se seskupili většinou v jednom pavilonu a v jeho zadní části bylo k nalezení opravdu velké množství stánků, na kterých bylo dohromady mnohem více telefonů, tabletů a dalších zařízení, než nabídly stánky výrobců věhlasných značek. K nalezení byl plagiát iPhonu i iPadu v různých velikostech nebo jiné telefony výrobců, parazitujících na designu či značce známého producenta mobilů. Mnohem více telefonů ale bylo opravdu originály a výrobci s nimi jdou svou vlastní cestou. A dokonce též Číňané koketují s 3D...

Skromné stánky skrývaly mnohdy zajímavý obsah

Rockchip

Čínský výrobce čipů neváhal a přišel i s mnoha zařízeními z vlastní produkce, případně z produkce jiných výrobců, kteří použili čip vystavovatele. Na stánku tak byl prezentován například čip schopný zpracovávat 3D obraz či další novinky. Mnoha lidem přijde Apple iPad příliš velký. Na stánku Rockchipu nás zaujal malý tablet s Androidem a designem iPadu, pojmenovaný OpenPad. Jak se vám malý "iPad" líbí? Škoda, že Apple nevyrábí tablet této velikosti. Na stánku jsme našly dalších několik tabletů a telefonů, téměř výhradně s operačním systémem Android. Parametrově zařízení nijak nevynikala a většinou se zasekla u starší verze Androidu, pomalejších procesorů a nekvalitních fotoaparátů. Jistě velmi příznivá cena však mnoho zákazníků jistě přesvědčí.


Stánek čínské společnosti RockChip byl plný Androidů. Nechyběl malý "iPad", také s Androidem.

KONKA

Tento výrobce se pochlubil opravdu nepřeberným množstvím svých zařízení. Na kongresu MWC představil jak low-endy, tak telefony střední třídy i vyspělé telefony. V jeho nabídce se nacházejí telefony s dotykovým i nedotykovým displejem, telefony s uzavřeným operačním systémem i tzv. chytré telefony. Také vám font jeho loga připomíná finskou Nokii? Udělejte si obrázek sami z obrázkové fotogalerie kolegů z Mobile-Review.com.

Mastone

Tento výrobce nabízí zařízení, které se pyšní poměrně slušným dílenským zpracováním. Zaměřuje se především na zařízení typu tablet a komunikátory s operačním systémem Android.

Lifepad A801

Tento tablet běží na operačním systému Android 2.0. Hardware je tvořen procesorem s čipsetem Cortex A8 o taktu 800 MHz. Operační paměť tvoří moduly DDR2 256 MB. Tablet pracuje v sítích GSM i 3G. Na přední straně se nachází dotykový displej s úhlopříčkou 7", technologie TFT s kapacitní vrstvou. Fotoaparát nabízí pouze základní rozlišení 0,3 MPx. Avizovaná pohotovostní výdrž činí 8 hodin díky baterii s kapacitou 5000 mAh.

Lifepad A908

Tento tablet je o poznání lépe vybavený. Překvapením je operační systém Android 2.3 Gingerbread. Čipsetová sada je opět stejná, čili Cortex A8 s taktem 800 MHz pod označením Maxim. Paměť RAM se zvýšila na hodnotu 512 MB. Dotykový displej dostal větší úhlopříčku 9,7" s rozlišením 1024 x 768 bodů. V těle tabletu nalezneme hned dva fotoaparáty. Na přední straně kameru o rozlišení 2 MPx, na zadní straně pak fotoaparát nabízí rozlišení 5 MPx. Novinka nabídne také GPS modul, gyroskop a akcelerometr. Pohotovostní výdrž je opět stejná - osm hodin.

SIM

Tato společnost patří mezi menší výrobce, přesto si i někteří jiní výrobci u ní nechávají vyrábět své modely. Specifikum tohoto výrobce jsou občas klony známého výrobce HTC. V nabídce nalezneme základní modely i střední třídu.

Ostatní

Stánků s telefony bylo samozřejmě více a my jsme vyfotili mnoho bezejmenných telefonů různých tvarů, designu i značek.


Na závěr se můžeme podívat na jeden velmi dobře vybavený model, jméno jehož výrobce se nám nepodařilo dopátrat.

Model X65

Tato novinka přináší na čínské poměry opravdu skvělou technologickou výbavu. Je schopna pracovat jak ve standardu EVDO, tak i v GSM/3G. Nabídne výkonný procesor architektury ARMADA s čipsetem výrobce Marvell o taktu 1 GHz. Kapacitní displej nabídne úhlopříčku 4,3" o rozlišení 480 x 800 bodů. RAM paměť má kapacitu 512 MB. Na zadní straně nalezneme fotoaparát o rozlišení 5 MPx s autofocusem a LED přisvětlovací diodou. Datové funkce zahrnují například bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 2.1. Novinka běží na operačním systému Android 2.2 s uživatelskou nástavbou, která je ve znamení podpory sociálních sítí. Interní paměť narostla na kapacitu 8 GB.

X65

Ani čínští výrobci nezůstávají pozadu a i u nich je nástup Androidu zřejmý. Mnoho výrobců jde svou vlastní cestou a stánků s plagiáty nebo kopiemi bylo spíše poskrovnu. Málokterý výrobce si přímo na veletrh v Evropě dovolil přivézt zřejmou kopii. O to zajímavější by zřejmě byl pohled na podobný veletrh konaný v Číně.