Chytrá, přesto velmi levná. Nokia 1 s Android Go edition dorazila do redakce

19
Chytrá, přesto velmi levná. Nokia 1 s Android Go edition dorazila do redakce
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Nokia 1 je nejlevnější novodobá Nokia s operačním systémem Android
  • Nabídne operační systém Android Oreo v úsporné verzi Go edition
  • I přes nízkou cenu potěší svižným prostředím, slušným displejem a nezapomnělo se ani na výměnné kryty znovuzrozené značky Xpress-on

Do redakce nám exkluzivně dorazila nejlevnější novodobá Nokia s operačním systémem Android Oreo v úsporné edici Go, která nahrazuje platformu Android One. Nokia 1 si na nic nehraje, jde o základní smartphone, který se skvěle hodí do rukou mladších uživatelů a zaujme všechny, co za nový telefon neradi utrácí.

Nokia 1 – unboxing

Bytelná

Nokia 1 je základní smartphone, čemuž odpovídá jak cena, tak design a konstrukční zpracování. Díky zaobleným rohům padne novinka perfektně do ruky, tělo je však kompletně plastové. Zadní kryt je snímatelný, žádný zářez pro nehet však nehledejte. Kryt lze sejmout jen velice obtížně, když už se vám to ovšem podaří, oceníte možnost uživatelské výměny baterie, jejíž kapacita činí 2 150 mAh. Už teď si troufneme říci, že baterie bude zřejmě držák, nebudeme ale předbíhat.

Pohled pod baterii kompletně odhalí trojici slotů – dva patří nanoSIM kartám, jeden je poté vyhrazen paměťovým kartám microSD. Když už jsme zmínili zadní kryt, kromě toho, že je snímatelný, v budoucnu jej budete moci vyměnit za kryty z řady Xpress-on. I tuto značku totiž Nokia obnovila, což potěší především hravé uživatele, co rádi mění barvy dle aktuálního rozpoložení.

Zadní kryt je tenká plastová skořepina, Nokia 1 se prodává v tmavě modré, případně červeno oranžové variantě. Kryt má matnou povrchovou úpravu, otisky na něm neuplývají. Tlačítka (regulace hlasitosti a zámek obrazovky) jsou součástí krytu, ty následně přenáší tlak na senzory na těle Nokie. Pokud tedy změníte barvu krytu, můžete najednou změnit i barvu tlačítek.

Stručně řečeno, Nokia 1 neurazí a i když každý pozná, do jaké třídy se řadí, ostudu vám rozhodně neudělá.

Displej neurazí

Telefon je osazen 4,5palcovým TFT TN displejem s rozlišením 854 × 480 pixelů a jemností 218 PPI. Škoda, že Nokia neosadila „Jedničku“ displejem s IPS technologií, vzhledem k použití TN jsou barvy vybledlé, ideální není ani maximální jas. Přesto nelze zobrazovač označit za vyloženě špatný, zvláště pak v dané cenové třídě. Smartphone je díky rozumně velké úhlopříčce snadno ovladatelný i jednou rukou a odezva kapacitní vrstvy je na velice slušné úrovni, což je velice podstatné.

Škoda, že Nokia neosadila „Jedničku“ displejem s IPS technologií.

Hardware zvládne co má

O výkon se stará čtyřjádrový procesor MediaTek 6737M s taktem 1,1 GHz, procesoru sekunduje 1 GB RAM a 8GB interní paměť, z čehož je pro uživatele dostupných necelých 5 GB. To je více, než je u podobných paměťových variant zvykem, a to právě z důvodu, že uvnitř nalezneme operační systém Android Oreo ve verzi Go pro základní smartphony.

Tato verze operačního systému je lépe optimalizovaná pro slabší hardware, uvnitř se navíc nachází speciálně upravené aplikace s menšími nároky na paměť. Na první pohled nepoznáte výrazný rozdíl mezi klasickou a upravenou verzí aplikace, Google navíc spolupracuje s hlavními vývojáři důležitých aplikací, kteří rovněž nabízí speciální verze svých hlavních aplikací (Instagram, Skype a mnohé další).

Nokia 1

Speciálně optimalizované jsou i aplikace přímo od Googlu. Méně náročnější je Chrome (spoří data už od prvního spuštění), stejně tak i Google Mapy. Další lze doinstalovat skrze Obchod Play, ve kterém se mimochodem přímo dozvíte velikost instalované aplikace, případně lze využít speciální aplikaci Google Go, skrze kterou se můžete odkázat na webové verze nejznámějších aplikací (Instagram, různé zpravodajské servery a podobně). Celkově vzato je prostředí svižné, občasným zásekům se i přesto nevyhnete. Primárním „zabijákem“ a strašákem do budoucna je především nízká RAM.

Co se týká konektivity, i Nokia 1 nabídne LTE, což potěší. Nechybí Wi-Fi a samozřejmě Bluetooth. Bonusem je přítomnost FM rádia a nabíjení probíhá skrze microUSB konektor.

Fotoaparát na momentky

Fotoaparát disponuje rozlišením 5 Mpx a má přisvětlovací LED. A to je asi tak vše. Výsledky jsou většinou jen podprůměrné, o večerních snímcích nemluvě, když se však zadaří a sluníčko vám dopřeje, výsledky lze označit jako publikovatelné, alespoň tedy na sociální sítě.

Ukázkové fotografie

Ptejte se!

Nokii 1 začínáme podrobně testovat, prozatím se můžete ptát na to, co vás zajímá!

Nokia 1

Rozměry133,6 × 67,8 × 9,5 mm, 131 g
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx
ProcesorMediaTek 6737M, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDXC
Akumulátor2 150 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin
Diskuze ke článku
Blink
Tyjo, jsem si říkal, že by to mohl být nějaký telefon do tisícovky, ale co toto má být? Jak už psal Radek - za stejné peníze lze pořídit násobně lepší řešení... lepší úplně ve všem... displej, foťák, výkon... u výdrže možná plichta, ale k čemu je člověku "jakžtakž výdrž", když zbytek nestojí za nic?
Radek
Docela smutná výbava, za tuhle cenu. Xiaomi Redmi 4A nabídne za úplně ty stejné peníze jednou tak lepší vlastnosti. A když se to tak vezme, tak Nokii v žádném případě nevytrhne to, že má androidOne. Tímhle se Nokia vůbec nepředvedla.
Garo
Viem že pri tomto tel je to smiešne ale aj tak by ma zaujímalo skoré antutu. Dakujem :)
αΩ
Ofiko česká cena ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze