Chystá se tablet s ohebným e-ink displejem, který zvládne všechny barvy

Chystá se tablet s ohebným e-ink displejem, který zvládne všechny barvy
Fotografie: E Ink
  • Elektronický inkoust zvládne skládáním čtyř barev vytvořit celé barevné spektrum
  • Překreslovací doba je však stále jeho velkou slabinou
  • Displej lze ohýbat nebo rolovat
  • Zatím není jasné, kdy a za kolik se dostane na trh

Technologii elektronického inkoustu máme spojenou s jednoúčelovými čtečkami elektronických knih. Jednu dobu se dokonce společnost YotaPhone pokoušela o jejich nasazení coby sekundárního displeje do mobilních telefonů, ale i přes pár zajímavých pokusů nakonec tento přístup neprorazil.

Displej založený na elektronickém inkoustu ale nemusí být jen černobílý. Už delší dobu běží experimenty, které se snaží kombinovat více barev. Společnost E Ink nyní ukázala čtečku, která používá čtyři částic inkoustu: azurovou, purpurovou, žlutou a bílou, což umožňuje plný barevný gamut v každém pixelu.

I když se zapracovalo na zrychlení překreslování obrazu, pořád je jasné, že tady má elektronický inkoust pořád co dohánět. Spíše než klasický tablet je tak představený přístroj Gallery 3 zamýšlen coby čtečka a zápisník než běžný tablet. Nejrychlejší mód zvládne překreslit obraz za 350 milisekund, rychlý barevný režim má 500 ms, normální barevný režim pak 750 až 1 000 ms a nejlepší barevný režim je na dlouhé sekundě a půl. Rozlišení činí 300 pixelů na palec (PPI).

Zcela podle moderních trendů pak takový displej zvládne ohyb. Na veletrhu Touch Taiwan byla k vidění jeho rolovatelná verze. U obou přístrojů se však jedná o předprodukční vzorky, takže jsme se nedočkali ani náznaků toho, kolik by takové inovativní zařízení mohlo stát v prodeji.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze