Verzo Kinzo: česká revoluce v Androidu?

3

Verzo, americko-česká společnost rozjíždí výrobu chytrých telefonů s OS Android v trošku jiném, než zrovna obvyklém stylu. Prvního zástupce z portfolia společnosti jménem Kinzo si představíme v dnešním článku.

Verzo logo

Verzo, americká společnost, která sídlí v České republice, představila nový Android smartphone s názvem Kinzo. Filozofie společnosti zní tak, že se se svým smartphonem nesnaží konkurovat ostatním na základě technických specifikací. Svoji přidanou hodnotu prý zájemcům přináší z hlediska designu a uživatelského komfortu. Ano, opravdu. Tohle skutečně zní jako rétorika jedné nejmenované společnosti s nakousnutým jablkem ve znaku. Verzo ale říká, že se nesnaží konkurovat iPhonu, ale spíše jde proti některým z přístrojů značek Sony Ericsson, HTC, Motorola, Samsung nebo LG.

Verzo Kinzo - oficiální fotografie

To, co vás na modelu Kinzo zaujme na první pohled je velmi zajímavý design do úhlů skosených hran, které tak trochu připomínají legendární HTC Touch Diamond. Zdařilý design ale trošku kazí rozměry s tloušťkou 12,3 mm a hmotností 155 g. Kinzo má 4,3 palcový TFT LCD displej s rozlišením WVGA (480×800pixelů). Na zadní straně se mu skví 5 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením s LED bleskem, schopný natáčet videa v podprůměrném VGA (640×480 pixelů) rozlišení. Uvnitř telefonu běží jednojádrový procesor TI OMAP 3630 taktovaný na 1 GHz, kterému dělá zdatnou společnost celkem výkonný grafický čip PowerVR SGX 530 a 512MB operační paměti RAM. Stejnou hodnotu potom nese i vnitřní ROM úložiště. Prohlížet internet lze skrze obvyklou sestavu 2G GPRS/EDGE, a nebo přes rychlejší 3G přenosy HSPA. Využít rovněž můžete i vestavěné Wi-Fi 802.11 b/g. Pro synchronizaci s ostatními zařízeními slouží Bluetooth 2.1 s podporou EDR a A2DP. Pro navigování potom A-GPS modul. Vše "krmí" standardní 1590 mAh baterie.

Příslušenství k novému smartphonu od Verza je opravdu nadstandardní

Co tedy stojí za sebevědomím firmy Verzo, když to nejsou nejlepší dnes možné technické parametry, které její premiérový smartphone Kinzo rozhodně nemá? Jedním z důvodů je v prvé řadě rozhodně uživatelské prostředí. Verzo Kinzo běží na starším Androidu verze 2.2 Froyo, který je nadstavěn vlastním Verzo GUI. Důvodem, proč ve Verzu vůbec pracovali na vlastním uživatelském rozhraní je to, že podle jejich mínění je grafický design čistého Androidu "nuda", a tak se jej rozhodli udělat lepším. Jednou z unikátních věcí na Verzo GUI je fakt, že každý uživatel může za pomoci předinstalované aplikace s názvem TellME poskytnout podněty společnosti ohledně funkcí, které by rád v budoucnu viděl na svém telefonu. Ve Verzu je poté po posouzení vlivů na výkon, výdrž baterie a podobně poté mohou zařadit do updatu budoucí verze firmwaru. Dalším významný bonusem navíc jsou offline mapy navigace pro celou Evropu od společnosti Sygic.

Oficiální video

Další věc, na kterou se výrobce při vývoji telefonu soustředil je jeho prodejní balení. Pěkně vypadající krabice, která je vyvedena přesně v souladu s designovou filozofií celého telefonu obsahuje nadstandardní příslušenství, jmenovitě například kožené pouzdro na telefon, držák na sklo do auta, nabíječka do auta z leštěné oceli, či třeba paměťová MicroSD karta s kapacitou 8 GB. Pokud jste čekali, že výrobce nasadí rozumnou cenu pak nejspíš budete zklamáni. Verzo Kinzo vás totiž přijde 10 489 korun, a tolik si konkurence nechá zaplatit i za mnohem lépe vybavené přístroje. Záleží ale na vás, zda vás zajímavá filozofie firmy Verzo, která je založená především na komunikaci s uživateli zaujme natolik, že budete ochotni tuto sumu za telefon zaplatit.

Technické parametry Verzo Kinzo

Kompletní specifikace
Konstrukce132 × 70 × 12 mm, 155 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT TN, 4,3" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetTexas Instruments OMAP3630, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 530 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 10 489 Kč

Zdroje: verzo.cz

Diskuze ke článku
Maquin
Mě už to přijde úsměvné :) skoro na každém webu o téhle ,,české'' novince s Androidem píšou, ale ještě jsem neviděl ani jednu ,,živou'' fotku..Všude jen fotky od výrobce...
Čeká nás nakonec ,,APRÍL'' ? I když jeden ,,APRÍL'' už máme, a to tu cenu :)
pepa z depa na verzo klepá
Bude další telefon od verza dvoujádrový procesor.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze