České dráhy slibují lepší signál ve vlaku. Pomoci mají nová okna

7
České dráhy slibují lepší signál ve vlaku. Pomoci mají nová okna
Fotografie: Olia Nayda, unsplash.com
  • Jedná se patent společnosti Siemens
  • Okno lépe propouští elektromagnetické vlny
  • Objeví se v nových vlacích

Špatné pokrytí vlakových tratí v Česku je dlouholetý fakt, který navíc umocňuje skutečnost, že cesta tímto prostředkem dává možnost trávit na mobilu větší množství času než v autě. Na vině však nejsou jenom samotní operátoři, ale také přepravci. Jako by nestačilo, že vagóny jsou masivní kovová konstrukce, i jejich skla jsou obvykle pokryta tenkou vrstvou kovu. Společně s pohybem celé soupravy tak nechytnete signál i na místech, která jsou normálně pokryta.


Je proto dobrá zpráva, že se v této oblasti začíná něco pomalu měnit. Jak se pochlubily České dráhy, právě testují patent společnosti Siemens, který usnadňuje průchod elektromagnetických vln oknem. Je vyladěný pro kmitočty od 500 do 3 500 MHz, což jsou frekvence, které používají právě mobilní telefony. Jako první se objeví v nových vozech určených pro spoje Západního expresu a rychlíků Krušnohor.

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
to je zas reseni jak bolava noha. problem bude i nadale, zeleznicni koridory nejsou cilene kryte a slaby ci nulovy signal je i ve vlaku az moc bezna zalezitost i ve vozech s jeste starymi skly. takze skla ok, ale nutnost pokryt koridory tu stale je a nedela se s tim nic.
Petr Kropáč
Petr Kropáč
Ten Windows 11 bude teda dělo. :-))))))))
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
S ČD už nikdy..
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
A kdy ty nové vozy vyjedou?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze