CAT S41 je poctivý ledoborec do kapsy. Prohlédněte si jej v naší galerii

1
CAT S41 je poctivý ledoborec do kapsy. Prohlédněte si jej v naší galerii
  • Dnešní smartphony toho většinou moc nevydrží, kdejaký pád jim může být osudný
  • CAT jde naproti těm, kteří hledají moderní smartphone s vysokým stupněm krytí
  • Nezklame ani funkční výbavou, která sahá do pater vyšší střední třídy

S odolnými telefony je to poměrně komplikované. Ne všechny jsou odolné dostatečně a pokud už se nám podaří narazit na opravdový „držák“, výbava notně zaostává. To se však netýká telefonu CAT S41, který se aktuálně prodává za cenu okolo 12 tisíc korun, ale sehnat ho můžete i o pár stokorun levněji. Nejde o částku zanedbatelnou, ale kombinace odolné konstrukce a smartphonu se slušnou výbavou není rozhodně obvyklá a příplatku se nelze divit.

CAT S41

Po prvním dotyku telefonu byste si mysleli, že je na jeho těle nasazené odolné pouzdro. Není tomu tak – sejmout se dají akorát kryty po stranách. Krunýř je opravdu markantní, v přední části dokonce vystupuje nad okolní povrch, aby byl rozměrný displej co nejvíce chráněn. Je to zvláštní, ale ač je CAT opravdu obrovský a doslova pokrytý gumou a tvrzeným plastem, je tak nějak pohledný. Alespoň svým způsobem. Celkové rozměry činí 152 × 75 × 12,9 mm a hmotnost 218 gramů. Málo to není, ale s CATem se obvykle v dámských kabelkách neshledáváme, takže je to vlastně vcelku nepodstatné.

Ochrana především

Jak už jsme poznamenali, sejmout lze krytky. Ty chrání vstup 3,5mm jacku, microUSB konektoru a také slot pro SIM kartu. Krytky jsou v těle usazeny poctivě a vytržení ven se nebojíme, je však vždy dobré zkontrolovat správné utěsnění. CAT S41 se totiž chlubí odolností vůči vodě a prachu dle certifikace IP68, ale jen v případě, že jsou všechny krytky správně utěsněny. Kromě vcelku běžné certifikace vůči vodě a prachu je CAT S41 odolný i dle certifikace MIL-STD810G. Jeho provedení by mělo zajistit, že i při pádu z výšky 1,8 metru se displej nevysklí.

CAT S41
Když je displej čistý, je i dobře čitelný

Displej je kapitola sama pro sebe. Na poměry odolných telefonů tu před sebou máme obrovský 5palcový zobrazovač s technologií IPS a Full HD rozlišením krytý odolným sklem Gorilla Glass 5. Displej je opravdu povedený, pozorovací úhly jsou příkladné a barevnost věrná. Chlubí se navíc zvýšenou citlivostí, lze jej tedy ovládat i v rukavicích, což potěší, zvláště teď v mrazivých dnech.

Co se nám rovněž líbí jsou ovládací tlačítka pod displejem klasicky hardwarová a tisknou se výborně. Mají optimální zdvih a ideální zpětnou vazbu, až jsme zapomněli, jak pohodlné ovládání může díky hardwarovým klávesám být. Pokud bychom chtěli hledat nedokonalosti, zamrzí absence podsvícení, tedy alespoň v prvních pár dnech, než si zvyknete na rozložení (napravo se nachází kontextové tlačítko, nalevo šipka zpět).

Slušné vnitřnosti

Displej naznačuje, že se CAT S41 opravdu snaží zaujmout i náročnější uživatele a i zbylá výbava není vůbec špatná. Srdcem CATu je osmijádrový procesor MediaTek Helio P20, kterému sekundují 3 GB RAM a 32 GB interní paměti.

Ano, Helio P20 není extrémně výkonným procesorem, což dokazuje výsledek testu AnTuTu se ziskem asi 61 tisíc bodů, přesto se v případě CATu S41 nemusíte obávat jakýchkoli záseků. Naopak, díky téměř čistému Androidu bez nadstavby je prostředí velice svižné, animace okamžité a stejně tak překreslování. S nadsázkou by se tak dalo říci, že po referenčních smartphonech od Googlu je CAT hned v závěsu.

Jak krásný jsem?

Fotoaparát nabídne 13Mpx rozlišení a i s příhmouřením obou očí je maximálně průměrný. Výrazný postprocesing se podepsal na úbytku detailů a večerní snímky jsou spíše pod průměrem. Přední selfie kamera nabídne 8Mpx rozlišení a výsledky jsou opět spíše průměrné, tentokrát možná lehce nadprůměrné.

CAT S41
Čočka fotoaparátu je nepřehlédnutelná

Nedokážeme si však představit, kolik odborníků na stavbě a lidí s náročným zaměstnáním, pro které je CAT primárně určen, pořizuje pro své okolí své selfies. Ale možná se pleteme....

A co všechno umí?

Z doplňkových funkcí můžeme zmínit podporu FM rádia (kde sluchátka slouží jako anténa), A-GPS s elektromagnetickým kompasem a také funkci powerbanky. CAT S41 poslouží i jako záložní zdroj energie pro vaše další smartphony, s čímž souvisí i obří baterie s kapacitou 5 000 mAh. V balení rovnou dostanete kabel z microUSB na USB, dobíjet tedy můžete jakýkoliv smartphone, ke kterému máte synchronizační USB kabel.

CAT S41

CAT dovolí nabíjet do doby, než kapacita jeho vlastní kapacity klesne na 20 %, v ten moment se nabíjení ukončí. Nastavit však můžete i jinou hodnotu, vždy ale jen vyšší. Na testy výdrže je ještě brzy, avšak už teď můžeme říci, že dva dny na plný záběr nebudou pro model S41 žádný problém.

Palec nahoru

Co říci závěrem? CAT S41 je rozhodně zajímavý smartphone a nám se velmi líbí. Zaujala nás zvýšená odolnost, přesto telefon působí svým způsobem elegantně. Výbava je kvalitní, zklamat mohou výsledky fotoaparátu a zamrzí nasazení microUSB, moderní USB-C by se nám zamlouval více. CAT S41 budeme testovat i nadále, plnohodnotné recenze se dočkáte ke konci měsíce. Pokud vás v souvislosti s CATem S41 něco zajímá, ptejte se v diskuzi pod článkem.

Technické parametry CAT S41

Kompletní specifikace
Konstrukce152 × 75 × 12,9 mm, 218 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P20, CPU: 8×2,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:55 hodin
Dostupnostzáří 2017, 11 999 Kč
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Škoda že ne ponúka bezdrôtové dobíjanie alebo nejaký inú možnosť napr. ako malo kedysi Sony tie dva malé kolíky na boku. Obávam sa že dobíjaním sa tá krytka vykýve a potom už to nebude spĺňať certifikáciu. Alebo je odolný aj bez tej krytky?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze