Ubuntu Edge nebude, nevybralo se dostatek peněz (3 aktualizováno)

O tom, že společnost Canonical, která stojí za nejpopulárnější linuxovou PC distribuce Ubuntu, pracuje na mobilní verzi svého operačního systému, jsme vás informovali již na začátku roku. Nyní se rozhodla využít komunitního financování na serveru indiegogo, aby získala 32 milionů dolarů na výrobu svého smartphonu Ubuntu Edge. Výběr peněz bohužel neproběhl dle představ a částku se zdaleka nepodařilo vybrat.

Aktualizováno 22. 8. 2013 - Ubuntu Edge se zatím neuskuteční

Včera bylo ukončení vybírání finančních prostředků na nadějný smartphone Ubuntu Edge. Bylo nutné vybrat 32 miliónů dolarů. Bohužel se však naplnily obavy zmíněné v minulé aktualizaci článku. Vybralo se pouze 12,8 miliónů dolarů a chybí tak více než 19 miliónů dolarů. Tím je aktuálně vše zpečetěno a smartphone Ubuntu Edge se vyrábět nebude. Vybrané peníze se v následujících dnech a týdnech navrátí investorům. Pokud vás však zaujal systém Ubuntu, je zde šance, že se dočkáme takových smartphonů od OEM výrobců v příštím roce.

Aktualizováno 8. 8. 2013 16:10 - snížení ceny

Reakce společnosti Canonical, která stojí za Ubuntu Edge na sebe nenechala dlouho čekat. Cena chystaného smratphonu byla na začátku 600 dolarů, avšak postupem času byla spolu s přibývajícími financemi vyhnána až na 775 dolarů, což je poměrně dost. Canonical se proto rozhodlo cenu snížit na 695 dolarů, od čehož si slibuje zvýšený zájem investorů. Čas na vybrání 32 miliónů dolarů má společnost do 21. srpna.

Aktualizováno 8. 8. 2013 – problémy s financováním

Nedávno jsme vás informovali o nadějném telefonu Ubuntu Edge od společnosti Canoncial. Ta se na jeho výroba rozhodla využít příspěvky od zájemců prostřednictvím serveru indiegogo. K uskuteční celého projektu je nutné vybrat 32 miliónů dolarů. V prvním týdnu se zdálo, že jde vše podle představ. Po prvním dni bylo na účtu už 3,45 miliónů dolarů a týden byl ukončen částkou 7,07 miliónů dolarů, což odpovídalo potřebné rychlosti. Na nasbírání 32 miliónů je totiž 30 dní. Z částky sedmi miliónů ale byla celá polovina přislíbena první den.

Druhý týden přinesl velké vystřízlivění, když se částka aktuálně pohybuje pouze na 8,29 miliónech dolarů a za poslední den přibylo například jen 80 tisíc dolarů. Dle odhadů statistiků by projekt mohl po měsíčním výběru peněz získat zhruba 18 až 22 miliónů dolarů, což je ale mnohem méně, než si společnost Canoncial vytyčila. Pokud se tak stane, projekt Ubuntu Edge bude ukončen a telefonu se nedočkáme. Naděje však stále žije, neboť několik projektů serveru indiegogo dosáhlo potřebné hranice až těsně před koncem 30 dní.

Původní článek s informace o telefonu

Na získání 32 milionů dolarů si v Canonical vyhradili lhůtu 31 dní, což znamená, že by se muselo každý den nasbírat více než milion dolarů, což není na první pohled jednoduchý úkol, ale zdá se, že se to podaří mnohem dříve, než se čekalo. Ke čtvrtečnímu večeru totiž bylo na kontě už více než šest milionů dolarů a další přibývají. Pokud zájemce přispěl v první den kampaně, vyšel ho teelfon Ubuntu Edge na 600 dolarů (11836 Kč), poté jeho cena stoupla na 830 dolarů (16373 Kč). A na co že to vlastně Canonical vybírá peníze?

Tip: Ubuntu pro mobily se blíží, vyzkoušeli jsme ho na MWC (video)

Ubuntu Edge je přitom velice ambiciózní smartphone, který si klade za cíl připojený do docku nahradit i váš stolní počítač. Nebude se proto spoléhat na mobilní Ubuntu, ale místo toho nabídne dual-boot, při kterém si budete moci vybrat buď plnohodnotné desktopové Ubuntu nebo operační systém Android.

Co se týče výbavy, tak má Ubuntu Edge nabídnout "nejrychlejší vícejádrové CPU", 4GB RAM, interní paměť o kapacitě 128 GB a 4,5" displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů a stereo reproduktory. Z dalších vlastností stojí za zmínku i osmimegapixelový zadní fotoaparát, přední kamera s rozlišením 2 Mpx, LTE , dual-band Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC a podpora MHL.

Pokud se Canonicalu podaří nasbírat požadovanou částku, měl by se Edge objevit na trhu v květnu příštího roku. Bez ohledu na výsledek kampaně však firma slibuje, že bude pokračovat ve svém úsilí dostat do smartphonů své mobilní Ubuntu, které jsme již měli možnost vyzkoušet na letošním MWC v Barceloně. To ale v chystaném telefonu neuvidíme.

Tip: Ubuntu pro mobily se blíží, vyzkoušeli jsme ho na MWC (video)

Nedávno Canonical oznámilo uzavření dohod s prvními partnerskými mobilními operátory, mezi něž patří například Verizon, Deutsche Telecom, EE, SK Telecom nebo China Unicom. Na konkrétní výsledky těchto dohod v podobě smartphonů s mobilním Ubuntu však stále čekáme. Prvním krokem je vybrat dostatek financí.

Zdroje: pocket-lint.com, engadget.com, techcrunch.com, theverge.com, thenextweb.com, androidpolice.com

Diskuze ke článku
petr
To sem zvedavy jak tohle dopadne. Proti Ubuntu nic nemam, sam jsem ho nejakou dobu pouzival. Jen se mi moc nezda ten termin 5/2014...to uz tuhle vybavu bude mit i stredni trida a urcite za lepsi penize. Zase na druhou stranu je dualboot zajimavy napad. Bude zajimave sledovat, jaj se to "chytne".
Snuff
Nic v zlom, ale clanok je mierne neaktualny.... momentalne je mozne na indiegogo "kupit" telefon za 725 $, popripade 775 $, 780 $ a taktiež spomínaných 830 $. Ešte pred pár dňami to bolo rovnako, ako spomínate v článku, ale Canonical si zrejme uvedomil, že je to neefektívne a že ťažko naláka nejakých ľudí, keď tam nebudú "akciové ceny"...
Adblock
Ubuntu je největší sračka a debianisti by za to měli Canonical nakopat do držky!
Adblock
Nemůžu za to že neumíš nainstalovat a nastavit Debian a musíš se spolehnout na tu sračku Ubuntu, která jenom poškozuje Linux!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze