Ubuntu pro Samsung Galaxy Nexus bude ke stažení už v únoru

2

Nestačí vám v mobilním telefonu systém Android, který je postavený na Linuxu? Co byste řekli speciální mobilní verzi linuxové distribuci Ubuntu? Už příští měsíc bude přístupná volně ke stažení, pokud máte Samsung Galaxy Nexus a trochu odvahy, tak si ji můžete sami vyzkoušet.

Společnost Canonical se významnou měrou podílí na vývoje desktopové linuxové distribuce Ubuntu. Jak jsme vás už informovali, připravuje speciální distribuci i pro mobilní telefony, kterou vydá jak jinak, než zdarma. Prvním podporovaným přístrojem bude Samsung Galaxy Nexus.

Společně s distribucí mobilního Ubuntu budou zveřejněny i zdrojové kódy, takže další vývojáři mohou pokračovat v jeho vylepšení, případně portaci na jiné modely. Canonical oznámil, že většina funkcí telefonu sice bude fungovat, nicméně pořád bude hodně dalších součástí k dopracování a bude se jednat tedy spíše o značně nehotový release.

Minimální požadavky pro telefon, na kterém má mobilní Ubuntu běžet, jsou následující:

  • Dual-core A9 ARM Processor
  • 1 GB RAM
  • 4 GB Flash Storage + SD
  • 800×400 WVGA displej

A kdy přesně se mobilního Ubuntu dočkáme? Mark Shuttleworth, vlastník společnosti Canonical, oznámil, že to bude během několika týdnů. S největší pravděpodobností to bude 25. - 28. února během Mobile World Congress 2013, kde se Canonical také objeví a hotovou verzi by tak mohl příhodně prezentovat právě tam.

Máte-li Samsung Galaxy Nexus, uvažujete o tom, že si mobilní Ubuntu vyzkoušíte?

Zdroje: phandroid.com, omgubuntu.co

Diskuze ke článku
TOM
Určitě ano, jsem zvědavý na tento systém a jeho intuitivnost :)
Martin Zukal
Určitě jej rád vyzkouším i na telefonu. Na PC jej používám běžně. Samozřejmě mě bude zajímat ta dopracovanější verze.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze