Budování sítí páté generace chce polovina Čechů, desetina je proti

7
Budování sítí páté generace chce polovina Čechů, desetina je proti
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Průzkum byl realizován ve dnech 24. – 27. dubna agenturou Ipsos
  • V souvislosti s budováním 5G by téměř polovině Čechů vadilo prodražení výstavby z důvodu vyřazení některých z účastníků veřejné soutěže

Sítě nové generace chce téměř polovina Čechů, vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Huawei, realizovaného prostřednictvím agentury Ipsos.

Budování digitální ekonomiky nelze realizovat bez vysokorychlostních sítí nové generace 5G. Využití sítí 5G bude velmi široké a bude se týkat téměř všech oblastí. Aplikace a navazující mobilní služby budou těžit nejenom z vysoké přenosové rychlosti, ale především z nízké latence. „Sítě 5G budou za pár let všudypřítomné. Významný potenciál bude v průmyslu – digitalizované výrobní linky nebo robotizované systémy, dále budou 5G sítě přítomny v medicíně, dopravě a budou jedním ze stěžejních prvků Smart Cities. A samozřejmě se sítěmi páte generace se dočkáme i masivního rozvoje internetu věcí,“ říká Tomáš Kolder, tiskový mluvčí korporátní divize Huawei.

Dvě pětiny (41 %) respondentů ale nemají dostatečné informace k 5G sítím v souvislosti s jejich budováním. Proti budování infrastruktury 5G je 11 % dotázaných. „Pozitivní zprávou je, že téměř polovina dotázaných je pro výstavbu 5G. Nicméně, průzkum agentury Ipsos ukázal, že existuje početná základna obyvatel, kteří o 5G nemají žádné informace. Vyzýváme české instituce, regulátory, operátory a všechny naše partnery, aby nám pomohli českou veřejnost v problematice 5G více edukovat,“ vyzývá Tomáš Kolder. V souvislosti s budováním 5G by téměř polovině Čechů vadilo prodražení výstavby z důvodu vyřazení některých z účastníků veřejné soutěže.

Se sítěmi páté generace se také více mluví o kybernetické bezpečnosti. Jak uvedl únorový průzkum agentury Ipsos pro Huawei, tak kybernetická bezpečnost je pro 93 % Čechů důležité téma. Aktuální průzkum k tomuto dodává, že 88 % dotázaných uvedlo, že posilování kybernetické bezpečnosti v České republice je pro ně důležité. Pouze 5 % se domnívá, že posilování kyberbezpečnosti není v ČR důležité a 7 % dotázaných téma kybernetické bezpečnosti nezajímá.

Sítě nové generace pak chce téměř polovina Čechů, pouze desetina je proti výstavbě infrastruktury 5G. Současně s tím by 49 % dotázaných respondentů vadilo navýšení ceny při budování sítí 5G způsobené vyloučením některého z účastníků veřejné soutěže. Problém s navýšením ceny nemělo 16 % dotázaných a více jak třetina lidí to nepovažuje za důležité.

Průzkum byl realizován ve dnech 24. – 27. dubna na reprezentativním vzorku 550 Čechů prostřednictvím online nástroje Instant Research od agentury Ipsos.

Diskuze ke článku
Janek
Ano, sítě 5G budou, otázka je kdy a za kolik. Vzhledem k současnému vývoji situace není pravděpodobně, že si je budou moci pořídit všichni. Podstatná část české populace bude mít zcela jiné problémy, známá operátorská trojka bude mít zájem na zisku, což určuje i cenu a ta nízká nebude. Rád bych se mýlil, v této věci jsem však pesimista, zejména když náklady na výstavbu budou mnohem vyšší, než by mohly být.
Mio
"Sítě nové generace pak chce téměř polovina Čechů, pouze desetina je proti výstavbě infrastruktury 5G."
"Průzkum byl realizován ve dnech 24. – 27. dubna na reprezentativním vzorku 550 Čechů prostřednictvím online nástroje Instant Research od agentury Ipsos."

Prosím Vás, takové zprávy přenechte Blesku nebo jiným nýmandům. 550 obyvatel z více než 10 milionů není reprezentativní vzorek, to je cca 0,005 %
Derp
10 % jsou cca voliči SPD s mozky zdecimovanými fakenews a dezinfo weby. Takže celkem ok :)
Drak
Debatujeme o tom i s přáteli a jsme pevně rozhodnuti v jakýchkoliv volbách (obecních i parlamentních) volit jen ty, kteří místopřísežně písemně slíbí, že nikdy nebudou hlasovat pro zavedení vražedných 5G sítí ani pro umožnění telekomunikačním společnostem budovat na pozemcích a budovách v jejich kompetencích tyto sítě a jejich součásti.
Jinak průzkum úplně na nic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze