Lenovo Vibe C
recenze

Lenovo Vibe C

Naprostý základ s LTE
15

Tento telefon se snaží stlačit cenu, jak jen nejníže to jde, a výsledkem je cenovka pod 3 tisíce korun. Výměnou za to je ale nutné přijmout spoustu kompromisů, které by mohly snadno zastínit největší pozitivum tohoto výrobku, jímž je plná podpora českých LTE pásem.

Uvedení telefonu žádnou velkou pozornost nevzbudilo. Jde o jeden z těch modelů, které musí mít výrobci v nabídce spíše z povinnosti, protože spousta zákazníků se rozhoduje jen na základě ceny. Ta tady klesla skutečně nízko a z ohlášených 3 500 korun jsme v době psaní recenze o nějakých 900 korun níže. Bude to však ale stačit na to, aby to vyvážilo nedostatky?

Lenovo Vibe C

Technické parametry Lenovo Vibe C

Kompletní specifikace
Konstrukce143,5 × 71,8 × 9 mm, 166 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 210 8909, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:05 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 3 500 Kč

Obsah balení: klasika

Vedle samotného telefonu, nabíječky a datového kabelu dostanete také jednoduchá pecková sluchátka s mikrofonem. Zajímavé, že příslušenství k černému telefonu je v bílé, ale to může být pouze záležitost testovacího vzorku.

Zcela běžný první kontakt.

Design a konstrukce: levný plasťáček

Hned při prvním kontaktu s telefonem cítíte, že pochází takříkajíc z levného kraje. Dřív byla konstrukce s plastovou skořepinou u levných telefonů prakticky samozřejmostí, ale dnes už klidně koupíte za tři tisíce kovový unibody telefon. Sice nikde nic nevrže a všechno sedí, ale postrádá to takový ten glanc. Vedle černé se ještě prodává i bílá barevná varianta.

Další rozčarování přijde při posuzování rozměrů 143,5 × 71,8 × 9 mm a hmotnosti 166 gramů. Přestože smartphone nabízí pětipalcový displej, působí mnohem větším dojmem. Stejně tak váha už je trochu znát a působí poněkud nepatřičně, protože telefon ji nemůže omluvit nadprůměrně velkou baterií.

Telefon působí levně.

A třetí zklamání přichází při obhlídce viditelné hardwarové výbavy. Konkrétně jde o chybějící čidlo jasu a notifikační diodu. Těžko říci, o kolik by tyto detaily telefon prodražily, ale jakmile si na ně už jednou zvyknete, je život bez nich opravdu těžký.

Situaci tak trochu zachraňuje pohled pod zadní kryt. Tam nalezneme trojici slotů – microSD, microSIM a miniSIM – přičemž obě dvě telefonní karty mají přístup k LTE. Baterie je uživatelsky vyměnitelná.

Líbilo se nám:
  • sloty pro 2 SIM a microSD
Nelíbilo se nám:
  • vyšší hmotnost
  • levný vzhled
  • absence notifikační LED a čidla jasu

Displej: na filmy zapomeňte

Přístroj bohužel výrazně ztrácí i v otázce kvality zobrazovače. Jeho roli zastává pětipalcový TFT-TN panel s rozlišením 854 × 480 bodů. Rozlišení by ani tak nevadilo, protože rastr není ani tak viditelný, ale použitá technologie by opravdu měla patřit minulosti. Bílá utíká do šedé, barvy jsou nevýrazné a při větším náklonu mají tendenci se výrazně měnit. Taktéž maximální jas nezvládá přebít venkovní slunce.

Z toho plyne jediný závěr – displej jako takový je vhodný spíše pro práci s textem. Kdo by si chtěl užívat prohlížení obrázků nebo dokonce sledovat delší videa, měl by se ve svém vlastním zájmu poohlédnout někde jinde.

Nelíbilo se nám:
  • slabé pozorovací úhly
  • slabý jas
  • věrnost barev
Lenovo Vibe C

Zvuk: žádné překvapení

Přehlídka obvyklých nectností low-endových telefonů pokračuje i u zvuku. Hlasitý reproduktor hraje sice hlasitě a nezkresluje ani na maximum, ale totální absence basů změní vaše oblíbené skladby k nepoznání. Dodávaná sluchátka nabídnou přinejlepším průměrný zážitek a podobně je na tom i sluchátko pro volání.

Nelíbilo se nám:
  • projev hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: obvyklý jeden den

Uživatelsky vyměnitelná baterie Li-Ion nabízí kapacitu 2 300 mAh. Není to sice žádný výhra, ale vyložený propadák taky ne. V praxi tak můžete počítat s obvyklou jednodenní výdrží, pokud se zřeknete nadměrného hraní her nebo používání navigace.

Vyměnitelná baterie může být plus.

Výsledek redakčního testu, při němž pouštíme streamované video (zde s rozlišením 360p ) přes Wi-Fi při 50% jasu displeje a poloviční hlasitosti zvuku vedeného do sluchátek, činí 8 hodin a 19 minut. To odpovídá lehkému nadprůměru, uvážíme-li velikost baterie.

Radost ovšem neudělá rychlost nabíjení. Na 80 % to trvá něco kolem dvou hodin, na plnou kapacitu si pak počkáte další hodinu. Tato čísla mohla být vzhledem ke spíše nižší kapacitě baterie rozhodně lepší.

Líbilo se nám:
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
Nelíbilo se nám:
  • průměrná výdrž
  • dlouhé nabíjení

Hardware a výkon: jen základ

Snapdragon 210 patří mezi nejslabší modely, na druhou stranu by se mohli najít tací, pro které to bude oproti čipsetům jiných značek plus. A ti, kteří podobné věci neřeší, se nemusí ničeho bát. Sice je chvílemi znát lehké zaváhání u náročnějších aplikací, jako například u vykreslování map, toho si ale všimnete jen při přímém srovnání s výkonnějším telefonem.

Lenovo Vibe C

Podobně se dá pohlížet i na otázku velikosti paměti RAM. Pokud potřebujete dělat deset různých věcí najednou, pak vám jeden gigabajt asi stačit nebude. Normálně to ale není problém, a to i díky rozumně pojaté nadstavbě operačního systému. Po zapnutí tak bezmála polovina zůstává volná.

Pokárat výrobce tak lze jenom za vnitřní paměť. Z 8 slibovaných gigabajtů je k dispozici jen 2,3. Pár desítek megabajtů sice lze vydolovat odinstalováním nepotřebných aplikací, ale asi i tak vás čeká přesouvání aplikací na kartu, které není v pětkovém Androidu úplně dokonalé. Oficiálně může mít paměťová karta maximálně 32 GB, takže ani to není žádná výhra.

Výsledky benchmarku.
Nelíbilo se nám:
  • málo RAM i vnitřní paměti

Operační systém a uživatelské prostředí: žádné experimenty

Použitý Android 5.1 Lollipop je také nevýhodou oproti konkurenci, která leckdy nabídne i novější Marshmallow. Jeho pojetí je celkem citlivé a telefon se tak příliš nevzdaluje od základního pojetí čistého Androidu. To je asi tak vše zajímavé, co se dá o vnitřním prostředí povědět. Šetřilo se totiž i tady, a tak v telefonu nenajdete nadstandardní funkce.

Líbilo se nám:
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám:
  • absence nadstandardních funkcí

Fotoaparát a videokamera: zavřete oči...

Dalším místem, kde se naplno projevuje snaha ušetřit, je fotoaparát. Nevadilo by ani tak relativně nízké rozlišení 5 megapixelů, protože fotky stejně asi tisknout nebudete. Co je však totální zabiják, je pevné ohnisko, jinými slovy absence autofokusu. Pokus o focení makro snímků je tak předem odsouzen k neúspěchu a i u vzdálenějších kompozic je celá fotografie podivně neostrá. K tomu si přičtěte prakticky jistotu, že se telefon nesrovná se scénami s vyšším dynamickým rozsahem a skončí u nehezkých přepalů.

Ukázkové snímky. Poslední z předního fotoaparátu, předposlední ze tmy.

Video se sice honosí nálepkou HD (1280 × 720 pixelů), ale jsem si docela jistý, že k tomuto rozlišení se došlo přepočtem z nějakého nižšího.

Lenovo Vibe C – testovací video, 720p, exteriér, den, 30 FPS

Nelíbilo se nám:
  • chybí autofokus

Funkční výbava: aspoň to LTE

Pomalu se dostáváme k jednomu z mála světlých míst. Bohužel i dnes se spousta výrobců snaží šetřit na dostupných LTE frekvencích, což je pro českého zákazníka docela nevýhoda. Tady však najdeme i opomíjené pásmo 800 a 900 MHz. Telefon je tak vhodný například pro někoho, kdo chce používat telefon jenom jako modem a zbytek vyřídí raději na připojeném počítači.

Dál už tady není nic moc zajímavého. Máme tu Wi-Fi v konfiguraci b/g/n, Bluetooth 4.0 i A-GPS, ale to všechno patří do běžné výbavy dnešních smartphonů. Za zmínku by tak mohla stát jen přítomnost FM rádia.

Líbilo se nám:
  • LTE na českých frekvencích
Nelíbilo se nám:
  • jinak nic extra
Lenovo Vibe C

Závěr: rozdrcen konkurencí

Lenovo Vibe C je telefon, jehož schopnosti plně odpovídají ceně. S tímto verdiktem bychom se mohli plně ztotožnit někdy v době před dvěma nebo i třemi lety. Žádný zázrak, ale funguje. Od té doby jsme však byli svědky masivního nástupu čínské konkurence, která v tomto segmentu káže. Chcete například telefon s kovovým rámem? Máte tady Oukitel U2. Chcete smartphone s týdenní výdrží? Pak zkuste Doogee T6.

A takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Když už mobil nepřinese nic výjimečného, tak by se alespoň mohl vyhnout chybám v podobě nekvalitního TN displeje, malého vnitřního úložiště nebo nedostatečně kvalitního fotoaparátu. Těžko říci, nakolik by musela cena klesnout, aby toto všechno bylo přijatelné.

lenovo-vibe-c
Klady
  • nízká cena
  • LTE včetně českých frekvencí
  • sloty pro 2 SIM i micro SD
Zápory
  • málo vnitřní paměti
  • slabý displej
  • slabý fotoaparát bez autofokusu
Diskuze ke článku
Strášce Galaxyje
Odpadky patří do koše!
Standa
Lituju těžce autora recenze že tím byl pověřen a musel s tímhle šmejdem ztrácet čas. Lenovo celkově nesnáším ale tohle je teda extrémní sračka.
Absolut Nowak
Tak toto je snad ještě větší průšvih než Ťamťung s lagujicim tačwyzem a fotocipem za 10 USD.
Mara Studna
Mara Studna
No totální sračka-proč to vůbec vyrábějí-to je naprosté mrhání časem i výrobními náklady-i Když No?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze